Cu responsabilitate, la VOT!

Acțiunea Catolică din România încurajează PARTICIPAREA LA VOT pentru alegerile parlamentare care au loc duminică, 6 decembrie 2020,  a tuturor persoanelor care au acest drept și responsabilitate.

Este una din datoriile noastre de creştini să participăm la vot şi să dăm votul nostru candidaţilor care îşi propun să reprezinte cât mai fidel modelul de viaţă şi de morală propus de Biserică. Neparticiparea la vot nu doar că nu ne oferă posibilitatea de a fi reprezentaţi şi auziţi, dar totodată se împotriveşte voinţei lui Dumnezeu de a lua parte la viaţa publică. (cf. CBC nr. 1915)

Să fim conștienți că „fiecare reînnoire a funcțiilor elective, fiecare expirare electorală, fiecare etapă a vieții publice constituie o ocazie pentru a ne întoarce la izvorul și la referințele care inspiră dreptatea și dreptul. (…) politica bună este în slujba păcii; ea respectă și promovează drepturile umane fundamentale, care sunt la fel obligații reciproce, pentru ca între generațiile prezente și cele viitoare să se țese o legătură de încredere și de recunoștință.” (Papa Francisc în Mesajul pentru Ziua Internațională a Păcii 2018)

Acțiunea Catolică din România încurajează participarea la vot a tuturor membrilor săi și îi invită să acționeze responsabil atât pentru prezent, dar mai ales pentru viitor. Nu este suficient să sperăm că viitorul va fi mai bun: fiecare trebuie să-și asume această responsabilitate, fiecare trebuie să contribuie la construirea viitorului implicându-se în prezent.  Este important să conștientizăm că participarea la vot este importantă și astfel vocea fiecăruia contează și se face auzită.

RESURSE – Alegeri parlamentare 2020

Linkuri utile

Ce face și cât de important este parlamentul României?

Birou electoral central

Platformă vot corect

Întrebări frecvente

Eu cu cine votez?

Cum să votez bine?

  • Alege candidatul care se potrivește cât mai bine cu principiile și valorile tale de creștin catolic, ținând cont de învățătura morala a Bisericii și de drepturile fundamentale ale omului.
  • Verifică istoricul candidaților pentru că cel mai greu lucru când vine vorba de vot este să alegem persoanele și partidele care să ne reprezinte, care să aibă aceleași valori ca și noi.
  • Poate ca nu există persoanele care să aibă aceleași principii ca noi, dar sunt unele principii morale care NU SUNT negociabile, care nu admit excepții sau compromisuri.

Cum să NU votez?

NU votați doar pe baza unor voturi anterioare sau ținând cont de tradiția familiei. Poate că, cu ani în urmă acestea erau de încredere, dar astăzi poate nu reprezintă cea mai bună opțiune.

NU votați pe baza celui mai aspectuos sau „mediatizat” candidat. Această metodă poate fi înșelătoare iar persoanele să voteze împotriva binelui comun.

NU votați candidații pentru că se declară ei înșiși creștini. Din păcate mulți se auto-descriu credincioși, dar în același timp resping învățătura creștină.

NU alegeți candidații pe baza „ce poate face el pentru mine?”, ci luați decizia de a vota candidatul care promovează binele comun.

NU votați un candidat care să promoveze legi privind problemele minore dar care votează împotriva moralei creștine. Acest lucru a fost subliniat și de sfântul Papa Ioan Paul al doilea cu privire la problemele vieții: „Strigătul comun, care este pe bună dreptate în numele drepturilor omului, de ex: dreptul la sănătate, la muncă, la familie, la cultură – este fals și iluzoriu dacă dreptul la viață, dreptul fundamental și condițiile pentru toate celelalte drepturi personale nu sunt apărate cu maximă determinare.” (Christifideles Laici 38). De exemplu un candidat poate avea un vot în conformitate cu valorile catolice, dar cu excepție pentru eutanasie. Acest vot este un semnal clar care să determine că acest candidat să nu fie ales.

Care sunt cele 5 cinci principii care nu pot fi negociabile?

  1. Avortul – este uciderea intenționată a unei vieți umane inocente, prin urmare este o formă de om-ucidere. Copilul nenăscut este inocent, iar nici o lege nu poate permite uciderea lui. Chiar și atunci când un copil vine pe lume în urma unui viol/ incest, vina nu este a copilului, de aceea el nu ar trebui să moară pentru păcatele altora.
  2. Eutanasia sau „moarte milostivă” – este  de asemenea o formă de omucidere. NICIUN om nu are dreptul să-și ia viața proprie și nimeni nu are dreptul să ia viața niciunei persoane vulnerabile/inocente. Prin eutanasie, în sens strict, trebuie înțeleasă o acțiune sau o omisiune care prin natura sa și în intenție provoacă moartea cu scopul de a elimina orice durere (EV 65).  În eutanasie, bolnavii sau vârstnicii sunt uciși, prin acțiune sau omisiune, dintr-un sentiment deplasat de compasiune, dar adevărata compasiune nu poate include facerea intenționată de rău pentru o altă persoană. (EV 73).
  3. Cercetarea celulelor stem embrionare – embrionii umani sunt ființe umane. „Respectarea demnității ființei umane exclude orice manipulare sau exploatare experimentală a embrionului uman” (Conciliul pentru drepturile familiei 4b). Progresele științifice recente arată că tratamentele medicale pe care cercetătorii speră să le dezvolte în urma experimentării pe celule stem embrionare pot fi adesea dezvoltate utilizând în schimb celule stem adulte. Celulele stem adulte pot fi obținute fără a face rău adulților de la care provin. Astfel, nu există un argument medical valid în favoarea utilizării celulelor stem embrionare. Și chiar dacă ar fi avut beneficii din astfel de experimente, acestea nu ar justifica distrugerea oamenilor embrionari nevinovați.
  4. Clonarea umană – Experimente realizate pentru a obține o persoana umană fără nici o conexiune sexuala prin „fisiune gemelară”, clonare. Acestea sunt considerate contrare legilor moralei, atâta timp cât sunt în contradicție cu procrearea umană și uniunea conjugală. Clonarea umană implică și avorturile pentru că clonele embrionale „respinse” sau „nereușite” sunt distruse.
  5. Căsătoriile homosexuale – Adevărata căsătorie este dintre un bărbat și o femeie. Recunoașterea legală a oricărei alte forme de „căsătorie” subminează adevărata căsătorie. A vota în favoarea unei legi care este împotriva binelui comun este grav imoral.

Ce spune Doctrina Socială a Bisericii Catolice referitor la Politică? (DOCAT)

Cap. 4 – Binele Comun, personalitate, solidaritate, subsidiaritate – Principiile Doctrinei Sociale

Cap. 8 – Putere și morală: Comunitatea politică 

Pe ce se bazează puterea politică? (203)

Ce înseamnă când politica servește? (210)

Cum și la ce „servesc” partidele? (211)

Întrebări frecvente legate de procesul electiv

  • În ce dată au loc alegerile parlamentare 2020?
  • 6 decembrie 2020, în intervalul orar 7-21
  • Ce se votează?
  • Parlamentul României este bicameral, fiind format din Camera Deputaților cu 329 de membri și Senat cu 136 de membri. Mandatul este obținut pentru o durată de patru ani.
  • Cei 329 de membri ai Camerei Deputaților sunt aleși prin mai multe metode: 308 sunt aleși din 42 de circumscripții constituite din cele 41 de județe ale României și municipiul București, prin reprezentare proporțională, iar patru sunt aleși, tot prin reprezentare proporțională, dintr-o circumscripție reprezentând diaspora română. Locuri suplimentare se adaugă pentru grupurile minoritare etnice care concurează în alegeri și trec un prag special (mai mic); în prezent, 17 minorități etnice sunt reprezentate în Parlament.
  • Cei 136 de membri ai Senatului sunt aleși din 43 de circumscripții constituite din 41 de județe (un total de 121 de locuri), municipiul București (13 locuri) și diaspora română (două locuri).
  • De ce sa votez?
  • votez pentru că vreau sa îmi exercit dreptul de vot ca cetățean al României;
  • votez pentru ca cel pe care îl votez să îmi reprezinte valorile;
  • votez pentru că am obligația morală de a promova binele comun, prin exercitarea dreptului de a vota – CBC 2240;
  • votez pentru că nu doar autoritatea civilă are responsabilitatea unei țări. Serviciul binelui comun le cere cetățenilor să împlinească rolul lor în viața de comunitate politică – CBC 2239.
  • Cu ce documente pot vota?
  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Important! Pentru alegerile din decembrie 2020, potrivit Deciziei 35/2020 a BEC, alegătorii pot vota cu documente al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020

  • Cine poate vota?
  • orice cetățean român care a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv (Art. 3 alin. (1) din Legea nr. 115/2015);
  • cetățenii români care nu au fost puși sub interdicție sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă (Art. 6 alin. 1 lit. a) și b) din Legea nr. 115/2015);
  • cetăţenii care au domiciliul sau reşedinţa în România (Art. 5 alin. (1) din Legea nr. 115/2015);
  • cetățenii care nu sunt debili sau alienați mintal, puși sub interdicție.
  • Unde pot vota?
  • în localitatea de domiciliu pe listele suplimentare la secția de votare repartizată  pentru adresa de domiciliu;
  • într-o alta localitate, dacă există viza de flotant, pe listele suplimentare la secția de votare repartizată pentru adresa vizei de flotant.
  • Buletine de vot sunt NULE dacă:
  • nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare;
  • buletinele de vot au alt model decât cel legal aprobat;
  • buletinele de vot la care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *