Seminar de formare în Bulgaria

În perioada 13-15 mai 2011 la Hisar în Bulgaria s-a desfăşurat un seminar de formare sub egida Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice. Tema  întâlnirii a fost: „Munca şi studiul: mijloce de sfinţire” având ca moto: „Lucrând zi şi noapte am predicat Evanghelia lui Dumnezeu” (cf. 1 Tes 2,9). La acest eveniment au participat tineri bulgari care doresc să se formeze în spiritul Acţiunii Catolice. A fost prezentă şi o delegaţie din România cu membri din Dieceza de Iaşi, Adriana Ianuş, Gabriel Măriuţ şi Alexandru Pricope însoţiţi de pr. Felix Roca, asistent spiritual general al Acţiunii Catolice din România.

Seminarul s-a deschis vineri seara cu prezentrea participanţilor şi a invitaţilor, a continuat cu mărturiile unor tineri din Italia şi Romania: Massimiliano Reschini (Dieceza de Fermo), Fabrizio Papa (Dieceza de Roma), Adriana Ianuş şi Gabriel Măriuţ. Aceştia au  dorit să împărtăşească celor prezenţi momente deosebite din viaţa lor petrecute în cadrul Acţiunii Catolice. Seara s-a încheiat cu un moment de rugăciune la biserica „Sfânta Familie”.

Dimineaţa de sâmbătă a început cu sfânta Liturghie celebrată de PS Georgi Yovchev, episcop de Plovdiv. Primul moment de formare a fost susţinut de pr. Felix Roca care a dorit să surprindă aspecte ale muncii şi ale studiului: rolul muncii în viaţa omului, omul în faţa muncii, munca nu este o marfă, şcoala – o misiune posibilă. După această relatare tinerii au dezbătut în grupuri cele prezentate, concluziile încheind prima parte a zilei.

După-amiază a urmat un alt moment de formare susţinut de Andrea Favaro (Dieceza de Treviso), acesta a cuprins: studiul şi universitatea, „simbolul” şi „problema” studiului, studiul în mileniul III, semnificaţia studiului în creşterea în credinţă. Au urmat  discuţiile în grupuri mici. După cină participanţii au fost invitaţi să participe la o serată cu dansuri tradiţionale bulgăreşti şi jocuri.

Sfânta Liturghie  a deschis ziua de duminică. Ultimul moment de formare a fost prezentat de Andrea Favaro:„Sensul muncii” în drumul spre sfinţenie a fiecărei persoane, având ca paşi: munca în societatea post industrială; sensul muncii, spre o nouă dimensiune de valori; munca, expresie a umanităţii prezente în om; munca, expresie a divinităţii prezente în om. După discuţiile în grupuri au  urmat concluziile care au încheiat întâlnirea.

Adriana Ianuș

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *