Zilele Acţiunii Catolice 2014

În perioada 19-26 octombrie 2014, s-a desfăşurat proiectul naţional Zilele Acţiunii Catolice cu tema „Misiunea de a evangheliza cu bucurie” şi motto-ul „În dar aţi primit, în dar să daţi” (Mt 10,8).

Asociaţiile din cadrul Federaţiei au fost invitate să organizeze la nivel local activităţi care să ajute membrii de acţiune catolică în trăirea credinţei şi la creşterea asociaţiei.

  • Zilele Acțiunii Catolice în Dieceza de Iași

Acțiunea Catolică din România a propus ca în perioada 19-26 octombrie 2014 să sărbătorim în parohiile noastre Zilele Acțiunii Catolice. Tema propusă pentru acest an a fost Misiunea de a evangheliza cu bucurie, iar motoul „În dar ați primit, în dar să dați” (Mt 10,8).

La nivel parohial, Acțiunea Catolică „Sfântul Iosif” din Iași a organizat în această săptămână diferite activități pentru a marca împreună acest eveniment. Un motiv în plus pentru a ne bucura în această săptămână a fost și celebrarea Sfântului Ioan Paul al II-lea, patronul Acțiunii Catolice din România.

În această săptămână copiii, tinerii și adulții din cele trei zone: Bacău, Roman și Iași au participat la cateheze unde unii au învățat că eșecul este punctul de start al succesului. Așadar să fim mărturisitori ai lui Cristos nu înseamnă să avem numai succese, ci faptul de a continua cu bucurie misiunea noastră de evanghelizare a Cuvântului lui Dumnezeu indiferent de situație. Astfel de exemple le putem lua din Vechiul Testament, cum ar fi Iona, dar și din personalitățile contemporane, cum ar fi Abraham Lincoln.

O altă activitate a fost aceea de a pune în acțiune latura caritativă, luând aminte la motoul propus anul acesta pentru Zilele Acțiunii Catolice „În dar ați primit, în dar să dați” (Mt 10,8). Acționarii și-au răpit din timpul lor pentru a da o mână de ajutor la curățenia din biserică, la înfrumusețarea ei, alții au colindat străzile și locurile mai puțin „prietenoase” ale orașului, oferind hrană și ceai călduț acelor suflete greu încercate de viață.

Fiind luna octombrie, alte parohii s-au rugat Sfintei Fecioare Maria prin mijlocirea Sfântului Ioan Paul al II-lea și s-au adunat la sfânta Liturghie pentru a fi în comuniune, pentru a cere curajul și statornicia de a-l urma pe Mântuitorul, misiunea noastră fiind aceea de a evangheliza cu bucurie. Nu s-a uitat de caracterul festiv al acestor zile și astfel s-au organizat momente de frățietate în Cristos cu o gustare la subsolul bisericii sau în curtea bisericii.

Zilele Acțiunii Catolice în Dieceza de Iași s-au încheiat cu Deschiderea anului asociativ 2014-2015 care a avut loc sâmbătă, 25 octombrie 2014, în cele trei zone: Bacău, Iași și Roman. Tema acestui an este Discipoli-misionari, în orice timp și în orice loc, iar motoul „E bine că suntem aici!” (Mc 9,5).

Pentru a sărbători acest eveniment, parohia gazdă din zona Bacău, Parohia „Fericitul Ieremia Valahul”, a primit 260 de acționari, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iași a primit 95 de tineri și copii, iar Parohia „Fericitul Ieremia Valahul” din Roman 365 de copii, tineri și adulți. Alături de membri și simpatizanți s-au alăturat și asistenții spirituali care ne-au ajutat să medităm la misiunea noastră de a evangheliza cu bucurie, ajutându-ne astfel să fim discipoli-misionari, în orice timp și în orice loc.

Momentele de formare au avut loc pe fiecare sector în parte: sectorul copii, sectorul tineri și sectorul adulți pentru a aprofunda mai bine și pe înțelesul tuturor tema și motoul din acest an. La finalul acestor momente de formare, cele trei sectoare de pe cele trei zone s-au adunat pentru a construi împreună simbolul zilei. Simbolul zilei a fost acela de a scrie un mesaj pe o foaie ce reprezenta un „pas”. „Pașii” cu mesaje au fost aduse în fața altarului pentru ca la sfânta Liturghie să invocăm ajutorul lui Dumnezeu și astfel mesajele noastre să ajungă la cei din jur.

În cadrul programului au fost introduse și câteva momente artistice pentru a ne bucura de talanții pe care îi avem fiecare, dar și pentru a-i valorifica. La acest moment s-au recitat poezii, s-au pus în scenă câteva scenete, s-a cântat, iar lumea a dansat.

Zilele Acțiunii Catolice este un proiect național propus de Acțiunea Catolică din Romania cu scopul de a aprofunda tema și motoul propus în fiecare an, iar Dieceza de Iași a reușit acest lucru prin diferitele activități la nivel parohial și zonal, activități care i-au ajutat pe membrii Acțiunii Catolice să-și trăiască împreună credința.

Andreea Gheţ

  • Zilele Acţiunii Catolice la Blaj

La Blaj, Zilele Acțiunii Catolice au fost trăite cu mare bucurie. La începutul săptămânii, în zilele de 21-22 octombrie, tinerii blăjeni au avut privilegiul de-a fi martorii unui eveniment inedit ce a avut loc în Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” și anume de-a venera Crucea și icoana Maicii Domnului de la Zilele Mondiale ale Tineretului. Aceste două semne sacre au parcurs în perioada 14 octombrie – 1 noiembrie a.c., un amplu pelerinaj în țara noastră.

În zilele de 24 și 25 octombrie am avut întâlnirea săptămânală cu copiii din ASTRU junior cu care am discutat pe tema anului asociativ și a vieții Sfântului Ioan Paul al II-lea.

Cu grupul „Îngerașii” am realizat un moment de rugăciune pentru Acțiunea Catolică precum și pentru Sfântul Ioan Paul al II-lea. Am reușit să facem împreună un joc de cuvinte cu și despre viața Sfântului Ioan Paul al II-lea, patronul nostru spiritual. Am descoperit și fixat împreună câteva date importante din viața Sfântului, am urmărit câteva prezentări power point și am realizat în final o imagine a Sfântului, pentru a putea fi colorată.

Sperăm că aceste Zile ale Acțiunii Catolice vor fi așteptate cu nerăbdare și anul viitor când vom realiza împreună alte și alte lucruri frumoase și folositoare.

Cristina Bejan

  • Zilele Acțiunii Catolice în ASTRU Cluj

Desfășurate, ca în fiecare an, în perioada 19- 26 octombrie 2014, sub motto-ul „În dar ați primit, în dar să dați” (Mt 10,8), Zilele Acțiunii Catolice și-au propus să sublinieze bucuria cu care noi, laici, suntem încurajați de a ne mărturisi credința astfel tema aleasă a fost „Misiunea de a evangheliza cu bucurie”.

Pornind de la această temă, dar și tema pe care ASTRU Cluj o va avea în acest an asociativ În tine este fericirea, membri asociației au fost invitați în această săptămână să descopere ce înseamnă adevărata bucurie în zilele noastre. Astfel la întâlnirea săptămânală pe care s-a desfășurată cu grupurile specializate, atât liceeni, cât și studenți au fost provocați să definească printr-o relație matematică ce este fericirea pentru ei, și continuată cu o dezbatere despre lucrurile care ne influențează viața noastră de credință și ce înseamnă fericirea autentică pentru un creștin. Astfel s-a ajuns la concluzia că ecuația fericiri autentice este compusă din trei elemente eu – ceilalți – Dumnezeu, iar fiecare tânăr a fost invitat să experimenteze prezența lui Hristos în viața lui și totodată calea de a evangheliza cu bucurie.

O altă inițiativă în cadrul Zilele Acțiuni Catolice din acest an, a fost campania desfășurată în mediul online cu privirea la aniversarea liturgică a patronului Acțiuni Catolice din România, Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea, din data de 22 octombrie. Campania a dorit să reamintească tinerilor cuvintele pe care Papa Ioan Paul al II-lea lea adresat în nenumărate rânduri generației tinere, cu ocazia Zilelor Mondiale ale Tineretului.

Finalul Zilelor Acțiuni Catolice a fost marcat de un alt eveniment important pentru tinerii din Cluj Napoca, crucea și icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului care au ajuns în inima Transilvaniei în după masa zilei de 26 octombrie. Pe parcursul celebrărilor tinerii au avut ocazia de a venera crucea, simbol oferit acestora de către Sfântul Ioan Paul al II-lea în anul 1984, dar și de a o purta în procesiune prin oraș.

Săptămâna Zilelor Acțiuni Catolice a reprezentat un adevărat moment de comuniune pentru tineri astriști.

Raluca Fernea

  • Zilele Acțiunii Catolice în AGRU Cluj

Pentru noi, Zilele Acţiunii Catolice a fost precedat şi urmat de întâlniri în care am împărtăşit lectura constituţiei apostolice Dei Verbum prin care ne pregătim pentru întâlniri de formare biblică de-a lungul acestui an.

În săptămâna AC propriu-zisă am participat, în 21 octombrie, la o întâlnire a grupului de lectură “Lumen Gentium” animat de preşedintele AGRU Naţional, Alin Tat. Am avut bucuria de a-l asculta pe poetul Adrian Popescu care ne-a prezentat ultimul său volum, Costumul Negru, apărut în 2013 la Cartea Româneasca. Apoi, răspunzându-ne cu mare disponibilitate la toate curiozităţile pe care ni le-a iscat lectura versurilor dânsului, ne-a împărtăşit din culisele muncii de creaţie, cum poezia ajunge la noi, cititorii, trecând prin mintea, inima şi mâna poetului, dar vine de altundeva şi ne poate conduce într-acolo.

Irina Mărginean

  • Zilele Acţiunii Catolice în Eparhia de Lugoj

La finalul Zilelor Acțiunii Catolice, în Eparhia de Lugoj s-a organizat în data de 25.10.2014 pelerinajul de la Bocsig (jud. Arad), eveniment la care au fost prezenți reprezentanți ai ACRO, precum și ai asociaţiilor eparhiale AGRU, ASTRU și REUNIUNEA MARIANĂ.

În biserica “Sf. Gheorghe” din localitate am fost uniți în rugăciune și am cerut mijlocirea Rafilei Găluț (1910-1939), fecioara de la Bocsig care a purtat Rănile Domnului nostru Isus, timp de 8 ani. După Sf. Liturghie am pornit în procesiune la mormântul Rafilei Găluț unde s-a oficiat un Parastas.

Mai multe informaţii:

Cristina Purice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *