
Acțiunea Catolică din România (ACRO) a organizat joi, 9 noiembrie 2023, o întâlnire online, pe platforma Zoom, cu titlul “În ascultarea tuturor: Experiența Sinodului și drumul care urmează” pentru a descoperi experiența frumoasă și bogată a Sinodului și a înțelege modul în care Bisericile locale, comunitățile, asociațiile și persoanele se pot implica în continuarea acestui drum sinodal.
Au intervenit PS Cristian Dumitru Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, Eva Fernández Mateo, președinte al Acțiunii Catolice Generale din Spania și coordonator al Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC), pr. Liviu Matieș, preot al Arhidiecezei de București.
Întâlnirea a fost moderată de Alexandra Măriuț, redactor al Radio ERCIS FM, care, în introducere a menționat Scrisoarea – sinteză „O Biserică sinodală în misiune” adresată întregului popor al lui Dumnezeu, rod al primei sesiuni a celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, unde se regăsește experiența trăită în timpul lucrărilor sinodale dar și îndemnul ca fiecare să participe concret la dinamismul comuniunii misionare.
Codruța Fernea, președinte al Federației ACRO, în salutul adresat participanților, și-a exprimat bucuria realizării acestei întâlniri online, subliniind interesul manifestat prin prezența în număr destul de mare la eveniment și dorința ca acesta să continue.
Pr. Felix Roca, asistent spiritual general al ACRO, a menționat curiozitatea manifestată pentru ceea ce va urma, emoția ascultării din partea celor care au participat la lucrările sinodului de la Roma, care vor povesti semnificația acestui sinod pentru întreaga biserică, mulțumind totodată invitaților și tuturor participanților la această întâlnire.
Prima parte a întâlnirii s-a referit la experiența sinodului. Astfel, PS Cristian Crișan, ne-a relatat experiența sfinției lui participând la o adunare de asemenea anvergură în care s-a dat o mare importanță „plămânului oriental al Bisericii”, a fost o oportunitate de a împărtăși cu confrații, îndeosebi în grupuri, experiența sinodală care caracterizează Biserica greco-catolică, „o sinodalitate apostolică sănătoasă, senină”, esența și ființa bisericii noastre”. Unul dintre momentele semnificative a fost Sfânta Liturghie de la începutul celui de-al doilea modul, prezidată de Patriarhul Melkit, această celebrare a declanșat un interes pentru a cunoaște în profunzime catolicii orientali.
Pentru Eva Fernandez Mateo, experiența sinodală a fost ca „un cadou”, fiind prima dată când laicii au participat cu voce și unii cu vot, o experiență prețioasă a Bisericii Universale, în care s-au reunit oameni de diferite limbi, diferite forme de trăire a credinței, diferite rituri dar toți cu același obiectiv – mărturisirea credinței, purtarea bucuriei Evangheliei în toate locurile. Bucuria de a se simți ascultată, preocuparea foarte mare a episcopilor și cardinalilor pentru poporul creștin au condus la creșterea dorinței de a construi împreună. Metodologia de lucru, ascultarea Duhului Sfânt, munca în grupuri, pot fi pentru toți o modalitate de a trăi discernământul, dialogul și ascultarea. În lumea de astăzi care se confruntă cu războiul, catolicii, prin dialog și prin exemplul de a merge împreună, pot fi un exemplu. Semnificative au fost și momentele de rugăciune – veghea cu Papa Francisc și rugăciunea rozariului pentru pace, care au contribuit la aprofundarea modului de trăire a credinței.
Pr. Liviu Matieș a exprimat că participarea la experiența sinodală a fost un privilegiu, având drept misiune să se ocupe de jurnalul sinodului, tot ce se întâmpla în aula Paul al VI-lea. A existat o temere că sinodul se va încheia cu un document care va deveni o literă moartă. La nivel de trăire personală a fost impresionat de momentele de rugăciune, de sfintele Liturghii, de rugăciunile și meditațiile trăite în aula Paul al VI-lea,de prietenia arătată de membrii sinodului, grupul de asistenți, laici și clerici, seminariști și preoți cu experiență, dialogurile persoanele, care au constituit o îmbogățire personală.
Partea a doua a întâlnirii s-a referit la modul în care procesul început urmează să continue. „Cum vedeți drumul care urmează?”, întreabă Alexandra Măriuț.
Documentul sinteză care a reieșit în urma sinodului este o radiografie a unei dorințe a bisericii de a se pune în mișcare, de a merge împreună, de a găsi răspunsuri pentru omul contemporan, afirmă Preasfințitul Crișan. Este un drum curajos, plin de surprize, un drum pe care Biserica îl parcurge de 2000 de ani, acela de a face ca mesajul Evangheliei să poată ajunge la tot omul, să-l facă cunoscut pe Isus. Plecând de la acest text, Biserica este chemată să aprofundeze, să îndrăznească, să gândească modalități noi prin care să continue să fie misionară, să evanghelizeze, să iasă din amorțeală, să fie capabilă de evanghelizare în interiorul ei și să folosească limbajul potrivit pentru ca mesajul Evangheliei să poată să îi atingă și pe cei care din diferite motive stau pe margine, nu se implica, nu sunt interpelati de modul de a fi biserica astăzi. Textul sinteză și lunile care ne despart trebuie să fie un timp intens în care biserica își face temele și merge prin reprezentanții săi în octombrie 2024 în jurul Sfântului Părinte pentru a transmite celorlalți cum bisericile locale au trăit anul sinodal și ce așteaptă de la Biserică să aprofundeze, astfel încât toată lumea să se simtă biserică și să fie motivată în a fi misionară.
Eva Fernandez ne invită să cunoaștem documentul sinteză. Ca asociație, Acțiunea Catolică poate oferi multe pentru a-i ajuta pe alții să se simtă parte a bisericii, să se simtă primiți, valorizați, ascultați, pentru a realiza acea biserică care îi primește pe toți, cum spune Papa Francisc. Acțiunea Catolică are experiența de a merge împreună, de a ajuta în parohie și în dieceză prin valorizarea carismelor și a darurilor tuturor, prin faptul că reunește diferite vocații: laici, preoți, persoane consacrate. Trăind în mijlocul oamenilor, putem să ajungem la cei care sunt vulnerabili, cei care nu au credință, cei marginalizați, ca încetul cu încetul să se simtă valorizați.
Pr Liviu consideră sinodul care a avut loc un eveniment dar și un proces, și subliniază nevoia de inițiative care să scoată la iveală punctele forte ale acestui proces. Fiecare paragraf și cuvânt din documentul sinteză a fost bine ales, pus în scris și aprobat de întreaga adunare, un punct de pornire ar fi chiar aprofundarea acestui mesaj. Partea concretă sunt multele inițiative lăudabile, cum este aceasta, dar și cele promovate de ierarhi, la nivel de familie, oaspeți care au avut contact strâns cu activitatea de la sinod.
A urmat sesiunea de întrebări. Cornel Bărbuț, reprezentant al Asociației Familiilor Catolice „Vladimir Ghika” a dorit să afle dacă au fost lucruri concrete, practice care să ajute laicii să facă biserica misionară. La această întrebare PS Cristian a explicat că nu s-au propus rețete concrete de cum trebuie să se facă, documentul sinteză a vrut sa fie un îndrumar ca fiecare realitate a Bisericii să poată să se inspire, să lase spațiu creativității, specificului propriu. Sinodul nu a dorit să ofere soluții ci să fie un spațiu de a asculta experiențele tuturor celor invitați să ia cuvântul și a lăsat un spațiu amplu discernământului, recunoscând prioritatea lucrării Spirituluii Sfânt, El trebuie să ne inspire, iar fiecare dintre noi să avem deschiderea mentală și a inimii pentru a înțelege ce vrea Spiritul Sfânt să spună Bisericii.
Daria Ion, din Iași, completează că este foarte important ca și laicii, să citească raportul sinteză, este responsabilitatea fiecăruia de a-l citi, de a-l înțelege, de a-l aprofunda în cadrul asociațiilor.
Eva Fernandez a subliniat că toți ar trebui să fie ascultați în mod egal, cu toții ducem Evanghelia altora, fiecare cu vocația pe care Cristos i-a sădit-o în inimă. În documentul sinteză nu apare nimic concret dar se vorbește de schimbarea de mentalitate, de a fi echipe de lucru, consilii pastorale, unde cu toții pot colabora, ajutându-i pe alții să descopere valoarea fiecărei vocații.
Înainte de rugăciunea finală Codruța Fernea și Pr. Felix Roca, au mulțumit invitaților pentru disponibilitatea de a împărtăși din experiențele lor, tuturor participanților și celor care s-au implicat în organizarea webinarului. Duhul Sfânt să inspire pe fiecare în parte ca, atenți la șoaptele Lui, să pună în practică mesajul mereu actual al Evangheliei.
Bernadeta Moreanu








