“A avea o frumoasă istorie în spate – nu ne prea ajută la mers, căci privind înapoia noastră – ne expunem nedoritelor accidente; nici nu ne face mai frumoși atunci când ne privim în oglindă – suntem într-atâta de urâți, încât mai bine să nu o facem! – și nici nu ne dă dreptul la comoditatea fotoliilor: aceasta ne îngrașă și ne ridică colesterolul …” (Papa Francisc, Omilia de la Adunarea din Piața San Pietro din Roma, cu ocazia Sărbătoririi celor 150 de ani de la întemeierea Acțiunii Catolice Italiene, în 30 aprilie 2017)
Zile pline de spiritualitate … pe care numeroasa Delegație a Acțiunii Catolice din România – laici și clerici, deopotrivă – le-au trăit într-o frumoasă comuniune spirituală la Roma, cu ocazia celui de-al II-lea Congres al Acțiunii Catolice, a Adunării Generale a Forumului International Acțiunea Catolică și sărbătorind 150 de ani de la înființarea Acțiunii Catolice Italiene.
În frumoasa lor diversitate, catolicii din peste 50 de țări, au primit mesajul Papei Francisc, adresat celor care – botezați fiind, au îmbrăcat cămașa lui Hristos și sunt astfel chemați să depună frumoasă mărturie: în special prin stilul vieții lor cotidiene. Cuvântul de ordine al prezentului, al concretului, este ”primerear”[1] – a fi mereu primii, a îndrăzni noutatea, a prelua inițiativa, a ieși cu mai mult curaj ”în față” pentru a mărturisi prin comportament creștin, crezul nostru catolic, adevărul și universalitatea Bisericii lui Hristos.
A fi ”discipol-misionar”, înseamnă mai întâi de toate a rămâne în strânsă legătură de învățătură și supunere față de Episcop și Paroh – dar în același timp, presupune pornirea la drum, ieșirea în lume, nu pentru prozelitism în afara Parohiei, ci pentru a putea manifesta atracția pe care felul creștin de a trăi viața îl exercită asupra lumii din jur[2]. Atmosfera de bună înțelegere a catolicilor de pretutindeni este de aceea o precondiție a transformărilor mediului exterior și în același timp, ne va ajuta să creștem în credință.
Eclezialitatea propune o nouă perspectivă asupra lumii – aceea a bucuriei creștine, a exprimării unității depline de trăire a Episcopului cu turma sa: bucuria anunțării în lume a Veștii Bune, atât între frații creștini – cât și a celor ce nu L-au cunoscut încă pe Isus, Mântuitorul Lumii!
Împreună cu Episcopii noștri PSS Petru Gherghel si PSS Virgil Bercea, alături de Părintele Cornel Cadar și bineînțeles – Părintele Felix Roca, asistentul spiritual general al ACRO, am trăit aceste zile de cunoaștere reciprocă cu multă bucurie și mulțumind Bunului Dumnezeu pentru darul pe care ni L-a făcut, încredințându-ne conducătorilor noștri spirituali, a căror blândețe și părintească grijă am pus-o uneori la încercare cu îndrăzneala noastră, copilărească atât la propriu cât și la figurat.
Dar asta am îndrăznit și nimic nu poate fi întâmplător în istorie: mai întâi, să-I oferim Sfântului Părinte o perspectivă a viitorului curat pe care-l visăm pentru copiii noștri – cei care l-au însoțit de mână, în costum național – la intrarea Sa în Aula Sinodului Episcopilor. Apoi, a fost momentul ofertei unui trecut de care suntem legați sufletește pentru că ne responsabilizează, făcând ca greutățile prezentului să ni se pară mai ușoare. Iar în cele din urmă, I-a fost reînnoită invitația momentului prezent, de a vizita România – ceea ce-i va bucura, suntem convinși, pe toți compatrioții noștri, dacă se va realiza!
Căci într-o vreme în care atâtea locuri pe lume au nevoie de timpul Sfântului Părinte, a ajunge să trăim împreună un moment de împăcare – poate părea pentru mulți un vis. Dar noi ne propunem să-l visăm, cu speranță în suflete, cu iubire curată și încredințați de a fi contemporanii unor schimbări profunde, ce au loc tocmai în prezentul pe care-l numim ”ziua de azi”.
Călin Diaconu,
Președinte AGRU Național
[1] pentru referințe suplimentare despre preluarea initiativei – ”primerear” – vezi Exortatia apostolică ”Evangelii Gaudium” (pct. 24).
[2] Pentru a aprofunda dinstingerea între prozelitism si atractie, vezi pe larg Omilia Papei Benedict al XVI-lea, la Conferința Generală a Episcopilor din America de Sud și Caraibe – Brazilia, 13 mai 2007 ”Biserica nu se angajează în prozelitism, ci crește prin atracție …”