THE CHANGE – curs de formare internațional pentru tineri lideri din Acțiunea Catolică

În perioada 11 – 14 octombrie 2023, o delegație de tineri din Acțiunea Catolică din România a participat la cursul de formare pentru tineri lideri găzduit de Acțiunea Catolică din Spania (ACG). Acest curs a fost un rod concret al unui parteneriat dezvoltat de-a lungul timpului între Acțiunea Catolică din România, alături de Acțiunea Catolică din Malta -sectorul tineri (ZAK), Acțiunea Catolică din Spania (ACG tineri) Acțiunea Catolică din Italia (ACI – sector tineri) și eRKO (Mișcarea comunităților creștine pentru copii din Slovacia)

Din delegația Acțiunii Catolice din România au făcut parte tineri din Acțiunea Catolică Iași, ASTRU Cluj, ASTRU Oradea, ASTRU Blaj si ASTRU Maramureș. Aceștia au fost însoțiți de Pr. Sebastian Vasile Pestesan, asistent spiritual ACRO pentru sectorul copii și asistent general al ASTRU Cluj.


Prima zi a cursului de formare a fost una plină de spiritualitate și cunoaștere. Tinerii din delegația ACRO au avut ocazia să cunoască tineri din Spania, Slovacia, Malta și Italia care au aceleași valori și aceeași credință, curioși sa descopere experiențe ale Acțiunii Catolice din cadrul fiecărei tari participante.

A urmat apoi primul atelier cu tema “Ce se întâmplă astăzi cu Biserica?” susținut de părintele David a vorbit tinerilor despre dezvoltarea religioasă a Spaniei, evidențiind faptul că în ultimii ani tinerii frecventează tot mai rar Biserica și tot mai puțini cred în Dumnezeu. Acest fapt se datorează și tentațiilor care apar acum în viața tinerilor cum ar fi Internetul, băutura sau drogurile. După prezentarea statisticilor, părintele David a invitat tinerii să reflecteze la următoarea întrebare: “Este sau nu catolicismul pe cale de dispariție?” După această retrospectivă, fiecare delegație a fost încurajată să lucreze la propria prezentare, alegând datele importante, dar și pe cele fascinante despre propria țară. Acest exercițiu a ajutat participanții atât să găsească informații interesante despre țările din care provin în ceea ce privește religia, dar am au descoperit și lucruri noi despre celelalte țări participante. Totodată, tinerii au avut ocazia să constate că unele probleme se regăsesc și în alte țări, nu doar în țara lor, iar în acest fel s-au putut inspira din soluțiile pe care ceilalți participanții le-au găsit.
Ziua a continuat cu Sfânta Liturghie prezidată de arhiepiscopul de Toledo, Mons.Francisco Havier Cerro, alături de care au concelebrat pr. Jose Antonio Cano, asistent spiritual general al ACG și pr. Sebastian Peșteșan.

Pr. Jose Antonio Cano, asistentul spiritual general al Acțiunii Catolice din Spania, a susținut un atelier cu tema „Convertirea personală și pastorală”. Accentul a fost pus pe schimbarea care este nevoie să apară în primul rând în interiorul fiecăruia și abia apoi poate să fie antrenată spre exterior. Părintele a adresat tinerilor următoarele întrebări: “Când ați vorbit ultima dată despre Isus? Când ați recomandat ultima dată cuiva să apeleze la Isus?” Aceste întrebări au fost ocazia de a reconștientiza modul în care fiecare își trăiește credința și dă mărturie despre aceasta. Atelierul a avut și o parte practică în care tinerii au fost îndemnați să trimită un mesaj unei persoane care nu este atât de apropiată de Isus și în care să îi spună că Dumnzeu o iubește. Părintele a subliniat faptul în în schimbarea fiecăruia și în misiunea de evanghelizare, cel care este protagonist este Spiritul Sfânt.

Ziua s-a încheiat cu o frumoasă Adorație Euharistică animată de tinerii participanți. plină de emoție, speranța si bucurie de a fi aproape de Domnul.

A doua zi a cursului de formare tinerii au petrecut-o în orașul Toledo. Prima activitate propusă de organizatori: “Dynamic Workshop – City of Toledo” a ajutat tinerii atât să își testeze atenția cât și să se bucure de obiectivele turistice ale orașului. De asemenea, atelierul a pus accent pe dezvoltarea abilităților de a lucra în echipă cu tineri din alte țări, cu alt bagaj cultural și mod de a aborda/rezolva cerințele din cadrul atelierului.


Programul a continuat cu întâlnirea în Piața Centrală cu un reprezentant al primăriei, consilierul pentru educație – Daniel Marcilla. Acesta a prezentat tinerilor piața îngrădită de reședința episcopului, Catedrala orașului, judecătoria și primăria. Mai apoi prezentarea a continuat cu turul primăriei, sala principală de întâlnire a consiliului local, biroul primarului și sala de ședințe. Această întâlnire și timp împreună a fost important pentru formarea tinerilor datorită exemplului pe care acest consilier l-a oferit – un credincios catolic prezent în viața publică care reușește zi de zi prin munca sa să împărtășească și altora din valorile pe care le promovează Biserica.


Ziua s-a încheiat cu seara tradițională care a avut în prim plan prezentarea obiceiurilor și portului popular al fiecărei țări participante. TInerii au avut astfel ocazia să afle mai multe despre cultura și tradiția delegațiilor implicate în acest proiect:Spania, Italia, Malta, Slovacia și România. Din programul zilei nu au lipsit momentele de rugăciune împreună precum și Sf. Liturghie.

A treia zi a cursului de formare a început la fel ca cele precedente – cu rugăciunea de dimineață, în care tinerii i-au cerut lui Dumnezeu curajul de a fi cu adevărat apostoli ai Evangheliei sale în lume.
A urmat apoi un atelier în cadrul căruia tinerii din Acțiunea Catolică din Spania au oferit ocazia participanților de a conștientiza importanța întâlnirii personale cu Cristos, pentru că nimeni nu poate fi un model de credință, dacă mai întâi nu-l cunoaște și nu îl recunoaște pe Cristos în fiecare moment al vieții sale. Mărturia unui tânăr din Spania care s-a (re)întâlnit cu Cristos a fost emoționantă. Concluzia la care tinerii au ajuns după acest atelier este că nu numai cei care sunt departe de Biserică au nevoie de scânteia cuvântului lui Dumnezeu, ci și mai ales cei care se implicăm activ și lucrează împreună pentru o Biserică vie.

După o bine-meritată activitate de energizare, programul zilei a continuat cu o activitate de promovare a Acțiunii Catolică prin diferite metode, cum ar fi: articole, postări pe social media și filmulețe de împărtășire a experienței personale. Delegația fiecărei țări a lucrat pentru a face vizibilă Acțiuniea Catolice atât la nivel local, național, cât și la nivel internațional. Lumea este într-o continuă schimbare, iar creștinii se pot folosi de mijloacele de comunicare pentru a răspândi entuziasmul de a fi creștin, evidențiindu-se faptul că, chiar Papa Francisc sublinia faptul că că: „Internetul și rețelele sociale sunt un dar de la Dumnezeu, dacă sunt folosite cu înțelepciune.”

Acest curs de formare a fost pentru tinerii participanți ocazia potrivită de descoperi că nu sunt singuri, că sunt mulți tinerii din alte țări care își trăiesc viața într-un mod care reflectă valorile creștine.
La finalul cursului tinerii participanți și-au exprimat recunoștința față de tot ceea ce au trăit pe parcursul zilelor petrecute împreună, pentru tot ceea ce au învățat și experimentat. Cu siguranță experiența trăită în Spania va rămâne mult timp în mintea și în inima lor, nu doar pentru oamenii frumoși pe care i-au cunoscut ci mai ales pentru mărturia de credință pe care fiecare participant a oferit-o tuturor.

Andreea Vințilă, AC Iași

Pentru mine a fost o experiență ce mi-a întărit credința că tinerii pot fi mărturisitori ai lui Cristos. A fost minunat să văd cum tineri din toată lumea se adună și cred că pot face împreună o Biserică mai vie, mai trainică, mai bună. Cu siguranță nu voi uita prea curând momentele pline de încărcătură emoțională pe care le-am trăit în Spania! Bucuria și entuziasmul pe care le-am citit în ochii tinerilor participanți vor rămâne impregnate în memoria mea și în sufletul meu!

Antonina Ambăruș

,,The Change”, a fost pentru mine una dintre cele mai frumoase experiențe internaționale, ce mi-a oferit șansa de a trăi în comuniune și rugăciune cu tinerii din alte țări/ dieceze. Mi-am întărit credința și,,m-am alimentat” din energia tinerilor, din experiențele trăite și din cele învățate. Am experimentat din cultura și tradițiile tinerilor ce au participat la meeting, am împărtășit idei și soluții pentru realitățile parohiale pe care le trăim în viața de zi cu zi. Pe parcursul acestor zile, am lucrat împreună cu tinerii participanți la ceea ce se întâmplă cu Biserica astăzi, ce nevoi are Biserica și ce nevoi au tinerii,  am analizat și oferit răspunsuri situațiilor parohiale, am discutat strategii și abordări pe care să le punem în practică. Am avut parte de momente de rugăciune și adorație deosebite, unde am cântat și adorat numele Domnului. Am participat la momente recreative și culturale ce ne-au dat ocazia să ne cunoaștem mai bine și să fim în strânsă comuniune, indiferent de naționalitate. Pentru mine, această experiență a fost o ocazie deosebită de cunoaștere, reconectare cu alte realități culturale și totodată un beneficiu imens în formarea mea ca lider!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *