Zilele Acțiunii Catolice: O mare familie în jurul lui Cristos!

În perioada 17 – 24 octombrie 2010 s-a desfășurat ce-a de-a IV-a ediție a evenimentului național Zilele Acțiunii Catolice inițiat de Federația Acțiunea Catolică din România și imprementat la nivel local de Asociațiile membre în Federație.

Adriana Ianuș  ne-a relatat cum s-au desfăsurat Zilele Acțiunii Catolice în Dieceza de Iași:

În perioada 17-24 octombrie 2010,  în cele 45 de parohii cu Acțiune Catolica din Dieceza de Iași, s-a desfăşurat proiectul național Zilele Acțiunii Catolice.  Alături de membrii grupurilor parohiale și în comuniune cu membrii Acțiunii Catolice din Romania, prin acest proiect  s-a dorit să  se facă cunoscută iubirea  față de Cristos și față de marea familie Acțiunea Catolică. Această săptămână de promovare a cuprins momente de formare, de rugăciune şi de comuniune cu Dumnezeu, dar şi momente de destindere, pentru a ajuta la o mai bună cunoaştere între membrii și  simpatizanţii AC. Activitățile care s-au desfășurat în cadrul acestui proiect au cuprins toate sectoarele de vârstă ale asociației noastre, copii, tineri și adulți.

Zilele Acțiunii Catolice în Dieceza de Iași au debutat cu sărbătoarea  Întâlnirea Acţiunii Catolice cu Păstorul Diecezei, desfășurată în Catedrala „Sf. Fecioară Maria  Regină” din Iași.  A fost un moment de  comuniune şi sărbătoare pentru toţi membrii şi simpatizanţii AC, care, reuniţi în jurul Preasfinţitului Petru Gherghel, au sărbătorit 18 ani de activitate şi  şi-au reînnoit dorinţa lor de a sluji Biserica după carisma Acţiunii Catolice. Au fost prezenţi 1200 de membri şi simpatizanţi ai asociației, copii, tineri, adulţi,  din 44 de parohii însoţiţi de asistenţii spirituali parohiali și de persoane consacrate, colaboratori ai AC. Mare a fost bucuria noastră pentru că am avut în mijlocul nostru pe PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, pe PS  Aurel Percă, PS Anton Coşa, episcop de Chişinău,  pr. Cornel Cadar – primul asistent spiritual al AC, pr. Felix Roca, asistent spiritual general actual al AC,  președinții care au fost de-a lungul timpului la cârma AC  şi alţi invitaţi de onoare care au dedicat şi continuă să dedice o parte din viaţa lor Acţiunii Catolice. 

În această săptămână de promovare, în parohii, au avut loc diferite activități de formare, liturgice și caritative. Fiecare grup parohial  s-a organizat cât mai bine pentru a face din această perioadă una rodnică şi care să-i încurajeze în implicarea în viața comunității. S-au animat sfintele Liturghii de duminica şi din timpul săptămânii, care totodată au avut şi o semnificaţie deosebită fiind liturghii misionare. S-a recitat sfântul Rozariu şi au avut loc adoraţii și privergherii misionare.

S-au organizat cateheze  cu tema  „Acțiunea Catolică în viața mea”, „Implicarea membrilor AC în momentele liturgice”, „Vrăjitorie -a crede sau nu în superstiţii- cum să te încrezi în Dumnezeu?”,  „Responsabilitatea”, au fost prezentate filmuleţe despre Acţiunea  Catolică membrilor comunității,  s-au făcut momente de lectio divina, meditând diferite texte liturgice. Unii membri AC din dieceză au făcut cunoscută comunității Acțiunea Catolică prin scente.

Pentru a veni în ajutorul celor aflați în suferință şi pentru a arăta că Acţiunea Catolică este o mare familie în slujba Bisericii, a celor nevoiaşi, bătrâni şi bolnavi, copiii, tinerii și adulții din unele asociații parohiale au făcut vizite la căminele de bătrâni, au împărţit pachete la săracii şi bolnavii din parohie şi s-au implicat în organizarea aniversării celor “20 de ani de Caritas”.

În această săptămână comuniunea s-a realizat și prin joc, vizionări de filme precum: „Raising Helen”, „Pacht Adam “ și vizite în Grădina Botanică din Iaşi. 

Aceste zile  de comuniune au dus la formarea de noi relaţii de prietenie între copii, animatori, educatori,  tineri, adulți şi asistenţi spirituali.  Avem încrederea  şi speranţa că activităţile realizate au fost spre creşterea în credinţă a comunității şi spre o mai bună cunoaştere a ceea ce înseamnă Acţiunea Catolică

Cecilia Frățilă ne-a relatat cum au implementat laicii din AGRU, Zilele Acțiunii Catolice în parohiile în care activează:

Ca în fiecare an, unul dintre evenimentele lunii octombrie consacrate vieții Bisericii este sărbătorirea Zilelor Acțiunii Catolice. Desfășurate în perioada 17-24 octombrie și având ca temă: O mare familie în jurul lui Cristos. Vino și tu!, manifestările din anul acesta au fost mult mai bogate și mai variate decât cele organizate în anii trecuți, ceea ce dovedește un mai mare interes din partea laicatului greco-catolic față de apostolat, o mai mare dorință de a se implica în viața Bisericii alături de preoți. Astfel, în întreaga Biserică Greco-Catolică, laicii adulți organizați în asociații de tip AGRU au participat pe tot parcursul perioadei la un bogat program spiritual alcătuit din: celebrarea Sfintei Liturghii (în toate parohiile unde există AGRU) – în această perioadă celebrările au avut mai ales un caracter comemorativ (în memoria episcopilor martiri sau în memoria unor personalități ale Bisericii Greco-Catolice) –, recitarea Sfântului Rozar (în toate parohiile unde există AGRU), Adorație sau Binecuvântare euharistică (Zalău, Șimleul Silvaniei, Șișești, Alba Iulia, București). De asemenea, laicii au inițiat activități caritative (Oradea, Arad, Orăștie), au organizat vizionări de filme cu subiect religios (Cluj-Napoca, Blaj, Orăștie), lansări sau prezentări de carte (Timișoara, Baia Mare, Șomcuta Mare), expoziții (Tg. Mureș), conferințe spirituale și nu numai (Tg. Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Zalău, București), evocări ale unor personalități ale Bisericii Române Unite (Timișoara, Oradea) pelerinaje (Bocsig – în eparhia de Lugoj, București), schimburi de experiență între diferite asociații parohiale (AGRU Șomcuta Mare și AGRU Șișești),  întâlnirea asociațiilor de laici din Eparhia de Lugoj la Bocsig), cateheze (Oradea, Șișești), reactivarea a noi asociații AGRU la nivel parohial (Mireșu Mare, eparhia de Maramureș). Trebuie precizat că s-a acordat mare atenție unei mai bune cunoașteri a Acțiunii Catolice (scop, structură, misiune). Mai multe informații legate de programul consacrat Zilelor Acțiunii catolice în diverse parohii sau eparhii ale Bisericii Române Unite puteți afla accesând următoarele adrese: www.agru.ro; www.bru.ro; www.chioarulgrecocatolic.ro.

Raluca Fernea ne-a relatat care au fost activitățile organizate de ASTRU Cluj în cadrul Zilelor Acțiunii Catolice:

Pentru ASTRU Cluj Zilele Acțiunii Catolice, desfășurate la nivel național în perioada 17-24 octombrie 2010, au reprezentat un moment de reflecție asupra identității și misiunii Asociației.  Programul propus pentru Zilele Acțiunii Catolice din acest an a fost adresat în primul rând membrilor Asociației având ca scop conștientizarea aparteneței la marea familie a Acțiunii Catolice.

În cadrul întâlnirilor grupurilor de studenții și liceeni ai ASTRU s-au realizat prezentări ale Acțiunii Catolice așa cum aceasta este prezentată în documentele Conciliului Vatican II și ChirstiFideles Laici. Totodată s-au realizati diferite activități având ca scop familiarizarea membrilor ASTRU cu modalitatea de organizare a Asociației pornid de la nivel local și ajungând la cel internațional și s-au tiparit pliante despre insemnătatea apostolatului laical care au fost distribuite tinerilor.

De asemeni, în cadrul Zilelor Acțiunii Catolice din acest an, ASTRU Cluj s-a prezentat liceenilor din clasa IX și a X-a din cadrul Liceului Teologic Român Unit „Inocențiu Micu” lansând tinerilor invitația de a se implica în acțiunii de formare și de voluntariat pe care Asociația le organizează în acest an cum ar fi proiectul „Tineri pentru comunitate” sau „creACTIV”.

Adunarea Generală Ordinară a ASTRU Cluj a avut loc tot în cadrul Zilelor Acțiunii Catolice fiind un moment de sarbătoare, bilanț și reînnoire a Asociației.

Iulia Iova ne-a prezentat care au fost inițiativele propuse de către ASTRU Oradea:

Cu ocazia Zilelor Acțiunii Catolice desfăşurate în perioada 17 – 24 octombrie 2010, ASTRU – Oradea a desfăşurat o serie de activităţi menite să promoveze la nivel local Acţiunea Catolică şi specificul acesteia.

Astfel prima activitate a fost a fost una comună cu AGRU Oradea, şi anume o colectă de haine pentru bolnavii de la Spitalul de Psihiatrie din Nucet, colectă ce a avut loc în data de 20.10.2010 şi 22.10.2010 la Catedrala „Sfântul Nicola” din Oradea. Membrii ASTRU şi AGRU au primit pachetele de haine d ela credincioşii care au dorit să facă o donaţie.

Joi, 21.10.2010 ASTRU Oradea a participat alături de tinerii de la Liceul Greco-Catolic Oradea la Rozarul tinerilor, rugăciune ce a avut loc la Catedrala „Sfântul Nicolae”.

ASTRU Oradea a participat şi la Rozarul de 24 de ore ce s-a desfăşurat la Parohia „Sntul Gheorghe” din Oradea. Membrii ASTRU Oradea au participat la această rugăciune în intervalul 5:00 – 8:00 dimineaţa, continuând astfel lanţul Rozarului Carităţii.

Zilele Acţiunii Catolice s-au încheiat cu Sfânta Liturghie celebrată în Capela Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, urmată de ASTRU Club, o întâlnire pentru tineri în cadrul căreia aceştia au fost provocaţi la o dezbatere pe tema apartenenţei tinerilor la un grup.

Codruț Morariu ne-a relatat cum s-au desfășurat Zilele Acțiunii Catolice în filialele ASTRU arhieparhial:

În perioada 17-24 octombrie 2010, în calendarul ZilelorAcţiunii Catolice,  ASTRU Arhieparhial Blaj,  prin cele 5 filiale ale sale (Alba Iulia, Blaj, Târgu Mureş, Târnăveni şi Sibiu), a cuprins la nivel local activităţi spirituale şi culturale, menite să promoveze la nivel local Acţiunea Catolică şi specificul acesteia.

Pentru fiecare tânăr, Zilele Acţiunii Catolice au început cu participarea lui la Sfânta Liturghie, înţelegând, aprofundând, meditând şi asupra mesajului temei alease: “O mare familie în jurul lui Cristos! Vino şi tu!”

În aceste zile s-a pus accentul pe prezentarea Federaţiei Acţiunea Catolică din România , făcându-se o scurtă incursiune în istoricul ACRO. Astfel, la Alba Iulia, Târnăveni şi Tg Mureş au fost prezentate structura, scopul şi activitatea ACRO, prevederile documentelor Bisericii Catolice în legătură cu Acţiunea Catolică şi câteva citate ale Sfinţilor Părinţi Papa Ioan Paul al II-lea şi Papa Benedict al XVI-lea referitoare la Acţiunea Catolică, scopul prezentării fiind acela de înţelegere a apostolatului laical.

Adoraţiile Euharistice, însoţite de Rugăciuni pentru Biserică, pentru Preafericitul Părinte Papa, pentru Episcopi, pentru Preoţi şi pentru Episcopii Mărturisitori care şi-au dat viaţa pentru credinţă, rugăciunile în cinstea Sfântului Anton de Padova, recitarea Rozariului şi catehezele pentru copii şi tineri au întregit programul spiritual al activităţilor din Alba Iulia, Blaj, Târnăveni şi Târgu Mureş.

Calendarul activităţilor a fost întregit de Cineforumul de la Blaj şi Târgu Mureş (vizionarea filmelor Our Lady of Fatima şi Quo Vadis ), participarea la vernisajul expoziţiei ,,Luminile toamnei ” şi la sfinţirea Bisericii din localitatea Ceauşul de Câmpie din 24.10.2010.

Activităţile din aceste zile au încercat să ne facă să înţelegem dinamismul vieţii creştineşti şi să facem o analiză asupra implicarii noastre în viaţa Bisericii.

Anca-Maria Jurcuţa şi Raimondo-Mario Rupp ne-au relatat cum s-au implicat tinerii din ASTRU eparhial Lugoj în realizarea Zilelor Acţiunii Catolice în Eparhia de Lugoj:

În săptămâna 17-24 octombrie, cu prilejul Zilelor Acţiunii Catolice, filialele ASTRU din Eparhia de Lugoj au organizat diverse activităţi în parohiile din care fac parte, precum şi acţiuni comune cu alte asociaţii laice.

Astfel, ASTRU a participat şi a dat răspunsurile la Sfintele Liturghii de deschidere a Zilelor Acțiunii Catolice, alături de AGRU, Reuniunea Mariană şi Terţiarii Bazilieni. Alte activităţi spirituale au fost adoratia animată de tineri, bazată pe motto-ul ZAC şi Sfântul Rozariu meditat şi condus de ASTRU.

S-au desfăşurat şi activităţi culturale: Vizitarea Domului Romano-Catolic, a Muzeului Diecezan, precum şi a Criptei Episcopilor (acţiune comună ASTRU Timişoara „Sfântul Iosif”, ASTRU Lugoj – Catedrala „Coborârea Sfântului Spirit” şi AGRU Timişoara).

Au existat şi activităţi pastorale: cateheze cu teme propuse de tineri. S-a discutat despre dubiile, ezitările şi îndoielile personale, despre virtuţi şi vicii, despre caracteristicile sufletului. Credem că ajutaţi de preoţi –  moderatori ai acestor cateheze – am reuşit să ne cunoaştem mai bine personal şi unii pe ceilalţi, dar mai ales să ne dăm seama că ne asemănam cu „Cristos Învăţătorul nostru, iar noi toţi suntem fraţi.” (Cf. Mt. 23, 8).

Între acţiunile recreative s-au numărat vizionările de filme – despre viaţa Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea şi despre Sfântul Chiril al Alexandriei. Pentru ASTRU Timişoara „Sfântul Iosif”, Zilele Acțiunii Catolice s-au încheiat în parohia Sânandrei, unde altături de tinerii de acolo, am participat la Sfânta Liturghie de încheiere şi am avut parte de o după-masă sportivă.

În parohiile: „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”, (Arad-Centru), Timişoara II (Sf. Iosif) şi Timişoara III (Sf. Maria Regina Păcii), Lugoj I (Coborârea Sf. Spirit), „Sfântul Ilie Tezviteanul” (Orăştie) şi „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” (Cugir), tinerii ASTRU au participat şi colaborat împreună cu AGRU, „Reuniunea Mariană” şi „Terţiarii Bazilieni” la diverse momente spirituale: au animat Sf. Rozar, Litania Lauretană, Adoraţii Euharistice; au dat răspunsuri la Sfintele Liturghii de deschidere şi încheiere ale „Zilelor Acţiunii Catolice, la Paraclisul Maicii Domnului, Sf. Vecernie şi Binecuvântarea Euharistică; au participat în timpul săptămânii la o serie de Meditaţii propuse de Asistentul Spiritual Eparhial Pr. Coriolan C. Mureşan, şi Asistenţii Spirituali locali: Pr. Coriolan Mureşan (Arad-Centru), Pr. Nicolae Teodorescu (Timişoara II), Pr. Ioan Chişărău (Timişoara III), Pr. Ioan Pop (Lugoj), Pr. Silviu Bindea (Orăştie) şi Pr. Viorel Codrea, (Cugir) ;

Încheiem cu câteva rânduri, amintind de: Vizita Pastorală a Prea Sfinţiei Sale Episcop Alexandru Mesian şi în acest an la Bocsig (Jud. Arad) cu ocazia întâlnirii Asociaţiilor Laicale din Eparhia de Lugoj organizată de Pr. Coriolan C. Mureşan, Asistent Spiritual Eparhial AGRU şi ASTRU, ce a avut loc în ziua de 23 octombrie 2010. Această parohie este cunoscută pentru viaţa Rafilei Găluţ care a purtat rănile Mântuitorului până la moartea ei în anul 1939, stigmate confirmate de Comisia de preoţi şi medici numită de episcopii Alexandru Nicolescu şi Ioan Bălan.

Programul a început cu rugăciunea rozarului, după care a urmat Sfânta Liturghie pontificată de PS Alexandru alături de un sobor de preoţi. După Sfânta Liturghie, s-a mers în procesiune la mormântul Rafilei Găluţ. Ziua s-a încheiat cu o agapă la căminul cultural. O surpriză plăcută şi un semn de încurajare a fost prezenţa d-şoarei Oana Tuduce, preşedintele Federaţiei Acţiunea Catolică din România.

 Pe site-ul tinerilor greco-catolici din Eparhia de Lugoj www.tgcl.cnet.ro există o secţiune dedicata ZAC 2010 in Eparhia de Lugoj, în care puteţi găsi titlurile activităţilor, cu relatări şi albume foto de la activităţi.

Evenimentul național Zilele Acțiunii Catolice ne dă prilejul în fiecare an să reflectăm la modalitatea de implicare a laicilor în viața Bisericii fiind totodata și o ocazie de promovare a Acțiunii Catolice atât la nivel naţional cât şi la nivel local.

Acţiunea Catolică prin notele sale definitorii este o familie în care copii, tineri şi adulţi, păşesc împreună pe drumul vieţii de apostoli recunoscându-l pe Isus ca unicul învăţător. De aici şi invitaţia adresată celor care ne înconjoară, de a face parte din familia noastră şi de a se simţi fraţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *