Bulgaria:Tineri evanghelizatori ai tinerilor

„Tineri evanghelizatori ai tinerilor” a fost tema primei întâniri formative organizată pentru tinerii din diversele parohii din Bulgaria care s-a desfășurat în perioada 16 – 18 aprilie la Hisar. Înițiativa a fost promovată de Forumul Internațional al Acțiunii Catolice și s-a desfășurat cu sprijinul Renovabis.

Au participat 40 de tineri din Bulgaria și invitații lor din România și Italia. Din partea Acțiunii Catolice din România a participat Codruța Fernea – secretar ACRO, Pr. Felix Roca – asistent spiritual al  ACRO , Adriana Ianuș – membru în echipa națională tineri, Bernadeta Fartade – membru în echipa națională copii și Gabriel Mariuț – vicepreședinte AC Iași. Din partea Acțiunii Catolice Italiene au participat Massimiliano Reschini, Luca Sardella și Maria Grazia Tibaldi, secretara Forumului Internațional al Acțiunii Catolice.

Programul a început vineri seara cu prezentarea participanților și a invitaților. A urmat apoi prezentarea Acțiunii Catolice din Italia realizată de Maria Grazia Tibaldi. Ziua de sâmbătă, 17 aprilie a început cu Sf. Liturghie pontificată de PS Georgi Yovchev  în Biserica Sf. Familie din Hisar.

A urmat apoi conferința susținută de Pr. Felix Roca cu tema:  „Tineri evanghelizatori ai tinerilor: avem nevoie de voi!”  care a încercat să  răspundă la două întrebări pe care adesea tineri și le pun: Ce înseamnă a evangheliza? Cum se întâmplă evanghelizarea și apoi a definit ce înseamnă maturitatea creștină. Tineri au descoperit astfel, că maturitatea creștină este centrată pe Evanghelie, pe apostolat, pe relație și pe atitudine.  Pr. Felix a prezentat apoi tinerilor ultima parte a mesajului Sf. Părinte Benedict al XVI-lea  către tineri în care se subliniază faptul că Biserica are nevoie de tineri: „Credinţa în iubirea lui, făcându-vă puternici şi generoşi, vă va da curajul de a înfrunta cu seninătate drumul vieţii şi de a vă asuma responsabilităţi familiare şi profesionale. Angajaţi-vă să construiţi viitorul vostru pe parcursuri serioase de formare personală şi de studiu, pentru a sluji în manieră competentă şi generoasă binele comun.”

În cadrul grupurilor de discuții, care au urmat, tinerii au avut ocazia să împărtășească unii celorlați ce înseamnă pentru ei a evangheliza și cum se întâmplă evanghelizarea în viața lor de zi cu zi, iar apoi concluziile grupurilor de discuții au fost prezentate în plen.

În doua parte a zilei Luca Sardella, un tânăr seminarist din Italia a vorbit tinerilor despre ce înseamnă să fim mărturisitori ai lui Cristos în viața cotidiană. Prezentarea a fost structurată în trei părți: primatul vieții spirituale, de la apostoli evanghelizați la apostoli evanghelizatori și alegerea cotidianului ca loc de evanghelizare. Au urmat mărturii ale tinerilor bulgari, întrebări și discuții pornind de la această prezentare.

JMX_9433

Ziua s-a încheiat cu prezentarea Acțiunii Catolice din România după care a urmat o petrecere tradițională în cadrul căreia tinerii bulgari și-au valorificat talentele.

Duminică, după Sf. Liturghie celebrată în Biserica Sf. Familie din Hisar a urmat un moment în care s-a prezentat ce înseamnă Acțiunea Catolică, cum acționează aceasta la nivel parochial, și care sunt persectivele unei structure unitare în Bulgaria. După grupurile de discuții, a urmat apoi o sinteză și evaluare a Întâlnirii.

Întâlnirea a dat posibilitatea tinerilor din diverse parohii din Bulgaria să se cunoască, să-și împărtășească experiențele și să întâlnească tineri de alte naționalități care au o experiența Acțiunii Catolice. Totodată, acestă întâlnire a fost un spațiu în care tinerii bulgari au reflectat la posibilitatea creării unei structuri la nivel national de Acțiune Catolică după modelul celei existente în România.

Fotografii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *