Campus international: AMASS

În perioada 18-26 iulie a avut loc în Malta un schimb de tineret organizat de Acțiunea Catolică din Malta, la care au participat asociaţii din opt ţări: Malta, Italia, Spania (Catalonia), Danemarca, Slovacia, Lituania, Belgia, iar România a fost reprezentată de Acţiunea Catolică din România prin  Raluca Fernea (ASTRU Cluj), Gabriel Codruţ Morariu (ASTRU Blaj), Andreea Ghiuzan (AC Iași), Iuliana Gădrăuţanu (AC Iași) şi Celina Dumitru (AC Iași).

Scopul acestei întâlniri a fost de a uni tineri în spirit de fraternitate şi înţelegere reciprocă.

Întâlnirea a avut ca obiectiv găsirea soluţiilor la probleme precum discriminarea persoanelor defavorizate şi acceptarea lor în grupurile sociale. În decursul acestor zile au fost dezbătute, în grupuri mici, teme precum: politica UE privind includerea socială şi sărăcia, educaţia, copiii cu risc, combaterea excluderii sociale, drepturile omului.

Modalitatea prin care aceste subiecte au fost abordate a fost una mai mult practică, astfel încât cu ajutorul jocurilor de echipă am experimentat sărăcia prin diferite sarcini pe care oamenii le fac pentru a se întreţine: de exemplu, am dormit o noapte pe plajă înveliţi doar cu ziare; de asemenea, am experimentat situaţia dificila a persoanelor cu handicap, petrecând o după-amiază cu un grup de copii cu probleme afective. Pe parcursul exerciţiilor, am fost puşi în postura de a ne observa reacţiile la schimbările regulilor din societate.

IMG_2447

Întâlnirea a avut şi un caracter multicultural, nelipsind dansurile, poveştile şi mâncărurile tradiţionale ale diferitelor culturi, momente care ne-au apropiat şi ne-au îmbogăţit.

Concluzia întâlnirii a constat în realizarea unor proiecte de colaborare şi propunerea de schimburi de experienţă între ţările participante, cu scopul găsirii soluţiilor pentru combaterea discriminării şi a sărăciei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *