An asociativ 2021 – 2022:„Înaintează în larg, Acțiune Catolică! Trăiește măreția timpului prezent!”

Dragi membri ai Acțiunii Catolice: copii, tineri și adulți, 

Dragi asistenți spirituali,

Suntem la începutul anului asociativ 2021 – 2022. Pornim, din nou, la drum cu bucurie, cu încredere în Domnul și cu speranță. Nu ştim ce ne aşteaptă în acest an, dar ştim că unicul mod de a înfrunta toate „furtunile” este să rămânem uniţi în barca Bisericii. În direcțiile orientative ale Acțiunii Catolice din România pentru perioada 2020 – 2023, subliniam faptul că: „suntem mereu ispitiți să amânăm momentul alegerilor importante din viață considerând că «mai avem timp». Însă, singurul timp pe care îl avem la dispoziție pentru a da sens vieții noastre, pentru a răspunde chemării lui Dumnezeu și pentru a acționa în vederea împărăției sale este timpul prezent, aici și acum.”

Tema anului asociativ 2021 – 2022:„Înaintează în larg, Acțiune Catolică! Trăiește măreția timpului prezent!” și mottoul : „Iată, acum este momentul potrivit, iată, acum este ziua mântuirii!” (2Cor 6,1) ne provoacă pe fiecare dintre noi, atât la nivel personal cât și la nivel de grup de Acțiune Catolică, să fim la „înălțimea” timpului prin mărturia de credință pe care o dăm în viața de zi cu zi, acolo unde suntem: în familie, la școală/universitate, la locul de muncă, între prieteni, în timpul liber. 

Papa Francisc, în mesajul adresat participanților la Congresul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) – 27 aprilie 2017, ne amintea de unde și cum trebuie să începem: „Realitatea să vă dicteze timpul, să permiteți Duhului Sfânt să vă conducă. El este învățătorul interior care luminează lucrarea noastră când suntem liberi de preconcepții și condiționări. Învățăm să evanghelizăm evanghelizând, așa cum învățăm să ne rugăm rugându-ne, dacă inima noastre este binedispusă.”  Cu inima mereu îndreptată către Domnul și către tot ceea ce El cere de la noi, să trăim măreția timpului prezent, convinși fiind că este singurul timp care contează, care trebuie să ne preocupe, care poate face diferența, singurul în care putem câștiga cerul, veșnicia.

Anul asociativ 2021 – 2022 este marcat în Biserica universală de începutul parcursului sinodal în Bisericile locale care va culmina în 2023 cu cea de-a XVI-a Adunare generală obișnuită a Sinodului episcopilor cu tema „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune”.  Susținuți de harul lui Dumnezeu, suntem și noi chemați să  (re)descoperim cum putem să ne trăim credința și vocația într-o fidelitate totală faţă de Evanghelie, într-un timp prezent mereu în schimbare. 

Pentru Acțiunea Catolică din România, acest an asociativ este marcat de aniversarea a 30 de ani atât ai Acțiunii Catolice „Sf. Iosif” din Dieceza de Iași cât și ai Forumului Internațional al Acțiunii Catolice. Suntem chemați la rugăciune și la recunoștință pentru toți cei care ne-au precedat, pentru toți cei care, trăindu-și cu pasiune și responsabilitate prezentul, ne-au lăsat moștenire prețiosul dar al Acțiunii Catolice. Este un an de reflecție despre valorizarea acestui dar și încredințarea lui generațiilor viitoare. 

Însoțiți de sfinții și fericiții Acțiunii Catolice, de Sfântul Ioan Paul al II-lea, patronul Acțiunii Catolice din România, anul asociativ 2021 – 2022 să fie pentru fiecare dintre noi un timp în care să conștientizăm măreția prezentului, să-i sporim valoarea și să îl trăim în fidelitate față de Dumnezeu și în dăruire față de aproapele.

Codruța Fernea, Președinte

Pr. Felix Roca, Asistent Spiritual General

Poster An Asociativ 2021/2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *