Papa Francisc

Annuntio vobis gaudium magnum;
habemus Papam:
Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum,
Dominum Georgium Marium
Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Bergoglio
qui sibi nomen imposuit Franciscum.

Acţiunea Catolică din România se alătură credincioşilor din lumea întreagă în a mulţumi lui Dumnezeu pentru Sfântul Părinte Francisc. Să ne rugăm împreună pentru pontificatul său şi pentru ca Dumnezeu să îl binecuvânteze.

Mulţumită Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice şi Acţiunii Catolice Argentina, vă punem la dispoziţie cuvintele cu care cardinalul Bergoglio, astăzi Papa Francisc, s-a adresat recent Acţiunii Catolice: ” Bărbații și femeile care doresc să trăiască botezul lor trebuie să meargă la periferii, la periferiile geografice, periferiile culturale, periferiile existențiale, trebuie să meargă cu această propunere evanghelică. Dacă trăiţi apartenenţa la Acţiunea Catolică cu putere trebuie să trăiţi în această tensiune, o tensiune  între întâlnirea interioară cu Isus, care împinge în afară și pune totul în discuție, între un du-te și un vino continuu. Un bărbat, o femeie, un tânăr, o tânără, un băiat, o fată a Acțiunii Catolice, care nu învață această înțelepciune spirituală de tensiune, nu trăieşte bine apostolatul său de Acțiune Catolică.”


Redăm în continuare un interviu pe care Emilio Inzaurraga, preşedintele Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice l-a acordat după alegerea Papei Francisc.

Voce argentiniană

Săracii sunt preferaţii săi

De Patrizia Caiffa

“Un om simplu dar puternic, foarte apropiat de popor, care iubeşte profund Biserica şi pe cei săraci”. Aşa îl descrie pe Papa Francisc Emilio Inzaurraga, preşedinte al Consiliului Naţional al Acţiunii Catolice Argentiniene, contactat telefonic la Buenos Aires. Inzaurraga îl cunoaşte personal şi l-a întâlnit de mai multe ori. Descrie un portret inedit al cardinalului Bergoglio.

O mare surpriză pentru poporul argentinian: cum vă simţiţi?

Este o surpriză enormă. Încă nu reuşim să credem că Papa este argentinian, suntem uluiţi, foarte mulţumiţi şi plini de speranţă. Este o mare emoţie pentru noi toţi. Suntem mulţumiţi deoarece cunoaşte problemele din Argentina, cunoaşte Biserica latinoamericană. Are multă carismă şi a lucrat foarte bine. Cardinalul Bergoglio a fost mereu o persoană foarte apropiată de popor, ne-a îndemnat mereu la misiune şi la evanghelizare. O frază importantă pe care ne-o repetă des este invitaţia de a merge în “periferii” ca să-l propunem pe Isus. Cred că, în acest moment al Bisericii, va da o contribuţie semnificativă noii evanghelizări în toată lumea.

Este o mare schimbare pentru Biserică?

Da, este o mare schimbare pentru Biserica din toată lumea. Aşa cum a spus în primele sale cuvinte, Biserica a mers să-l caute la marginile pământului, în sudul lumii. A deschide poarta Bisericii pentru sudul lumii: şi acesta este un semnal important. Dar cred că noul Papă va face efortul să ţină cont de toate realităţile.

Primul său gest semnificativ a fost cererea de a fi binecuvântat de popor…

Acesta este un gest caracteristic al său. De multe ori, când am vorbit, fie prin telefin, fie personal, îşi lua rămas bun cerându-mi să mă rog pentru el. Face asta cu oricine, că e vorba de autorităţi, jurnalişti sau oameni obişnuiţi. Este o persoană foarte simplă, cu obiceiuri foarte austere. În Argentina este uşor să-l întâlneşti în metrou, în autobuz, călătorind singur, fără însoţitori sau şoferi.

Ce contribuţie va da Bisericii un Papă latinoamerican?

Va folosi comunicare foarte directă, un mod simplu de a se exprima. Cred că va lucra mult cu ideea că este un discipol şi un misionar, menţinând centralitatea în Isus şi vocaţia la sfinţenie. În acelaşi timp, va da impuls misiunii, pentru a duce această propunere tuturor oamenilor de bunăvoinţă. Cu siguranţă va aprofunda tema noii evanghelizări.

Va avea o atenţie specială faţă de Biserica săracilor şi faţă de problemele din America Latină?

Categoric da. Săracii sunt preferaţii săi. Mereu ţine cont de toţi, dar cu o privire specială asupra celor mai marginalizaţi, care sunt consideraţi rebuturi ale societăţii. Una dintre marile probleme ale lumii este sărăcia extremă, multele inegalităţi sociale. Cred că va lucra mult pentru ca aceste teme să devină vizibile şi să fie în atenţia lumii, pentru a urmări împreună binele comun. Şi apoi, desigur, cred că alegerea conclavului vrea să dea atenţie realităţii catolice din America Latină.

Cum va înfrunta Francisc provocările cele mai incomode din Biserică, aşa cum sunt scandalurile de pedofilie? Care credeţi că va fi linia sa?

Cred că va urma linia lui Benedict al XVI-lea de toleranţă zero şi în acelaşi timp va fi atent la suferinţele victimelor, cu o privire milostivă asupra păcatelor dar cu fermitate asupra dreptăţii. Cu siguranţă va lucra mult asupra selectării candidaţilor la preoţie, formării din seminarii.

În sinteză, un om simplu dar puternic…

Da, un om simplu dar puternic şi care iubeşte profund Biserica. Dumnezeu să-l ajute şi noi ne rugăm pentru el.

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu
pentru ercis.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *