Reuniunea Consiliului Director al Acţiunii Catolice din România

Consiliului Director al Acțiunii Catolice din România s-a reunit în perioada 1-3 iulie 2022, la parohia greco-catolică Băile „1 Mai” – Haieu din Eparhia de Oradea. Membrii Consiliului Director s-au bucurat de primul eveniment de acest gen desfășurat în prezență fizică, după numeroase întâlniri exclusiv online datorate contextului pandemic global pe care l-am trăit cu toții.  Consiliul Director ACRO a lucrat la planificarea anului asociativ 2022/2023, care va cuprinde numeroase proiecte la nivel local și internațional, precum și Campusul Național ACRO, atât de mult așteptat.

„Înaintează în larg, Acțiunea Catolică! Trăiește măreția timpului prezent!

Reuniunea Consiliului Director ACRO s-a deschis cu prezentarea și analiza evenimentelor organizate în decursul anului 2021/2022, an călăuzit de tema: „Înaintează în larg, Acțiunea Catolică! Trăiește măreția timpului prezent!” și motto-ul „Iată, acum este momentul potrivit, iată, acum este ziua mântuirii! (2Cor 6,1).  În 2021/2022, activitatea Acțiunii Catolice, atât la nivel național cât și internațional, s-a desfășurat preponderent în mediul online, datorită restricțiilor de călătorie și de organizare a evenimentelor, impuse de contextul pandemic global și de autorități.

O mare parte din sesiunile de lucru din cadrul acestei reuniuni a Consiliului Director ACRO au fost dedicate planificării anului asociativ 2022/2023, ultimul din acest trieniu, care va avea tema: „Înaintează în larg, Acțiunea Catolică! Slujește cu fidelitate și pasiune!” șise va inspira din motto-ul biblic:„Fideli adevărului în iubire, să creştem în toate.” (Ef 4,15), cuvântul anului 2022/2023 fiind „fidelitate”. În documentul care descria trieniul 2020-2023, transmis organizațiilor Acțiunii Catolice din eparhii și dieceze și publicat pe site-ul nostru www.actiuneacatolica.ro am evidențiat un pasaj adresat de Papa Francisc către Acțiunea Catolică din întreaga lume despre fidelitate și coerență: „De multe ori s-a spus că Acţiunea Catolică este braţul lung al ierarhiei şi asta, departe de a fi o prerogativă care face să fie priviţi ceilalţi de sus în jos, este o responsabilitate foarte mare care implică fidelitate şi coerenţă faţă de ceea ce Biserica arată în orice moment al istoriei fără a pretinde să se rămână ancoraţi în forme trecute ca şi cum ar fi singurele posibile. Fidelitatea faţă de misiunea cere această «plasticitate bună» a celui care a îndreptat o ureche spre popor şi cealaltă spre Dumnezeu.” (Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat participanţilor la Congresul Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice, 27 aprilie 2017). Cu fidelitate față de Dumnezeu și față de Acțiunea Catolică ne dorim ca tot ceea ce propunem pentru acest an asociativ să dea roade bogate în viața fiecărui membru al Acțiunii Catolice și în viața Bisericii!

„Înaintează în larg, Acțiunea Catolică! Slujește cu fidelitate și pasiune!”

Planificarea anului asociativ 2022/2023, proiectele în desfăşurare, precum şi cele de viitor, evenimentele internaţionale FIAC din 2022 şi 2023, definitivarea materialelor formative, dar şi chestiuni administrative: au reprezentat alte puncte cheie discutate de membrii Consiliului Director al ACRO. Astfel, anul 2022/2023 se va încheia cu Adunarea Generală care va alege următorul Consiliu Director la nivel național. Vom organiza evenimente formative pentru responsabilii sectorului copii, tineri și adulți, la nivel național, dar și un eveniment adresat asistenților spirituali care însoțesc grupurile Acțiunii Catolice. De asemenea, ne-am propus să organizăm Campusul Național Unitar, un eveniment așteptat și iubit de membrii Acțiunii Catolice di România. Pentru responsabilii din sectorul tineri va fi un curs de formare de lideri, găzduit de Acțiunea Catolică Malta unde, ca Acțiune Catolică din România, vom trimite o delegație formată din 10 tineri din eparhii și dieceze, care vor fi însoțiți de Pr. Stefan Madarasi, asistent spiritual pentru sectorul tineri la nivel național. Proiectul SVYO, în care suntem parteneri cu AC Malta, AC Italia și AC Spania, va continua să se desfășoare și în 2022/2023. Cercetarea despre tineri și modul în care ei privesc împlicarea în Biserică și voluntariatul va fi finalizată și prezentată responsabililor din fiecare organizație parteneră, iar împreună se va contura un plan de acțiune pentru viitor. Tot în acest an asociativ ne dorim să finalizăm materialele formative construite/propuse, având la bază magisteriul Sfântului Părinte Papa Francisc.

ACRO, o voce în Biserică și societate

Întâlnirea cu PSS Virgil Bercea, episcopul Eparhiei de Oradea, a reprezentat un moment important în cadrul reuniunii Consiliului Director al Acţiunii Catolice. După o scurtă introducere şi prezentarea calendarului de activități al Acţiunii Catolice din România propus pentru anul asociativ 2022/2023 realizată de Codruţa Fernea, preşedinte ACRO, Preasfinţitul Virgil  a subliniat faptul că activitatea pe care o desfășurăm este împortantă pentru Biserică și își dorește ca grupurile locale ale Acțiunii Catolice să își trăiască din plin identitatea alături de celelalte organizații care există în Biserică. Preasfinţitul Virgil ne-a încurajat să luăm inițiativă și să fim mai prezenți în comunitățile locale, dar și să dăm valoare potențialului pe care îl avem pentru a fi o voce în societate.

La Băile „1 Mai” ne-am bucurat de prezența în mijlocul nostru a doamnei Oana Tuduce, primul președinte ACRO în perioada 2005- 2013 și a domnului Valeriu Domuța, președinte al AGRU Oradea, alături de care am avut un dialog constructiv despre misiune ACRO și locul pe care ni-l putem asuma în colaborarea cu organizațiile din dieceze și eparhii.

Programul Consiliului Director a fost întregit de celebrarea Sfintelor Liturghii în biserica greco-catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Haieu – Băile „1 Mai”, atât în rit latin, cât şi bizantin, precum şi de alte momente de rugăciune. Nu a lipsit timpul de destindere, în cadrul unei plimbări prin orașul Oradea.

Ne punem încrederea în ajutorul lui Dumnezeu și al Maicii Sfinte pentru îndeplinirea celor propuse, pentru lauda Lui și binele aproapelui.  Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea, patronul spiritual al federației ACRO, să mijlocească pentru noi toți!

May be an image of 7 people, people standing and indoor
Consiliul Director ACRO alături de PS Virgil Bercea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *