Seminar pentru tineri – Agora Mării Negre

În perioada 23-27 august 2014 s-a desfășurat la Mănăstirea Părinților Carmelitani din Ciofliceni seminarul cu tema În inimile noastre, pe pământul nostru și moto-ul ”pentru o cultură a întâlnirii într-o armonie pluriformă” (Evangelii Gaudium 220). Întâlnirea a fost organizată de Coordonarea pentru Tineret a Forumului Internațional Acțiunea Catolică(FIAC) în colaborare cu Acțiunea Catolică din România, Acțiunea Catolică Italiană şi COP –

Au participat 30 de persoane, tineri și preoții din Romania, Moldova, Bulgaria, Ucraina, Georgia și Italia. Delegația română a fost formată din: Celina Dumitru, Cristina Bejan, consilieri ai sectorului tineri ACRO Adriana Ianuș, vicepreședinte sectorul tineri ACRO, Marius Balint, membru al Consiliului Diecezan AC Iași, Codruța Fernea, secretar general ACRO și coordonator al Secțiunii de tineret din cadrul FIAC și pr. Felix Roca, asistent spiritual general ACRO.

Scopul acestei întâlniri a reprezentat redescoperirea vieții de credință a tinerilor din Regiunea Mării Negre, cunoașterea contextului istorico-religios al dezvoltării creștinismului din această zonă, stabilirea relației de colaborare, comuniune între tinerii catolici din țările menționate mai sus.

Ziua de sâmbătă a fost destinată sosirilor. Seara s-a deschis cu sfânta Liturghie celebrată de preoții care au însoțit grupurile de tineri. Apoi, a urmat un moment de cunoaștere. Ziua s-a încheiat cu rugăciunea de seară, moment în care fiecare a avut posibilitatea să-i mulțumească Domnului pentru cele primite.

Dimineața de duminică a fost petrecută în București. Participanții au fost prezenți la sfânta Liturghie celebrată în Catedrala „Sfântul Iosif”, apoi au vizitat Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare”și Palatul Parlamentului. După amiază s-au putut afla mai multe din prezentările tinerilor despre istoria, cultura, religia, tinereţea în Biserica Catolică, prezente în tările participante. La sfârșitul zilei fiecare țară a fost invitată la serata tradițională să împărtășească cu ceilalți din, tradițiile, obiceiurile și produsele culinare specifice.

În următoarea zi – luni 25 august am avut bucuria de a-i avea alături de noi pe PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Ahidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti şi pe PS Mihai Frăţilă, episcop greco-catolic al Eparhiei de Bucureşti.  În prima parte a zilei participanții au participat la sesiunea “Pentru o cultură a întâlnirii într-o armonie pluriformă, în inimile şi pe pământul nostru”, susținută de PS Domenico Sigalini, episcop de Palestrina şi în precedenţă asistent ecleziastic al FIAC. Au fost abordate aspecte privind dialogul, identitatea creștină, empatie, principii ale Sfântului Părinte Francisc utilizate pentru o cultură a întâlnirii şi evidenţiate în Evangelii Gaudium.

Apoi, a urmat prezentarea „Panoramă asupra Mării Negre” realizată de Monica Del Vecchio, doctor în Drept Internațional și European. Monica, a prezentat Marea Neagră dintr-o perspectivă pozitivă, o mare care unește. În trecut Marea Neagră era considerată o mare neospitalieră, ulterior, în urma cercetărilor s-a constatat că ea reprezintă o bogăție pentru țările din regiunea Mării Negre.

După amiază a urmat prezentarea Acțiunii Catolice, susținută de Codruța Fernea. Acțiunea Catolică este chemată să fie casă și școală de sfințeniei. Fiecare tânăr este chemat să răspundă în mod liber, în formă comunitară vocației laicale. În susținerea momentului prezentat de Codruța Fernea, a fost și momentul Părintelui Felix Roca, care ne-a încurajat, amintindu-ne cât de mult au crezut și cred papii în Acțiunea Catolică.

Ziua de marți a fost dedicată cunoașterii și vizitării orașului Constanța. Astfel, dis-de-dimineață, cu mult entuziasm, ne-am urcat în autocar și am plecat spre Constanța. Ajunși acolo, am făcut cunoștintă cu parohul bisericii ”Sfântul Anton de Padova”, Părintele Ieronim Iacob, care ne-a fost gazda pe tot parcursul zilei. Timp de aproximativ o ora, ne-a fost prezentat teritoriul Dobrogei plin de suflul Duhului Sfânt prin prezența martirilor, încă din primii ani ai creștinismului, ceea ce întărește perspectiva pozitivă a Mării Negre, prezentată de Monica del Vecchio, de data aceasta, Marea Neagră devenind și loc al mărturisiritorilor și martirilor.

După acest moment, în care am avut ocazia să medităm mai mult la ceea ce ne unește și cum putem transmite aceasta mai departe, împreună cu vecinii noștri, ne-am adunat la Sfânta Liturghie, moment în care, am încredințat Domnului munca noastră și intențiile de mulțumire, pentru că ne-a fost dată posiblitatea de a lucra împreună.

Momentele de dimineață ne-au impulsionat să ducem mai departe această inițiativă, astfel încât, după prânz, ne-am grupat pe țări pentru a identifica obiectivele și modalitățile următoarelor întâlniri din perspectiva realității fiecărei țări participante. S-au prezentat și aspectele pozitive ale acestei întâlnirii: cunoașterea realităților și culturilor tărilor aproapiate și sentimentul de sprijin creat. Odată prezentate acestea, ne-am pregătit să luâm drumul Mării Negre pentru câteva ore. După cină, ne-am întors la București, mulțumindu-I Domnului pentru momentele petrecute împreună.

Celina Dumitru
Adriana Ianuș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *