Rolul educatorului în Acţiunea Catolică

COMUNICAT 

logo1În perioada 24 – 26 aprilie 2009, s-a desfăşurat la Centru de Spiritualitate al Carmelitanilor din localitatea Luncani, jud. Bacău, primul un curs naţional de formare pentru educatorii din Acţiunea Catolică cu tema: “Rolul educatorului în Acţiunea Catolică”. Acesta a fost organizat de Federaţia Acţiunea Catolică din România şi coordonat de echipa naţională a sectorului copii.

Au participat treizeci şi trei de responabilii din Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Blaj, Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Cluj, Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU Oradea, Acţiunea Catolică “Sf. Iosif” din Dieceza de Iaşi, Asociaţia Generală a Românilor Uniţi – AGR şi Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU eparhial Lugoj), echipa naţională copii (Mirabela Pall, Mălina Scurt, Bernardeta Faţade-Gabor, Ramona Laslău), precum şi Oana Tuduce – preşedinte, Pr. Felix Roca – asistent spiritual general, Pr. Florin Sescu – asistent spiritual sector copii, Codruţa Fernea – secretar, Pr. Iuliu Muntean – asistent spiritual sector tineri.

Programul cursului a început cu prezentarea proiectului formativ “Voi sunteţi prietenii mei!” al Acţiunii Catolice din România, urmată de Sf. Liturghie în rit latin. Prima sesiune de formare  “Educatorul – pasionat de Dumnezeu şi Evanghelie” a fost susţinută de invitata din Italia,  Ana Teresa Borelli – consilier naţional pentru sectorul copii în Acţiunea Catolică Italiană. Programul zilei s-a încheiat cu seara tradiţională, participanţii având ocazia să cunoască mai bine diversele regiuni ale ţării prin intermediul jocurilor şi a produselor tradiţionale.

Cea de-a doua zi a fost deschisă cu Sf. Liturghie celebrată în rit bizantin, continuând cu a doua sesiune de formare – “Educatorul în Acţiunea Catolică” şi cu ateliere de aprofundare a sesiunilor formative. În cea de-a doua parte a zilei s-au discutat şi s-au sintetizat în plenară concluziile atelierelor de lucru. Programul a continuat cu un cineforum pornind de la filmul “Nu mi-e frică”. Seara s-a încheiat cu o sesiune de jocuri, cântece şi bansuri ca un schimb de experienţă între asociaţile prezente.

Cursul s-a încheiat duminică, 26 aprilie 2009, cu prezentarea concluziilor, evaluarea întâlnirii şi înmânarea diplomelor tuturor participantiţir. A urmat apoi participarea la Sf. Liturghie împreună cu comunicatea din Luncani.

Echipa naţională ACRO a sectorului copii 
 
 

Impresii:

“Ţinând cont de faptul că este primul curs de formare pentru educatori, apreciez ca mă fascinează ideea de a continua cu elan ceea ce s-a presentat ca o “sămânţă de speranţă”, mică şi neînsemnată, timidă, dar cu dorinţa de a da viaţă.”

“Având în vedere faptul că a fost primul curs de formare naţional la care am participat, sunt deosebit de încântată. A fost cu adevărat un curs de FORMARE! De-abia aştept să ajung acasă şi să pun în practică ceea ce am învăţat aici.”

“A fost un curs bogat din toate punctele de vedere şi cred că roadele lui se vor vedea în comunităţile noastre.”

“La nivel personal, am primit răspunsuri la întrebările şi frământările mele. Am văzut că probleme în relaţia cu copii au şi alţii şi, nu în ultimul rând, cu Cristos în inimă totul este posibil.”

“A fost o hrană pentru suflet dar şi pentru intelect. Este o virtute să ne ” cultivăm” pe noi, ca mai apoi să-i putem educa, cultiva pe ceilalţi.Cred că toţi cei care au participat au avut de câştigat foarte mult.”

“Rodnic, cu foarte multe lucruri de învăţat şi de aprofundat, dar şi cu foarte multe informaţii noi care ne sunt de un real folos în munca noastră cu copiii.”

A fost o experienţă bogată, care mă ajută să conştientizez chemarea mea care nu exclude greutăţile dar care este mereu acel “fir de zmeu”, este Dumnezeu, care lucrează, noi suntem doar mediatori şi instrument în mâna Lui. Mă motivează şi entuziasmează”

“Fiind o sămânţă aruncată în noi, roadele le vom vedea mai târziu. Am învăţat lucruri pentru a putea face faţă drumului vieţii împreună cu acei copii pe care îi am spre indrumare.” 

Documente şi materiale ataşate:
Educatorul: pasionat de Domnul şi de Evanghelie
Educatorul în Acţiunea Catolică a Copiilor
Atelier de lucru: identitatea animatorului
– Cineforum: nu mi-e frică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *