Înfrățire AC Iași – AC Nocera Inferiore- Sarno

În perioada 13-16 octombrie 2011 o delegație din Acțiunea  Catolică  dieceza Nocera Inferiore-Sarno, Italia a fost prezentă în dieceza de Iași pentru a cunoaște  Acțiunea Catolică „Sf Iosif”. Această  înfrățire s-a născut în urmă cu aproximativ un an, timp în care s-a  corespondat prin intermediul internetului.

Delegația a fost formată din pr. Roberto Farruggio, asistent spiritual, Giovanna Civale, președinte diecezan, Rachele Sorrentino, Michele D’Avino, vicepreședinți pentru sectorul adulți, Francesco Casillo,  Domenico Rossi,  consilieri pentru sectorul tineri.

Seara de joi a fost petrecută la Mănăstirea Carmelitană din Luncani. Vineri dimineață după rugăciunea Laudelor, s-a vizitat Biserica și împrejurimile. În Bacău s-a vizitat Biserica „Fericitul Ieremia Valahul”, patronul bisericii, călugăr care a plecat de pe meleagurile românești cu dorința de a ajunge în Italia, în timpul vieții Fericitul Ieremia a locuit și în partea de sud a Italiei, în zona orașului Napoli. În drumul spre Iași s-a vizitat Institulul teologic romano-catolic franciscan din Roman și bisericile din localitățile Tămășeni și Adjudeni.

După-amiază s-a făcut un tur al Iaşiului, capitala Moldovei, care a cuprins Bojdeuca lui Creangă, Institulul teologic romao-catolic „Sf Iosif” și Universitatea „Al I Cuza”, urmat de participarea la Sf. Liturghie celebrată de pr. Felix Roca, pr. Roberto Farruggio și pr. Petru Dorcu în catedrala „Adormirea Maicii Domnului”. Seara s-a încheiat cu întâlnirea delegației AC Nocera Inferiore-Sarno şi a membrilor Comitetului director al AC Iași cu PS Petru Gherghel, moment în care PS Petru  a prezentat oaspeților câteva detalii despre  dieceza pe care o păstorește.

Dimineața de sămbătă a fost dedicată vizitării unor obiective religioase ortodoxe: Mănăstirea Cetățuia și Mănăstirea Galata. În centrul zilei a fost Sf. Liturghie celebrată la Casa Fraților Școlilor Creștine din Iași, alături de copiii și animatorii prezenți la Ziua Bucuriei. Prietenii veniți din Italia au dorit să-i cunoască pe copii și să-i vadă cum parcurg probele concursului de după amiază.

La oratoriul „Don Orion” din  Iași, s-a desfășurat întâlnirea delegației AC Nocera Inferiore- Sarno cu o parte din membrii Consiliului diecezan AC Iași. S-au prezentat cele două asociații, istoricul și activitățile pe care le desfășoară. Întâlnirea a continuat cu o dezbatere în care s-au prezentat propunerile pentru viitor. Seara s-a  încheiat cu un moment tradițional degustând produse specifice zonei Moldovei.

Duminică s-a plecat spre Bacău unde s-a participat la Sf. Liturghie celebrată de pr. decan Isidor Dâscă, pr Felix Roca și pr Roberto Farruggio în biserica „Ss. Petru și Paul”. Membrii AC din  parohie au fost prezenți într-un număr mare pentru a deschide „Zilele Acțiunii Catolice”, moment de promovare și sărbătoare. După Sf. Liturghie a avut loc o întâlnire a membrilor AC cu delegația din Italia.

Acțiunea Catolică este o mare familie care oferă oportunitatea de a cunoaște persoane care au același scop, de a lucra în biserica lui Cristos pentru binele lumii.

Adriana Ianuș

Impresii

  • Am avut cinstea și bucuria, ca în calitate de responsbil sector adulți AC Iași, să particip în aceste zile, la întalnirea cu delegația AC Nocera Inferiore-Sarno din Italia. După 2 zile petrecute împreună, în care ne-am străduit să le facem cunoscute oaspeților noștri, aspecte legate de specificul nostru național, de cultura și spiritualitatea romanească, să le prezentăm din activitățile asociației noastre, din credinta care ne animă, am simțit cu tărie că împărtășim aceleași valori morale și că facem cu toții parte din marea familie a Acțiunii Catolice. A fost o întâlnire rodnică, ce a pus bazele unei colaborări mai îndelungate, stabilind modalități concrete de lucru. Am trait un moment emotionant atunci când vicepreședintele sectorului adulti din AC Nocera, Rachele a mărturisit propriile impresii și așteptări legate de întâlnirea noastră. Ea, venise să se convingă personal dacă modul în care sunt ” etichetați” românii în Italia corespunde sau nu realității. Ne-a spus că a fost placut surprinsă de ospitalitatea, de comportamentul deschis și jovial al românilor, de frumusețea locurilor străbătute, de modul de viață din satele și orașele vizitate și de aceea va dezminți acele informații false ce circulă uneori despre România și români. Întâlnirea cu PS Petru Gherghel, participarea la Sfânta  Liturghie, rugaciunea comună, au fost momente de mare trăire spirituală ce au creat o legatură mai strânsă și mai trainică între asociațiile noastre. (Viorica  Spataru)
  • O zi în care am avut ocazia să cunosc tineri responsabili ai Acțiunii Catolice din Italia. Impresionantă a fost deschiderea și dorința de a ne cunoaște în ciuda imaginii negative care răsună în țara lor. M-am bucurat că am putut schimba impresii și că am putut cunoaște aspecte ale culturiilor noastre. Ne-am jucat, am cântat, am mancat dar nu am uitat de cel mai important lucru și anume cum putem îmbunătăți această înfrățire. Pentru început vom menține legătura prin intermediul internetului și sper ca această experiență să ne ajute sa creștem mai mult. (Celina Dumitru)
  • Cred că întâlnirea cu grupul venit din Italia a fost una benefică. Am avut ocazia să ne cunoaştem mai bine, să petrecem timp împreună, astfel dându-ne seama ce aşteptări avem de la această înfrăţire. Pentru mine a constituit o îmbogăţire faptul că am aflat cum se lucrează  în altă ţară şi altă dieceză unde există grupuri de Acţiune Catolică. Mi-ar plăcea ca pe viitor să fie o colaborare mai strânsă, deoarece, cu siguranţă, ar fi păreri, schimburi de idei şi experienţă ce ar ajuta la creşterea  asociaţiei. (Tereza Bejan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *