Seminar naţional formativ “Vocaţia Educativă a Acţiunii Catolice”

În perioada 9 -11 septembrie s-a desfăşurat la Centrul iezuit Manresa din Cluj Napoca seminarul naţional formativ al Federaţiei Acţiunea Catolică din România cu tema „Vocaţia educativă a Acţiunii Catolice”. Au participant 35 de persoane, membri ai echipelor naţionale şi reprezentanţi ai consiliilor de conducere ale asociaţiilor membre ACRO (Asociaţia Generală a Românilor Uniti – AGRU, Acţiunea Catolică din Dieceza de Iaşi, Asociaţia Tineretului Român Unit – ASTRU din Eparhia de Cluj-Gherla, Eparhia de Oradea, Arhieparhia de Alba-Iulia şi Făgăraş) şi din asociaţii simpatizante ASTRU din Eparhia de Lugoj.

Au participat ca şi invitaţi la această întâlnire: Luigi Alicii, preşedintele Acţiunii Catolice din Italia, Maria Grazia Tibaldi, secretara Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice, Maria Giovana Rugierii, responsabila Uniunii Mondiale al Organizaţiilor Femeilor Catolice, Cornelia Frişan responsabila AGRU pentru departamentul învătământ şi educaţie.) Pe parcursul zilelor seminarului am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru, la celebrarea sfintelor Liturghii, dar şi la alte momente ale întâlnirii, pe PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă din Dieceza de Iaşi, PS Virgil Bercea – responsabil cu laicii în cadrul Conferinţei Episcopale Române şi episcop al Eparhiei de Oradea, şi PS Florentin Crihălmeanu eparhul locului, episcope al Eparhiei de Cluj-Gherla.

 

 Seminarul a dorit să ofere participanţilor o oportunitate de formare în ceea ce priveşte contribuţia Acţiunii Catolice în domeniul educaţiei. În prima parte a Seminarului momentele formative au fost susţinute sub formă de conferinţe.  “Cine face educaţia în mileniul al treilea?” a fost tema primei conferinţe susţinută de Oana Tuduce, preşedinta ACRO, care a prezentat definiţii ale educaţiei şi importanţa familiei în domeniul educaţiei. Cornelia Frişan, responsabil AGRU, a vorbit despre “Provocările educaţiei în România de azi”, referindu-se la educaţia oferită de şcoală, familie şi societate. O “Viziune a Conciliului Vatican II asupra educaţiei. Documentul Gravissimum educationis” ne-a fost oferită prin momentul formativ susţinut de PS Aurel Percă, care a prezentat atitudinea Bisericii în ceea ce priveşte educaţia. Despre “Vocaţia educativă a Acţiunii Catolice” ne-a vorbit prof. Luigi Alici, preşedintele Acţiunii Catolice din Italia, accentuând importanţa calităţii educaţiei oferită de către Acţiunea Catolică.

 În după-amiaza zilei a avut loc o masă rotundă, despre “Cum se face educaţia în Acţiunea Catolică din România”, coordonată de pr Felix Roca, asistent general ACRO. Au participat la dezbatere vicepreşedinţii naţionali de sectoare, alături de asistenţii spirituali de sector. Alin Tat – vicepreşedinte sector adulţi şi pr. Coriolan Mureşan – asistent spiritual sector adulţi, au vorbit despre “calităţile” educative care nu ar trebui să lipsească la un adult creştin şi despre punctele asupra cărora ar trebui să intervină ACRO în ceea ce priveşte educaţia. Anca Lucaci – vicepreşedinte sector tineri, şi Iuliu Muntean – asistent spiritual sector tineri, au vorbit despre complementaritatea dintre AC şi şcoală, dar şi despre finalitatea educaţiei tinerilor. Corina Gecăşan – vicepreşedinte sector copii a explicat cum poate fi Acţiunea Catolică în slujba familiei pentru a susţine educaţia. Cu toţii au trasat în prelegerile lor urgenţe în ceea ce priveşte domeniul educativ: importanţa valorilor creştine în cadrul educaţiei, întoarcerea spre persoană şi nu spre sistem, educaţia cu responsabilitate.

Marţi, 11 septembrie, s-a desfăşurat o altă masă rotundă despre “Ecumenism şi ecourile Celei de-a III-a Adunări Ecumenice de la Sibiu”, la care au participat persoane care au fost prezente la acest mare eveniment ca făcând parte din delegaţiile oficiale, sau ca voluntari organizatori sau stewarzi. Fiecare a vorbit despre importanţa şi frumuseţea întâlnirii prin oportunitatea de cunoaştere pe care a creat-o, iar cei implicaţi în organizare au vorbit despre pasiunea şi dăruirea pe care au oferit-o în organizarea întâlnirii. “Cred că “unitatea” nu poate fi realizată de noi şi nu noi vom decide momentul sau modalitatea de realizare. Cred că este în întregime opera Spiritului Sfânt şi aceasta se va împlini doar prin rugăciunile noastre. Iar dacă noi credem în aceasta “unitate”, înseamnă că ne vom ruga cu convingere, astfel încât Dumnezeu va înţelege ca o dorim cu adevărat.” – a concluzionat Oana Tuduce, preşedinta naţională, care a luat parte la lucrările de la Sibiu

În cadrul întâlnirii de la Cluj au fost şi momente culturale deosebite, prin desfăşurarea unei seri tradiţionale cu produse culinare specifice fiecărei zone şi un moment artistic oferit de o trupă de dansuri populare din Cluj.
 

Seminarul naţional formativ s-a încheiat cu reunirea consiliului director ACRO, care a avut o sesiune de lucru la care a participat şi Monica Kleck, referent Renovabis pentru România. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *