Cu privirea spre viitor…

În perioada 10-13 octombrie 2019, o delegație ACRO s-a aflat la Roma, Italia. Alături de responsabili din AC Spania, Italia și Malta au evaluat proiectul OWLS și au contribuit la construirea unui parteneriat strategic între cele patru organizații.

Programul de vineri, 10 octombrie, a început cu împărtășirea feedback-urilor primite de la participanții la OWLS. Fiecare țară a prezentat ce a însemnat pentru organizația lor implicarea în OWLS.

Următorul pas pentru responsabilii reuniți la Roma a fost să privească spre viitor. Pornind de la provocările și oportunitățile cu care se confruntă în activitatea cu tinerii, au împărtășit idei pentru un dialog reînnoit între organizațiile din cele patru țări.

Ziua s-a încheiat cu Sfântă Liturghie, la care tinerii au adus Domnului atât recunoștința lor, cât și noile idei, transformate în daruri oferite la altar.

Sâmbătă, 11 octombrie, după Sfânta Liturghie, programul a început cu tema “Digital youth work” pregătită de Codruța Fernea. În partea practică a acestui moment, tinerii, împărțiți în două grupuri, au analizat pagina de Instagram, respectiv de Facebook ale FIAC. Au venit cu idei de îmbunătățire a comunicării online prin aceste două canale.

Tot sâmbătă, un alt moment important a fost cel în care toate provocările și oportunitățile întâmpinate în activitățile cu tinerii au fost sintetizate în 3 categorii, care să le cuprindă pe cele mai importante. Acestea au fost: leadership, comunicare și participare.

Seara s-a încheiat în Biserica “Santa Maria in Trasportina” din Roma, unde tinerii au ascultat un concert înscris în programul dedicat Sinodulul pentru Amazonia, în desfășurare la Vatican.

Duminică, 13 octombrie, responsabilii AC au participat la Sfânta Liturghie celebrată de Papa Francisc în piața “San Pietro”. Cu această ocazie, Sfântul Părinte a canonizat 5 fericiți: John Henry Newman, Giuseppina Vannini, Maria Teresa Chiramel Mankidiyan, Dulce Lopes Pontes și Margareta Bays. Cele trei etape ce caracterizează drumul credinței, descrise de Papa Francisc la predică, se potrivesc atât de bine membrilor AC: a invoca, a merge, a mulțumi. Referindu-se la sfinții nou înscriși în calendarul catolic, Papa Francisc ne-a îndemnat să cerem să fim și noi „《lumini blânde》 în mijlocul întunericului lumii”.

Ziua s-a încheiat alături de oamenii din Amazonia, adunați la Roma pentru Sinod.

Întâlnirea de la Roma a fost una frumoasă și productivă, după cum povestește Cristina: “Ne-am bucurat de reîntâlnirea cu oameni dragi, participanți la OWLS, am împărtășit ce impact a avut acesta asupra fiecărei organizații în parte, iar apoi trasat noi obiective. Predica Papei Francisc de duminică ne-a ajuns la inimă, întrucât ne-a descris drumul către sfințenie. Sperăm să ne reîntâlnim curând, să punem în aplicare tot ceea ce am lucrat, să oferim și celorlalți membrii AC din ceea ce am învățat și să urmăm calea sfințeniei  zi de zi!”.

Și pentru Marius zilele intense de la Roma au reprezentat o experiență care l-a îmbogățit: “Prin comuniunea cu tinerii din celelalte țări, am avut ocazia să cunoaștem provocările pe care le întâlnesc tinerii în Malta, Spania și Italia, dar și oportunitățile pe care le au. Cu Acțiunea Catolică suntem o singură familie, indiferent unde ne aflăm.”

Stați aproape! Urmează proiecte extraordinare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *