In memoriam PS Florentin Crihălmeanu

Mesaj de condoleanțe adresat Preafericirii Sale Cardinal LUCIAN MUREȘAN, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice

Preafericirea Voastră,

Acțiunea Catolică din România se alătură numeroaselor persoane care aduc prinosul de mulțumire și de recunoștință pentru viața și misiunea iubitului păstor PS Florentin Crihălmeanu, pe care Domnul l-a chemat în Patria cerească.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru mărturia de credință și de slujire a PS Florentin, pentru modul în care a știu să însoțească pe calea credinței, cu umilință și simplitate, pe cei mici și pe cei mare, făcându-se „totul pentru toți”. Îi suntem recunoscători Domnului pentru susținerea și încurajarea pe care Acțiunea Catolică din România, precum și AGRU Cluj și ASTRU Cluj le-au primit de la regretatul păstor, care nu a ezitat niciodată să promoveze vocația laicală și să îndemne la o trăire autentică a credinței.

Vă rugăm să primiți condoleanțele noastre și asigurarea amintirii în rugăciune pentru odihna sufletului vrednicului de pomenire Episcop Florentin.

Să se odihnească în pace!

Mesaj de condoleanțe adresat Părintelui Marius Cerghizan, Vicar general al Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla

Preacucernice Părinte,

Multe sentimente, amintiri și trăiri se îngemănează în sufletele celor care l-au cunoscut, de departe sau mai de aproape, pe Preasfințitul Florentin, păstor după Inima lui Isus. Durerea despărțirii pământești se împletește cu recunoștința pentru viața și misiunea sa, pentru mărturia de credință și exemplul slujirii în simplitate, profunzime și umilință.

Acțiunea Catolică din România a avut mereu în Preasfințitul Florentin un ierarh care a încurajat, a susținut și a oferit încredere laicilor, amintindu-le mereu de vocația lor și de chemarea de a-l mărturisi pe Cristos în orice timp și în orice loc. De multe ori împărtășirea Cuvântului lui Dumnezeu, sfatul prietenesc și îndemnurile sale înțelepte au orientat întâlnirile și activitățile noastre.

Vă rugăm să primiți condoleanțele noastre adresate întregului popor credincios al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, păstori, persoane consacrate și laici. Vă asigurăm de rugăciunea noastră și de comuniunea întărită de credința în Înviere, prin care suntem asigurați că mult iubitul Episcop Florentin veghează în continuare asupra poporului ce i-a fost încredințat!

Să se odihnească în pace!

Mesaj de condoleanțe adresat membrilor ASTRU Cluj și AGRU Cluj

Dragi prieteni,

Ce cuvinte potrivite am putea găsi pentru a arăta prețuirea pentru întreaga viață și misiune a blândului vostru păstor Episcop Florentin? Este cunoscută tuturor apropierea pe care a arătat-o față de asociațiile voastre, prezența sa spirituală și fizică la întâlnirile voastre, profunzimea cu care orienta misiunea voastră spre gloria lui Dumnezeu și binele aproapelui. În toată grija sa părintească dorea un singur lucru: să străluciți de prezența lui Cristos și să îl purtați tuturor!

Vă suntem alături în aceste momente de durere și de încercare împreună cu toate asociațiile din Acțiunea Catolică din România! Ne unim în rugăciune de recunoștință pentru toate darurile pe care Părintele Ceresc le-a revărsat asupra tuturor prin Preasfințitul Florentin. Înălțăm rugăciunea noastră pentru ca Tatăl milostiv să îl primească în brațele Sale și să îi dăruiască să se bucure neîncetat de vederea Feței Sale. Implorăm de la Domnul să ne dăruiască harul de a urma exemplul de trăire a credinței pe care ni l-a lăsat păstorul, prietenul și fratele Florentin.

Să se odihnească în pace împreună cu sfinții și îngerii din cer!

Câteva imagini cu PS Florentin de la evenimente pe care le-am organizat/la care am participat.

Mesaje/mărturii primite de la responsabilii Acțiunii Catolice.

Acțiunea Catolică din România a avut mereu în Preasfințitul Florentin un episcop care a ne-a încurajat, ne-a susținut și ne-a oferit încredere, amintindu-ne neîncetat de chemarea fiecăruia dintre noi, primită prin botez, de a-l mărturisi pe Cristos în orice timp și în orice loc. Împărtășirea Cuvântului lui Dumnezeu, sfatul prietenesc și îndemnurile sale înțelepte au ghidat întâlnirile și activitățile la nivel național. Ne-a fost aproape încă de la începutul creării structurii naționale a Acțiunii Catolice din România, fiind mereu prezent, în ciuda agendei încărcate, la activitățile naționale pe care le organizam la Cluj-Napoca, uneori chiar și în alte colțuri ale țării. Prețuia apostolatul pe care îl desfășurăm și ne-a spus acest lucru în mai multe ocazii, printre care și în mesajul adresat Adunării Generale a Acțiunii Catolice din România, desfășurată la Iași, în ianuarie 2020: “Adunarea generală din acest început de an, sub semnul aniversării a 15 ani de activitate, reprezintă o frumoasă ocazie pentru a privi în urmă cu recunoștință, în prezent cu luciditate și înțelepciune și în viitor cu reînnoită speranță. (…) Aș dori să transmit un gând de mulțumire și recunoștință pentru munca deosebită, văzută și nevăzută, care stă la fundamentul frumoaselor acțiunii pastoral-formative, spiritual-catehetice și caritabile pe care asociațiile din ACRO le desfășoară în dieceze și eparhii.’

Codruta Fernea, președinte

Acum privește spre noi din cer. I-a plăcut tare mult cerul să-l privească și l-a dorit. Știm cu toții că înălțimile au avut un loc aparte în sufletul lui, înălțimile și drumețiile, aerul, natura și muzicuța, cu care a încântat auzul tinerilor. Am avut și eu bucuria să iau parte la astfel de momente, când m-am apropiat de grupul ASTRU Cluj la ZMT Madrid, pentru mine a fost o surpriză și o mare bucurie să-l ascult.  La întâlnirile naționale ale Acțiunii Catolice, o prezență caldă și liniștitoare. Mereu cu vorbe de încurajare și îndemn la bucurie. Mulțumesc pentru exemplu de umilință, prezență vie și seninătate. Odihnă veșnică în Patria Cerească!

Adriana Ianuș , vicepreședinte sector adulți

Preasfințitul Florentin a fost și continuă să fie un exemplu de păstor al tuturor, apropiat copiilor, tinerilor și adulților, prezent la activitățile lor. Ca voluntar în Acțiunea Catolică am avut ocazia de a-l întâlni de mai multe ori, l-am admirat pentru simplitatea, prietenia și bucuria cu care întâmpina fiecare persoană, i-am ascultat cuvintele pline de înțelepciune. Redau un fragment din interviul acordat de sfinția sa la întrunirea Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, un îndemn adresat responsabililor din Acțiunea Catolică: „Luați exemplul apostolilor care se întorc la Ierusalim: lăsați imediat orice altceva și încercați să mergeți direct spre marile valori ale Bisericii în așa fel încât acest foc arzând al Cuvântului lui Dumnezeu să poată să aprindă întreaga Biserică catolică din România și acest foc să fie focul divin, purificator, care să ne conducă pe toți spre Lumina eternă, pentru ca, așa cum zice psalmul: întru lumina lui să vedem lumina. Amin, aşa să fie!

Dumnezeu să îl primească în fericirea și lumina veșnică iar Preasfințitul Florentin să mijlocească pentru ca fiecare dintre noi să împlinim voința lui Dumnezeu cu fidelitate, pasiune și iubire, asemeni lui!

Bernadeta Moreanu, vicepreședinte sector copii

Câtă tristețe e în noi! Dar cât se bucură Cerul! Transmit sincerele mele condoleanțe tuturor tinerilor, copiilor, familiilor și membrilor diverselor asociații de laici, precum și preoților din Eparhia de Cluj-Gherla, la despărțirea de Ierarhul lor, mult iubit, PS Florentin. De asemenea și tuturor asociațiilor ASTRU, AGRU și Acțiunea Catolică din România, la dispariția aceluia care a fost promotorul bazelor acestor asociații, iar ulterior susținătorul lor, neostenit.

“ …pentru cel care Iubește, Timpul înseamnă Veșnicie.” Așa se încheia urarea făcută de PS Florentin în ultimul interviu la Radio Maria. Că ne iubea mult, am simțit-o fiecare. De aceea, pentru noi, cei care l-am cunoscut, l-am stimat, l-am apreciat și l-am avut drept exemplu, sprijin și prieten despărțirea este foarte grea. Dar după ce vom fi jelit, după ce ne vom fi implinit doliul (prin care este necesar să trecem ), să ne aducem aminte de îndemnul PS Florentin și “să lăsăm totul”, pentru a ne întoarce fiecare la misiunea noastră. Dar întăriți în credința că noi, vom urma cărările deschise împreună cu PS Florentin, chiar și în absența Dumnealui fizică. Referindu-se la transformarea petrecută în ucenici pe drumul spre Emaus, PS Florentin îl cita pe Silvano Fausti, « Acum ucenicii nu mai văd chipul Său de frate, pentru că El a devenit chipul lor, transformându-i pe ei în fii ai Tatălui ». Tot așa, chipul PS Florentin s-a imprimat pe chipul fiecăruia, la care Dumnealui s-a oprit, de la cel mai mic la cel mai mare, de la cel mai puțin însemnat la cel mai important, de la cel mai cu defecte la cel mai fără defecte, făcându-ne cinstea și onoarea de-a ne considera prieteni. Ține de fiecare dintre noi, dacă vom rămâne prietenii PS Florentin și pe viitor, pentru ca Dumnealui să se bucure de Veșnicie. Requiescat in Pacem!

Oana Tuduce, președinte Acțiunea Catolică din România 2005-2013

E foarte greu să scrii la trecut despre Preasfințitul Florentin… Cu profundă tristețe am primit vestea plecării la Tatăl Ceresc a Preasfințitului Florentin. Mă leagă o deosebită prețuire și considerație față de Preasfinția sa. A fost un susținător fervent al implicării laicilor în Biserică, mereu încurajând și susținând Acțiunea Catolică din România, prin înființarea și promovarea ASTRU ȘI AGRU în Eparhia de Cluj Gherla. A crezut și „a pariat” mereu pe tineri, pe laici, văzând în aceștia protagoniști ai viitorului Bisericii și al societății. Cu siguranță, de acolo de Sus, Preasfințitul Florentin va continua să facă să fie rodnică viața Acțiunii Catolice. Privind la Cristos cel Înviat, putem, deși într-un mod diferit, să mergem împreună, pe același drum. Mulțumim, Preasfințite!

Anca Frona, președinte Acțiunea Catolică din România 2013-2020

Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, a fost nu doar un Episcop, ci un prieten, nu i a fost niciodată frică să fie în mijlocul nostru, al tinerilor și copiilor din Eparhia sa! A fost Episcopul  tinerilor care acum plâng după povestioarele sale, după cele mai puternice cuvinte de încurajare, după drumețiile făcute pe munte cu fiecare ocazie a zilei mondiale a tineretului. A fost un episcop, cel mai bun profesor, și un prieten. A fost mereu deschis să se întâlnească cu mine ca să îi pot cere sfaturile, chiar și când programul său era super mega ocupat. A fost un profesor dedicat care nu dorea doar să fac o lucrare ca să fie făcută, ci a ținut să fie sigur că am învățat ceva, că am descoperit ceva, că am devenit mai bun. A fost acel prieten care mi-a spus când am greșit și s-a bucurat de cele mai mici reușite ale mele. A fost.. Dumnezeu sa ii ofere odihna cea veșnică și putere tatălui său.

Paul Sopon, vicepreședinte  sector copii Acțiunea Catolică din România 2017 – 2020


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *