Voluntari în Țara Sfântă

În luna iulie se desfășoară la Betleem un campus pentru copii organizat de Acțiunea Catolică din Betleem, la care au fost invitați, prin intermediul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC), doi animatori români din partea Acțiunii Catolice din România (ACRO).

Cu ocazia pelerinajului internațional în Țara Sfântă (8 decembrie 2007 – 6 ianuarie 2008), la care a participat o delegație de 18 tineri din ACRO, am avut ocazia să cunoaștem tineri din Acțiunea Catolică din Betleem. Ca o continuare a acelui pelerinaj, au rămas contactele cu Acțiunea Catolică din Țara Sfântă, care se concretizează deja în activități realizate împreună.

Cei doi tineri care reprezintă ACRO la campusul din Betleem sunt Raluca Fernea din ASTRU Cluj și Codruț Morariu din ASTRU Blaj filiala Târgu Mureș.

Iată câteva impresii ale celor doi tineri după prima săptămână de activități:

Dupa un zbor de 3 ore, pornit din România, aterizarea nocturnă de la Tel Aviv ne deschidea o poartă spre o lume plina de farmec și contradicții, de răspunsuri ce nasc mereu alte întrebări.

Ivirea zorilor și strălucirea puternică a soarelui ne-a dezvăluit un pământ arid, dar acoperit de vegetație, a cărei sursă de apa îți lansează o altă temă de gândire. Am conștientizat că voința lui Dumnezeu ne-a călăuzit pe aceste meleaguri, pe drumurile parcurse odinioara de pașii Mariei și ai lui Iosif, auzind – ca un arc peste timp – cuvintele scripturii : ” Și cuvântul s-a făcut trup și a locuit printre noi”

Intrarea în Biserica Nașterii am simțit-o ca o împlinire, ca o adăpare a sufletului la izvorul nesecat al credinței, în lumina Stelei răsărite pe cerul umanitatii. Constienți de puterea fără limite a rugăciunii , am adus în inimile noastre sentimentele celor pe care îi purtam în suflet și în gând, ridicându-le spre ceruri ca mulțumire pentru misiunea ce ne-a fost încredințată .

Ajuta-ne, Doamne, să nu ne abatem de la calea ce ne-ai pregătit-o, și să putem fi facliile vii prin care să te mărturisim, cu inimile pătrunse de focul iubirii tale .”

Desfăşurat sub mottoul ,,Mergeţi la casele voastre şi spuneţi-le tuturor ce a făcut Domnul pentru voi”, campusul estival organizatde Acţiunea Catolică din Betleem adună zilnic la activităţile derulate peste 100 de copii.

Împărţiţi în echipe, pe 3 grupe de vârstă, participanţii îmbracă tricouri de culori diferite, purtând numele a trei sfinţi : cei mai mici – în albastru,ucenicii Sf.Francisc; grupa a doua – în galben, sunt ucenicii Sf.Iosif, iar cei mai mari – în gri, sunt ucenicii Sf.Anton.

După rugăciunea de dimineaţă şi jocurile energizante, voluntari însoţesc şi ajută echipele de copii la activităţile derulate pe ateliere de lucru: religie, muzică, abilităţi practice sau jocuri dinamice. Există şi ateliere mai speciale destinate vizionării de filme sau jocurilor la piscină.

La început mai timid, apoi din ce în ce mai activ, s-a conurat şi rolul nostru la aceste activităţi, intervenind de câte ori este necesar pentru dinamizarea participanţilor la acest campus, prin jocuri, cântece şi bansuri, sau prin sugerarea de idei utile desfăşurării atelierelor.

Programul activităţilor cu copiii se încadrează în intervalul orar 8-12.30, voluntarii continuând activităţile în fiecare seară prin amenajarea spaţiului şi asigurarea logisticii necesare organizării de acţiuni pentru familii : bingo,  vizionări de filme, spectacole, petreceri la piscină sau seri sportive.

Ziua de sâmbătă a fost alocată călătoriei prin Betlleem, pe traseul parcurs odinioară de paşii Mariei şi ai Sf.Iosif în împlinirea destinului  lor de sfinţenie: Biserica Naşterii, Grota Laptelui, Câmpul păstorilor. Copii şi voluntari au străbătut împreună drumuri ale istoriei, trăind prezentul cu gânduri împinse spre un viitor mai bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *