Îndrăznește să visezi! Schimb de experiență între tinerii din Acțiunea Catolica din România, Italia și Malta

În perioada 18-25 august 2018 s-a desfășurat în Malta proiectul „Dare to dream” la care Acțiunea Catolică din România a fost unul din parteneri alături de Acțiunea Catolică din Malta și Acțiunea Catolică din Italia – Dieceza de San Severo.

Visează! Muncește! Și fă ca visul tău să devină realitate! este motto-ul care a însoțit cei 40 de tineri și liderii lor în încercarea de a explora și a reflecta asupra temei libertății, a importanței acesteia de-a lungul istoriei, în religie, în societate dar mai ales la nivelul fiecărei persoane.

Prima zi din cadrul schimbului de experiență a fost dedicată cunoașterii tinerilor participanți pornind de la profilele lor online la o prezentare instagram offline. Apoi au explorat tema libertății pornind de la povestea Micului Prinț și au avut ocazia să cunoască comunitatea locală care o sărbătorea pe patroana localității: Sfânta Elena.

Pe parcursul zilei 2 din cadrul proiectului, tinerii au continuat să aprofundeze tema libertății. În cursul dimineții, în cadrul atelierului de lucru au încercat să vadă câtă libertate și câte constrângeri se află în dimensiuni părți ale vieții – în familie, la școală/muncă, în Biserică, în Acțiunea Catolică, în grupurile de prieteni sau în social-media. După-amiază, președintele Acțiunii Catolice din Malta și soția sa le-au împărtășit din experiența lor de viață și le-au vorbit despre cum se poate trăi libertatea în cadrul familiei. La omilia din cadrul sfintei Liturghii, don Ruben – asistentul național pentru tinerii din Acțiunea Catolică Malteză le-a vorbit despre libertatea pe care o oferă Dumnezeu fiecăruia. Ziua s-a încheiat cu serata internațională în cadrul căreia tinerii au degustat bunătățile culinare din Malta, Italia și România și s-au bucurat împreună de obiceiurile și muzica specifică fiecărei țări în parte.

Participanții au avut ocazia să descopere istoria Maltei în ziua 3-a a proiectului. Turul ghidat al Palatului Inchizitorilor și căutarea comorii prin capitala Valletta au ajutat participanții să aprofundeze tema libertății parcurgând istoria locală.

Ziua a-4-a a proiectului a început cu sfânta Liturghie celebrată de pr. Reuben, asistentul spiritual al tinerilor din AC Malta (ZAK). Apoi, s-a lucrat în grupuri – întâi pe țări și apoi împreună pentru a găsi puncte comune în ceea ce privește raportul dintre libertate și istorie, religie și libertatea de exprimare. După amiază tinerii s-au bucurat de timpul petrecut împreună pe una din cele mai frumoase plaje din Malta și au încheiat ziua mulțumindu-i Domnului pentru tot ceea ce au trăit în această experiență.

Ziua a 5-a din cadrul proiectului a fost despre viață. În cursul dimineții în cadrul atelierului tinerii au avut ocazia să se “joace” de-a viața reală și au reflectat asupra alegerilor pe care le fac zi de zi. În cursul după-amiezii s-au “jucat” din nou. Au primit o situație reală și roluri pe care a trebuit să le joace pentru a-și da seama că nu este ușor să fii în papucii altei persoane. Avem toți aceleași posibilități și oportunități? Cum este să fim în pielea celorlalți? Alegem lucrurile care ne aduc bucurie sau banii – sunt doar câteva din întrebările asupra cărora s-a reflectat la finalul atelierului.  Finalul zilei tinerii l-au petrecut în fosta capitală a Maltei – Mdina, unde s-au bucurat de cetatea medievală, privirea panoramică a insulei și au încercat să hotărască prin vot ce vom face în ziua dedicată democrației.

Ziua 6-a a proiectului a fost despre democrație. Votul exprimat în seara precedentă a decis cum își vor desfășura tinerii ziua. Astfel, dimineață participanții au vizitat și s-au rugat în biserica Rotonda din Mosta. Apoi, au petrecut după amiaza pe o plajă din Malta. Ziua s-a încheiat aducând-i mulțumire lui Dumnezeu la sfânta Liturghie, celebrată de pr. Ruben.

Ziua a-7-a a fost despre voluntariat. În cursul dimineții tinerii avut ocazia să întâlnească diferite organizații și ofere puțin din timpul lor celor care aveau nevoie. După-amiază au împărtășit experiențele trăite și au încredințat Domnului toate persoanele și situațiile de viață întâlnite. Tinerii și-au petrecut seara alături de tinerii din Birzebbuga – un grătar pe malul mării, muzică, voie bună și tradiționalul joc de bingo maltez.

Pregătirea certificatelor youthpass, excursia pe insula Gozo și sfânta Liturghie au încheiat schimbul de experiență în Malta. Au fost zile extraordinare de fraternitate, comuniune, un timp în care tinerii au explorat tema libertății și au legat prietenii.

Impresii ale participanților:

 • Îndrăznește să visezi și să fii liber! Acestea au fost îndemnurile care ne-au însoțit la schimbul de experiență din Malta. În aceste zile am trăit bucuria de fi împreună, energie și tinerețea au dau culoare fiecărei clipe petrecute împreună. O astfel de experiență îți îmbogățește viața. Am descoperit că barierele lingvistice și culturale pot fi depășite, atunci când vrei să îl descoperi și să-l cunoști pe cel de lângă tine. Tema libertății, abordată pe parcursul acestei săptămânii m-a făcut să experimentez și să simt libertatea alături de tinerii și de celelalte persoane pe care le-am întâlnit. Tinerii au nevoie de astfel de experiențe, sănătoase, care să îi ajute în creșterea umană și spirituală. Acțiunea Catolică se îngrijește de tineri și le oferă astfel de oportunități, care nu merită să fie ratate. (Adriana Ianuș –vicepreședinte tineri Acțiunea Catolică din România și AC Iași)
 • După această experiență pe care mi-e greu să o descriu, pentru că ceea ce se simte nu se poate explica în detalii, pot spune că am crescut în libertate, în prietenie, în atmosfera familiei Acțiunii Catolice de la care am avut și am încă multe de învățat. Am învățat să-mi exprim libertatea, să-mi cunosc limitele și să le depășesc cât pot de mult. Sunt convinsă că am crescut odată cu această experiență și că voi privi altfel situațiile din cadrul Acțiunii Catolice, căutând să las libertatea, creativitatea și totodată loc pentru amprenta de visător. A fost prima și cea mai frumoasă experiență pentru mine. Cred cu tărie că libertatea de a fi cine vreau să fiu, nu mi-o poate lua nimeni și că indiferent cât de greu este să faci pasul înainte, va trebui să o hrănești și s-o trăiești! (Antonina Ambăruș – AC Iași)
 • Această experiență a fost una extraordinară pentru mine deoarece am avut ocazia să cunosc tineri din Italia și Malta și să înțeleg ce înseamnă pentru ei a fi liberi și a visa. Jocurile, muzica, râsetele, glumele, voia bună au completat momentele de meditație, atelierele, rugăciunile și m-au făcut să mă dezvolt pe plan personal. Plec din Malta cu mulți prieteni, momente de neuitat, curaj și optimism pentru provocările ce vor urma.(Ana-Maria Păuleț – AC Iași)
 • După o săptămână întreagă în cadrul proiectului „Dare to dream” pot spune că viața mea s-a schimbat cu mult în bine. Cu ocazia acestei experiențe internaționale, am reușit să îmi fac o a doua familie. Nici nu pot descrie sentimentul pe care îl am acum în suflet. Zilele acestea pot spune că au fost pentru mine un colț de rai, aici am reușit să îmi fac noi prieteni, pe care nu cred că îi voi putea uita vreodată, datorită acestor zile m-am putut descoperii mai mult pe mine și în același timp am reușit să îmi trăiesc intens credința alături de tineri de aceeași vârstă cu mine. Nu cred că a fost vreo secundă în care să nu fi zâmbit. Vreau să mulțumesc din suflet tuturor celor care au făcut ca această experiență să fie posibilă dar de asemenea vreau să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că fără el nu s-ar fi putut întâmpla nimic. (Faustina Pauleț – AC Iași)
 • Atunci când ești înconjurat de oameni iubitori și primitori, o astfel de experiență este de fapt un vis devenit realitate. Peisajul unic din Malta, îmbinat cu căldura gazdelor noastre, m-au făcut să mă simt aici, ca într-un mic paradis. Un paradis în care nu doar am discutat despre libertatea noastră ci am reușit să o și regăsim și mai departe să învățăm să o prețuim. Mulțumesc tuturor celor care au făcut ca această experiență să fie de neuitat, celor care m-au învățat cât de frumos este atunci când te simți liber. (Marina Dogariu -AC Iași)
 • A luat sfârșit și prima mea experiență internațională alături de Acțiunea Catolică din România. A fost un timp minunat petrecut cu tinerii din Malta și Italia, un timp de bucurie, de cunoaștere și socializare, învățare și experimentare. Am învățat pe parcursul acestor zile cum văd tinerii libertatea și cum o experimentează în diverse domenii și stiluri de viață, cunoscând astfel modul în care ei se raportează la viață. De-a lungul acestor zile am dobândit multe cunoștințe cu ajutorul activităților pe echipe, pe care le voi folosi în activitățile din cadrul asociației și a grupurilor parohiale. De asemenea, am legat prietenii strânse atât cu tinerii din România cât și cu cei din Italia și Malta. Prin această experiență am cunoscut tineri deschiși, dornici de a cunoaște și împărtăși experiențele lor culturale și sociale cu ceilalți. Mulțumesc tuturor pentru această experiență, organizatorilor și tinerilor participanți. (Ana Maria Bîrta – ASTRU Cluj)
 • A fost o experiență minunată, o ocazie de a trăi cu bucurie fiecare clipă în comuniune cu tineri din Italia și Malta. Am găsit răspunsuri la anumite întrebări și întrebări care mi-au dat de gândit. Am legat prietenii frumoase, care pe parcurs mi-au devenit ca o familie. În timpul acestei experiențe, am învățat despre culturi noi. Am împărtășit aspecte comune despre moduri diferite de libertate, cum ar fi libertatea de exprimare și libertatea religioasă. De asemenea, în timpul serii internaționale am avut ocazia de a împărtăși și cunoaște tradițiile și istoria țărilor participante. În timpul liber, am discutat diferite perspective ale țărilor noastre, care m-au ajutat să înțeleg mai bine situațiile actuale și mai bune în țările lor. Trebuie să trăim din plin în Domnul și să demonstrăm lumii că atunci când îl primim pe Dumnezeu printre noi putem trăi cu adevărat o viață fericită. (Emilia Beța – ASTRU Cluj)
 • Proiectul „Dare to dream” a fost primul proiect internațional al ACRO la care am participat. A fost o experiență frumoasă, plină de lucruri, locuri și prieteni noi. Datorită acestui proiect am avut oportunitatea de a vizita Malta, de a conviețui timp de 10 zile cu tineri maltezi și italieni, de a schimba impresii și de a învăța din experiența lor în AC. Tema abordată (cea a libertății) a fost interesantă și m-a făcut să reflectez asupra importanței acesteia. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest proiect! Mulțumesc Acțiunea Catolică din România! (Cristina Mihălțan – ASTRU Oradea)
 • În primul rând aș dori să mulțumesc Acțiunii Catolice din România pentru oportunitatea pe care mi-a oferit-o, de a participa la proiectul internațional „Dare to dream” desfășurat în Malta. Sunt norocos că m-am numărat printre participanții din România, pentru ca am reușit să privesc într-un alt mod conceptul de libertate, am avut ocazia să vizitez Malta, să cunosc persoane noi. Acest proiect a reușit să pună în evidență importanța libertății și necesitatea acesteia. Pluritatea culturală nu a fost un impediment în a îmbina rugăciunea cu munca în echipă, apropriindu-ne unii de alții indiferent de mediul din care provenim. Nu în ultimul rând aș dori să mulțumesc gazdelor noastre pentru aceste zile petrecute împreună și pentru oportunitățile oferite. (Mihai Miclăuș – ASTRU Oradea)
 • Sunt foarte încântat că am avut oportunitatea de a participa la proiectul „Dare to dream”, unde am învățat să privesc într-un fel cu totul deosebit conceptul de libertate, indiferent dacă ne referim la libertatea de comunicare, în societate sau în Biserică. Am reușit de asemenea să acumulez cunoștințe noi despre modul de viață al persoanelor din Malta, despre implicarea lor în societate dar și în Acțiunea Catolică. Consider că este o experiență pe care orice tânăr ar trebui să o trăiască și doresc să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă participarea mea la acest proiect. (Alexandru Mihălțan – Astru Oradea)
 • A fost o plăcere să particip la proiectul internațional „Dare to dream” care a avut loc în Malta. Consider că acestea experiență pe tema libertății a avut un impact puternic asupra propriei persoane deoarece libertatea este supremul drept pe care îl poate avea un om. Am avut parte de activități educative, pe lângă sesiunile bazate pe aceasta temă, au fost ateliere din care a rezultat că nu toată lumea are aceasta libertate, iar cei care dispun de ea trebuie să o prețuiască și să o folosească în avantajul lor, fără a face rău celorlalți. Au fost zile pline de activități și oameni frumoși! (Zorela Miclăuș – ASTRU Oradea)
 • Exact precum titlului proiectului “Dare to dream” ne sugerează, pentru mine această experiență a fost cu mult mai mult decât aș fi îndrăznit vreodată să visez. Aici, în Malta, am descoperit o lume nouă, atât de diferită și minunată totodată. Fiind o experiență interculturală în adevăratul sens al cuvântului, am avut ocazia de la a vizita frumoasa insulă, cu peisajele pitorești animate de vegetație exotică, clădiri și monumente deosebite, și până la a cunoaște și lega prietenii cu persoane de diferite naționalități, care ne-au dezvăluit aspecte ale limbii și culturii lor. De asemenea, am avut parte de un program foarte variat, concentrat în jurul temei libertății, astfel că, împreună cu tinerii maltezi și italieni, am aprofundat diferite aspecte actuale legate de religie, drepturile noaste ca ființe umane, aspecte sociale și culturale. Am ajuns la concluzia că valoarea libertății, cu toate că are pentru fiecare dintre noi o semnificație diferită, este la fel de importantă și necesară pentru orice tânăr, indiferent de fondul socio-cultural din care provine. (Dalma Daroczi – ASTRU Oradea)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *