Acțiunea Catolică pe drumul fericirii – un campus unitar național pentru sufletul fiecăruia

În perioada 17 -21 iulie 2019, la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani de la Snagov s-a desfăşurat cea de-a V-a ediție a campusului unitar al Acțiunii Catolice din România (ACRO), cu tema „Acţiunea Catolică – pe drumul fericirii” și motto-ul „Fericiți cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl păzesc. (Luca 11,28)

Au participat peste 150 de membri ai Acțiunii Catolice – copii, tineri și adulți din AC Iași, ASTRU Cluj, ASTRU arhieparhial Blaj, ASTRU Oradea, AGRU precum și invitați din ATCM Maramureș și Asociația Familiilor Catolice „Vladimir Ghika”. Pe întreg parcursul campusului participanții au avut ocazia să aprofundeze mesajul Sfântului Părinte adresat Acțiunii Catolice și au descoperit cum apostolatul în Acțiunea Catolică devine misionar, dar și ce înseamnă pentru fiecare îndemnurile adresate de Suveranul Pontif: „Formați-vă! Rugați-vă! Jertfiți-vă! „Misiunea nu este o îndatorire printre multele în Acțiunea Catolică, este îndatorirea. Este vital de a reînnoi și a actualiza angajarea Acțiunii Catolice pentru evanghelizare, ajungând la toți, în toate locurile, în toate ocaziile, în toate periferiile existențiale” (Papa Francisc, Congresul FIAC, mai 2017). De asemenea, participanții au aprofundat discursurile Sfântului Părinte din timpul vizitei apostolice în România. Un loc special l-a avut meditarea mărturiei fericiților episcopi martiri, morți în închisorile comuniste.

Programul a îmbinat în mod armonios momente unitare, la care au luat parte toți participanții de la campus, dar și activități care s-au desfășurat pe sectoare de vârstă – copii, tineri, adulți. S-a oferit astfel un cadru în care participanții au avut ocazia să aprofundeze temele propuse și să reflecteze la modul cum acestea aduc un plus valoare în viața fiecăruia.

Miercuri, 17 iulie 2019

În mod tradițional, prima zi a campusului a fost dedicată cunoașterii, atât a participanților la campus, cât și a Acțiunii Catolice din România, a membrilor Consiliului Național – cei care au pregătit acest eveniment și a fraților carmelitani cei care ne-au găzduit la fiecare ediție a campusului unitar. 

Sesiunea de deschidere a campusului a fost coordonată de Anca Frona – președintele Acțiunii Catolice din România și de pr. Felix Roca – asistentul spiritual general alături de secretarul general – Codruța Fernea și vicepreședinții și asistenții spirituali pe fiecare sector în parte: pentru copii – Paul Sopon și pr. Paul Căliman, pentru tineri – Adriana Ianuș și pr. Ștefan Madarasi, pentru adulți – Cristina Purice și pr. Cristian Langa.

În cuvântul de bun venit în campus – Anca Frona s-a adresat participanților: „Suntem reuniți din nou aici, la Mănăstirea Carmelitană de la Snagov, acest un mic colț de rai de la marginea Bucureștiului, pentru cea de-a cincea ediție a Campusului unitar național, dornici să trăim noi experiențe de comuniune, fraternitate și prietenie, între participanți – copii tineri și adulți. Campusurile estivale sunt puncte cheie, de referință pentru viața unui membru AC. Le așteptăm cu nerăbdare, le construim și le „visăm” pe tot parcursul anului. De multe ori trăirile și experiențele de campus rămân ca amintiri din ale căror flash-uri ne hrănim în diferite momente pe care viața ni le scoate în cale. Campusul unitar național din acest an are ca temă „Acțiunea Catolică pe drumul fericirii”. Știm cu toții că tema fericirii este una provocatoare, iar vizita Papei Francisc în țara noastră ne-a dezvăluit frumusețea fericirii trăită în apogeul și profunzimea ei: 1. Fericirea trăită în piață, în mijlocul cetății, alături de confrați 2. Fericirea visată în familie 3. Fericirea clădită pe credință (…) Ne dorim să trăim împreună zile cu adevărat minunate, care să ne rămână în inimi și care, mai ales, să ne apropie mai mult de Dumnezeu! Să nu ne lipsească bucuria din inimă, zâmbetul de pe chip și dorința puternică de a-i imita pe martirii noștri!”

Pr. Felix Roca a salutat cu entuziasm participanții și a accentuat ideea că „noi suntem împăcați cu noi înșine, suntem mulțumiți, suntem fericiți doar dacă ne păstrăm legătura cu Isus Cristos și ascultăm cuvântul Său, și nu numai să ascultăm, ci să îl punem în practică.”

A urmat pr. Antonio Prestipino ocd, Superiorul comunității de călugări carmelitani din Ciofliceni, care ne-a urat bun (re)venit la Mănăstire și ne-a relatat cum această operă carmelitană este rodul vizitei Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea în România în anul 1999.

După aceea, vicepreședinții și asistenții spirituali de la cele trei sectoare – copii, tineri și adulți- au prezentat fiecare pe scurt activitățile ce se vor desfășura în zilele următoare, la fiecare sector în parte. Împreună cu echipa de consilieri au asigurat participații că va fi un campus de neuitat.

Sfânta Liturghie de deschidere a campusului a fost prezidată de pr. Felix Roca, alături de toți preoții prezenți la eveniment. Pr. Felix a îndemnat participanții să trăiască cu bucurie zilele de campus, cu deschidere spre aproapele și fiecare să aprofundeze propria relație cu Dumnezeu.

După cină, au urmat activități de cunoaștere pe sectoare. Copiii au pornit aventura campusului prin activități în care fiecare și-a spus numele și de unde vine, dacă a mai participat sau nu la vreun campus, iar apoi pe grupuri și-au descoperit pasiunile comune, urmând ca în zilele următoare să fructifice prietenia dintre ei prin activitățile pregătite de animatori. Tinerii și-au exprimat așteptările cu privire la zilele care aveau să urmeze și darurile pe care fiecare în parte le aducea cu sine. Activitatea de cunoaștere de la sectorul adulți s-a desfășurat pe fondul muzical „Eu vreau să te salut” și fiecare participant a trebuit să spună numele, o calitate care îl definește și apoi să descopere misterele din „Fântâna misterioasă”. Programul de cunoaștere s-a încheiat cu câteva activități împreună copii, tineri și adulți, care au ajutat participanții să se familiarizeze unii cu ceilalți și să intre în atmosfera campusului.

Ziua s-a încheiat cu rugăciunea de seară. Mărturiile de viață ale celor doi fericiți care au însoțit participanții în această zi- Fericitul Valeriu Traian Frențiu și Fericitul Vasile Aftenie- au reamintit tuturor că trebuie să aibă încredere deplină în Cel de Sus și să fie gata să suporte și să înfrunte orice.

Joi, 18 iulie 2019

Ziua a început cu rugăciune de dimineață în rit bizantin. Cuvântul cheie al zilei a fost “Formați-vă” iar cei doi fericiți care au însoțit participanții la campus întreaga zi au fost Fericitul Ioan Suciu și Fericitul Tit Liviu Chinezu. Exemplul lor de viață și mărturia lor de credință au încurajat participanții să aibă curajul să meargă împotriva curentului și să trăiască cu eroism viața de zi cu zi, fără a fi niciodată mulțumiți de sine însuși.

În prima parte de dimineții, participanți au avut ocazia să continue momentul de cunoaștere început în ziua anterioară, dar și să se familiarizeze cu parcursul campusului. Astfel, copiii au descoperit că vor parcurge zilele de campus alături de Moise și îl vor însoți în călătoria sa spre țara promisă. Părintele Paul Căliman a susținut cateheza zilei și le-a prezentat copiilor cele 10 porunci într-o manieră în care fiecare dintre ei a reușit să înțeleagă cum pot fi aplicate aceste porunci și în viața lor de copil.

La activitatea sectorului tineri a fost invitat tânărul Eduard Gherghelucă, care le-a împărtășit participanților din experiența întâlnirii sale cu Sfântul Părinte papa Francisc la Iași, atunci când el a fost ales să transmită mesajul tuturor tinerilor. Într-o atmosferă familială, ca de la tânăr la tânăr, Eduard a îndemnat participanții să fie activi, să-L mărturisească pe Cristos în orice ocazie și în orice loc, insistând pe păstrarea ritmului de slujire, mai ales în Biserică, pentru a crește în credință și pentru a evolua frumos în viață. A vorbit cu multă dragoste și emoție despre întâlnirea cu Papa Francisc și ne-a împărtășit faptul că Papa l-a rugat să se roage pentru el. Acest îndemn ni l-a adresat și nouă, tinerilor, să ne rugăm pentru Papa. Așadar, tinerii prezenți în campus au decis că se vor ruga împreună pentru Papa Francisc în fiecare miercuri, la ora 15:00.

La sectorul adulți, cu ajutorul familiei Alexandra și Gabriel Măriuț, care a purtat mesajul familiilor tinere la Iași, la întâlnirea cu Papa Francisc, participanții la sector au rememorat vizita Sfântului Părinte în România și apoi au împărtășit impresii, sentimente, de la întâlnirile lor cu Papa Francisc.

A urmat un moment de împărtășire cu toți participanții despre vizita apostolică a Sfântului Părinte în România, alături de ES Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu apostolic în România și Rep. Moldova. Întâlnirea a fost moderată de Pr. Felix Roca, cel care a facilitat dialogul între participanții la campus și Excelența Sa.

ES Mons. Miguel Maury Buendía a relatat faptul că Excelența Sa cunoaște Acțiunea Catolică și ne-a încurajat să continuăm să ne implicăm atât în parohiile noastre, cât și în societate, ducând mesajul Evangheliei tuturor și în toate ambientele vieții pe care le frecventam. A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri referitoare la vizita Sfântului Părinte în România: “Ce credeți că l-a impresionat cel mai mult pe Papa Francisc în România? Cum s-a simțit Papa la întâlnirea cu tinerii și cu familiile de la Iași? De ce ales Sfântul Părinte să prezideze personal beatificarea episcopilor martiri? Ce ar putea să învețe preoții din gesturile pe care Papa Francisc le-a făcut în România?” – sunt doar o parte din întrebările care au fost aduse în discuție.

Sfânta Liturghie în rit latin a fost prezidată de ES Mons. Miguel Maury Buendía. În cadrul cuvântului de învățătură Excelența Sa a amintit: “În fragmentul Evangheliei am văzut cum El impune „un jug dulce și o povară ușoară” (Mt. 11:30) asupra celor care în mod liber voiesc să trăiască în El. Iată în ce constă evanghelizarea: în a-i aduce pe oameni la Isus și a-l duce pe Isus oamenilor. Aceasta este responsabilitatea Acțiunii Catolice, care, după cum bine știți, este o asociație laică, întemeiată de laici, formată din laici, care are ca scop colaborarea cu ierarhia ecleziastică pentru a transpune directivele Bisericii instituționale în sfera politică și socială. Papei Pius al unsprezecelea îi plăcea să o numească „mâna lungă a Bisericii”. Chiar și astăzi trebuie să menținem această dimensiune fundamentală și să o transpunem în țara noastră. De mai multe ori m-am întrebat de ce nu există politicieni catolici în România, deși în fiecare duminică mai multe sute de mii de catolici merg la biserică. Mi se pare că noile generații ar trebui să depășească această situație. Catolicii au o vocație specială de a participa la constituirea comunității lor sociale și politice.”

După prânz și o binemeritată pauză, programul a fost reluat pe sectoare. Cei mai mici au participat la ateliere și jocuri interactive. S-au jucat de-a faraonii, s-au plimbat prin Țara promisă și Marea Roșie și au avut ocazia să decoreze inițiala numelui lor, dar și să construiasca forme din ghips. Tinerii au început activitatea de după-amiază prin vizualizarea expoziției “Ține de TINE, ține de tineri”, având în prim plan formele de sclavie modernă, dezbătute prin imagini, texte și citate, teme precum: avortul, pornografia, sexualitatea, depresia și multe alte probleme întâlnite în rândul tinerilor și nu numai. După vizualizarea expoziției, au putut explora fiecare temă în parte alături de Codruța Fernea, inițiatoarea acestei campanii, prin discuții libere, împărtășiri și chiar recunoașterea faptului că tinerii se confruntă cu unele din aceste probleme, deși uneori nu le conștientizează cu adevărat. Participanții la sectorul adulți au aprofundat conceptul de Bine comun prezentat prin trei momente. În primul moment s-a prezentat semnificația Binelui Comun ca principiu al Doctrinei Sociale Catolice prin diferite exemple, dar și pornind de la cartea DOCAT și Compendiul Doctrinei Sociale. La al doilea moment, dl Mihai Doboș ne-a prezentat Banca de Colectare și Distribuire a Alimentelor, ca mod de a combate risipa de alimente. La al treilea moment s-a vorbit despre Economia de Comuniune, un model de economie care nu urmărește doar interesul întreprinderilor, dar și binele comun.

Seara s-a încheiat cu Adorația Euharistică, la care au luat parte toți participanții campusului, iar pe parcursul nopții, tinerii și adulții au continuat noaptea de veghe cu Isus Euharisticul, urmată de Binecuvântarea Euharistică în zorii dimineții.

Vineri, 19 iulie 2019

Programul zilei a fost deschis de rugăciunea Laudelor, urmată de prezentarea biografiilor Fericiților Ioan Bălan și Alexandru Rusu. Din mărturia lor de viață participanții au înțeles cît de important este să îți clădești viața pe credință și să dai mărturie despre aceasta. Cuvântul cheie al zilei a fost „Rugați-vă!”.

În prima parte a zilei, copiii au fost conduși și au ajuns în Țara Făgăduinței, fiind ei înșiși actorii din poveste. Apoi a urmat cateheza susținută de pr. Paul Căliman, care a evidențiat faptul că atunci când îi cerem ajutorul lui Dumnezeu, acesta nu neapărat ajută, ci e necesar și un efort personal de renunțări. A urmat aprofundarea, cateheze în grupurile de discuții, copiii dând exemple din viața lor personală, despre concursurile la care au participant, efortul pe care l-au depus și renunțările pe care le-au făcut pentru a se putea pregăti.

Tinerii au fost încurajați de Pr. Felix Roca, care le-a prezentat Exortația Post-Sinodală Christus Vivit a Papei Francisc. Numele temei prezentate a foarte sugestiv: Tinerii – “acum”- ul lui Dumnezeu. Părintele a subliniat ideea că tinerii sunt prezentul și nu viitorul, ACUM fiind momentul lor pentru a face ceva. La început, Pr. Felix a lansat o serie de fraze, pe care, dezbătându-le, participanții le-au dovedit veridicitatea, conștientizând astfel că: “Visurile cele mai frumoase se cuceresc cu speranță, răbdare și angajare, renunțând la grabă. Să studiem mereu pentru a nu ne lăsa anesteziați de banalitate, pentru a căuta adevăratul sens în viață. În fiecare tânăr, Dumnezeu a pus un talant care trebuie fructificat. Toți suntem chemați pentru a face mai mult în jurul nostru, să îi ajutăm pe ceilalți să fie fericiți, fiind convinși că fericirea lor se va întoarce și spre noi.”

Sectorul adulți și-a început programul vineri cu activitatea „Cu toții suntem chemați la sfințenie în viața de zi cu zi” și pentru început au aprofundat viața a doi Fericiți. Apoi, părintele Cristian Langa, asistentul spiritual al sectorului adulți a dezvoltat subiectul Exortației apostolice Gaudete et exsultate, prezentând pe scurt conținutul acesteia. Părintele a evidențiat faptul că nu e vorba de un text academic sau doctrinar, ci un document care are scopul de a face să răsune încă o dată chemarea la sfințenie, încercând să o întrupeze în contextul actual. Au urmat apoi dezbateri, întrebări și impresii ale participanților.

Sfânta Liturghie a fost în această zi celebrată în rit bizantin, de către Pr. Cristian Langa împreună cu preoții prezenți la Campus. În cuvântul de învățătură, Pr. Cristian ne-a reamintit cât este de important ca în viață să ne lăsăm ghidați de Dumnezeu. „Să facem în așa fel ca viața noastră să reflecte frumusețea și fidelitatea Lui!”

În a doua parte a zilei, copiii s-au jucat, concurând în echipe, iar apoi s-au bucurat de cele mai așteptate jocuri ale oricărui campus – jocurile cu apă. La finalul activităților pe sector, aceștia au participat la un atelier în care au pictat formele de ipsos turnate de ei cu o zi înainte.

Tinerii au participat la cateheza susținută de pr. Ștefan Mădărasi – asistentul spiritual al sectorului tineri, la care i-au putut cunoaște mai bine pe cei șapte episcopi, declarați martiri de Papa Francisc cu ocazia vizitei sale în țara noastră. Tinerii au aprofundat cunoașterea celor șapte martiri printr-un joc Escape Room (Căutarea Comorii), unde au urmat indicii din viața martirilor, pentru a găsi cheia eliberării și pentru a putea ieși din spațiul în care se aflau.

Participanții la sectorul adulți au vizionat filmul „7 martori pentru mica Romă” regizat de Anca Berlogea. Dezbaterile care au urmat vizionării au scos în evidență importanța credinței în viața celor șapte episcopi martiri și însemnătatea mesajului transmis de ei generațiilor noastre, de-a trăi cu sfințenie în timpurile noastre.

Ziua s-a încheiat cu o serată tradițională, la care participanții au avut ocazia să prezinte bucate specifice zonelor țării din care provin și să facă promoveze obiceiurile și dansurile tradiționale.

Sâmbătă, 20 iulie 2019

Cuvântul cheie al zilei au fost „Jertfiți-vă!”, iar rugăciunea Laudelor a fost urmată de prezentarea biografiei Fericitului Cardinal Iuliu Hossu și Fericitul Anton Durcovici. Crezul Fericitului Cardinal Iuliu Hossu „Credința noastră este viața noastră” și cuvintele Fericitului Anton Durcovici “Fiţi tari, fiţi statornici în credinţă!… Luaţi parte cât mai des la sfânta Liturghie! Întăriţi cu această hrană sunteţi pe calea ce vă duce sigur la fericire, la o fericire desăvârşită şi nepieritoare în ceruri, dar şi la o stare de adevărată mulţumire în viaţa de aic! ” – sunt doar câteva idei care au rămas în sufletele participanților

În ziua de sâmbătă sectorul copii, după înviorarea de dimineață, au fost împărțiți în două echipe și au pornit în căutarea unei comori, descifrând și rezolvând sarcini pentru a descoperi mai bine Mănăstirea Părinților Carmelitani și împrejurimile acesteia. Ei au mai avut parte și de o petrecere, unde, cu ajutorul animatorilor, au dansat, s-au jucat și au fost pictați pe față. 

Tinerii și adulții au participat la întâlnirea cu Ps Mihai Frățilă, episcopul greco-catolic de București. Preasfințitul Mihai a vorbit participanților despre mărturia de credință și beatificarea episcopilor martiri, evidențiind credința acestora în Biserica lui Cristos, în Biserica Romei față de care nu și-au lepădat fidelitatea. De asemenea, Preasfințitul Mihai a vorbit participanților despre etapele unui proces de beatificare și importanța pe care a avut-o celebrarea acesteia de către Papa Francisc, chiar la Blaj, în inima Bisericii Greco-Catolice.

A urmat Sfânta Liturghie în rit bizantin. În cuvântul de învățătură PS Mihai a insistat asupra faptului că „prezența la Liturghie este bucuria întâlnirii cu degetul viu și lucrător a lui Dumnezeu, care schimbă viețile noastre. Și aceasta e bucuria pentru care îl căutăm pe Dumnezeu, că trăim din bucuria acestei prietenii pe care El ne-o oferă. Trăim în această bucurie pentru a ști să citim viața noastră, pentru că toate încercările, toate lucrurile care ne ies de sub control ne ajută să creștem.”

Sâmbătă după-amiază a fost un timp petrecut împreună cu toate sectoarele, la atelierul de reciclare a mai multor obiecte. În felul acesta, participanții au fost provocați la a fi creativi, au petrecut timp frumos și activ împreună- adulții, tinerii și copiii- și au întărit legăturile de prietenie.

Ultima seara a fost dedicată talentelor. Participanții s-au lăsat provocați și au împărtășit unii altora talentele cu care sunt înzestrați. Seara s-a încheiat cu rugăciunea de seară sub cerul înstelat, mulțumindu-i Domnului pentru tot ceea ce s-a experimentat în campus, pentru prieteniile legate, pentru lucrurile învățate, pentru timpul petrecut împreună în marea familie a Acțiunii Catolice.

 

 

Duminică, 21 iulie 2019

Ultima zi a campusului a stat sub semnul „Apostolatului”. A început, ca de obicei, cu rugăciunea de dimineață și prezentarea biografiei Fericitului Vladimir Ghika, iar participanții au înțeles că „Fericirea e ceva ce omul caută pentru sine şi nu găseşte decât în celălalt.”

Am încheiat cea de-a V-a ediție a Campusului Național Unitar cu Sfânta Liturghie, celebrată împreună cu comunitatea de la Mănăstire. Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă această experiență: fraților carmelitani pentru găzduire, Asociației Renovabis pentru susținerea proiectelor Acțiunii Catolice, consilierilor naționali pentru dedicare și multele ore de voluntariat, puse la dispoziție, pentru organizarea acestui eveniment.

 

Impresii de la participanți:

  •  „Tot campusul a fost o deconectare de la viața cotidiană și toate grijile și la o conectare totală cu Dumnezeu, o vacanță pentru suflet.”
  •  „ La fel ca și acum doi ani, mi-a plăcut foarte mult. Temele au fost foarte interesante și constructive. Am învățat multe noutăți despre episcopii noștri martiri. În principiu a fost totul la superlativ.”
  • „Zile pline de încărcătură sufletească, haruri și îmbogățire de noi cunoștințe despre Acțiunea Catolică.”
  • „ A fost minunat! Cu siguranță voi reveni peste doi ani. Organizarea a fost foarte bună, exemplară, chipuri și oameni minunați. Faptul că ne-am reunit cu frații noștri greco-catolici a fost o comuniune extraordinară.”
  • „Mi-a plăcut atmosfera tinerească. Plec de aici plin de energie și odihnit. Felicitări!”
  • „ Pentru mine au fost zile de îmbogățire spirituală. Temele abordate au fost interesante și am aflat lucruri și idei noi, pe care nu le știam. Mulțumim animatorilor ce au avut grijă de copii.”
  • „Zile pline de har, speranță dar mai ales de … iubire. A fost mai mult decât minunată, această întâlnire cu „familia” Acțiunii Catolice, de care mi-a fost dor! Mulțumesc Domnului pentru această comuniune.”
  • „Având în vedere că particip la primul meu campus național, plec încărcată pozitiv cu mai mult elan de a promova în parohie Acțiunea Catolică și să cer preoților o implicare mai activă în viața AC la nivel parohial și mai multă comunicare. Am fost bucuroși să fim împreună cu frații greco-catolici și să ne rugăm împreună.”
  • „Am trăit clipe frumoase în campus și îmi voi aminti cu drag de ele. Și bineînțeles voi împărtăși și altora bucuriile trăite aici.”
  • „Toate activitățile mi-au plăcut, dar în mod deosebit Sf. Liturghie, la care toată lumea a fost activă. Apoi, curățenia, ordinea, seratele. Mulțumim tuturor celor care au organizat acest campus și celor care s-au implicat: tineri, copii, adulți.”
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *