Schimbul de experiență #weareONE2 s-a desfășurat în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie în Țara Sfântă și au participat delegații din Italia, România, Malta, Spania precum și tineri din parohiile din Țara Sfântă.
Delegația din România a fost formată din Adriana Ianuș, vicepreședinte național pentru sectorul tineri, Marina Alexandra, vicepreședinte sector copii în Acțiunea Catolică Iași și Eduard Socaciu, vicepreședinte pentru relații externe al ASTRU Cluj. Din echipa internațională de organizare a proiectului a făcut parte și Codruta Fernea, care este și secretar general ACRO.
Prima zi a întâlnirii a început cu participarea la sfânta Liturghie, celebrată în grota din Basilica Nașterea Domnului. Pentru fiecare dintre cei prezenți participarea la această Liturghie a reprezentat un lucru deosebit, să fie prezenți în locul unde s-a născut Isus. Pe parcursul zilei delegația din a avut bucuria să descopere orașul Betleem și să întâlnească tinerii din celelalte delegații. Ziua s-a încheiat cu o sesiune de cunoaștere a tuturor participanților și de (re)cunoaștere a propriilor talanți puși în slujba Acțiunii Catolice și a Bisericii.
Sfânta Liturghie celebrată în Biserica Sfânta Ecaterina, de către părintele Bashar Basiel responsabil cu Pastorația Tinerilor în Patriarhatul Latin al Ierusalimului a deschis cea de-a doua zi. Apoi, participanții s-au îndreptat spre Seminarul teologic din Beit Jala, unde au petrecut prima parte a zilei, în care au avut loc prezentările Acțiunilor Catolice prezente, după care participanții au avut ocazia să dialogheze cu Monseniorul Pierluigi Pizzaballa, administrator apostolic a Patriarhiei Latine din Ierusalim. Exortația apostolică Christus Vivit a fost subiectul de discuție, Mons. Pizzaballa împărtășind experiența trăită la Roma, în timpul Sinodului și a răspuns la întrebările adresate de către tinerii prezenți.
Următorul moment s-a desfășurat la Betleem, participând la conferința Kairos, o mișcare creștină palestiniană, născută în documentul Kairos, care pledează pentru încetarea ocupației israeliene și obținerea unei soluții corecte la conflict. În cadrul acestei conferințe aniversare, 10 ani de activitate a creștinilor în Țara Sfântă, au dat mărturie despre viața lor de credință și tinerii participanți la schimbul de experiență. Seara s-a încheiat cu cina, alături de tinerii din parohia Beit Sahour.
Sâmbătă dimineața, participanții la întâlnire s-au îndreptat spre Ierusalim, au trecut prin Poarta Jaffa pentru a ajunge la sfânta Liturghie, celebrată la Sfântul Mormânt. L-am rugat pe Dumnezeu să ne însoțească în această zi, să ne ajute în a aduce rod bogat în munca pe care urma s-o desfășurăm. După micul dejun oferit de tinerii din parohia latină din Ierusalim, participanții au avut deosebita ocazie de a vizita Muzeul arheologic Țara Sfântă, ghid le-a fost chiar directorul muzeului, fratele Eugenio Alliata, OFM. Înainte de a se întoarce la Betleem, tinerii au avut ocazia să parcurgă Calea Crucii și să meargă în Grădina Măslinilor.
După amiază, a urmat o sesiune de lucru pe exortația post-sinodală Christus Vivit. Timp în care, împărțiți pe delegații, tinerii au centralizat activitățile propuse de Acțiunea Catolică din fiecare țară, apoi au fost prezentate tuturor. Îndrumați de exortația apostolică a Papei Francisc, au propus noi direcții pentru viitor. Seara de sâmbătă a fost deosebită, prin participarea la aprinderea luminilor din bradul de Crăciun din Betleem. Întorși la Casa Darul Magilor, ziua s-a încheiat cu o seară internațională, participanții au prezentat produsele tradiționale, care mai apoi au fost degustate.
Duminică dimineață au avut loc concluziile, unde fiecare participant a împărtășit cele trăite în Țara Sfântă și cum pot continua aceste întâlniri, vizite, pelerinaje. Sfânta Liturghie, celebrată în Catedrala Sfânta Ecaterina a închis zilele din cadrul schimbului de experiență.
Luni, delegația dIn România și Spania s-au întâlnit cu părintele Paroh al parohiei latine din Nazaret. A fost o ocazie de a prezenta activitatea Acțiunii Catolice din România și i-am prezentat disponibilitatea a de a fi alături de tinerii, de creștinii din Nazaret și Țara Sfântă.
În aceste zile am avut ocazia să întâlnesc tineri din diferite țări, care au crescut într-un mediu diferit, dar cu care am găsit ceva comun: credința. Am fost un grup unit de dorința de schimbare în mai bine, tineri care vor sa vadă o lume mai frumoasă. Plimbările pe vechile străzi ale orașelor pline de istoria noastră, a creștinilor, m-au ajutat să înțeleg mai bine viața lui Isus și viața noastră, legătură dintre El și noi. Am împărtășit cu toții dificultățile pe care le întâmpinăm, dar și modalitatea prin care le putem depăși. Am discutat despre trecut, dar și despre perspective de viitor și am reușit sa înțelegem importanța credinței în viața de zi cu zi, și în orice moment. Au fost zile pline de har, în care ne-am bucurat că suntem împreună și că în mijlocul nostru sosește în curând, Pruncul Isus. Înconjurată de oameni calzi și primitori, am putut simți și trăi cu adevărat spiritul Crăciunului. După această experiență port în inima mea mulți oameni minunați și doresc să adresez un mare mulțumesc pentru aceste zile, cu adevărat speciale!
Marina – AC Iași
O experiență unică. De la intrarea în Țară Sfântă până la plecare. Sunt impresionat de credința tinerilor de acolo și experiența de trăi în Țara Sfântă, să parcurgă aceleași drumuri și să viziteze locurile în care a fost prezent Isus în urmă cu 2000 de ani. Am ascultat cu mult interes istoria Palestinei văzută prin ochii tinerilor ce trăiesc în interiorul zidurilor ridicate de Israel. Complexitatea problemei stă în încărcătura istorică foarte bogată pe care o poartă acele locuri. Am văzut că oameni de religii și culturi diferite pot totuși locui împreună, dar am simțit și anxietatea pe care o simt tinerii când văd că alții tineri de vârsta lor, israeliți, se pregătesc militar. E ca și cum s-ar pregăti pentru un conflict iminent, și asta mă întristează. Doresc să pot ajuta cumva la răspândirea evangheliei și a legii iubirii, cu speranța că asta va găsi o rezolvare pentru problemele politice din zonă. Sunt recunoscător celor care mi-au arătat multă ospitalitate și prietenie și aștept cu nerăbdare să-i revăd!
Eduard – ASTRU Cluj
În primul rând doresc să mulțumesc Acțiunii Catolice pentru aceste oportunități, pe care le oferă, de a vizita locurile sfinte, de a cunoaște oamenii și realitățile lor, și împreună să identificăm cele mai potrivite ocazii de împărtășire a credinței și îmbogățire reciprocă. În aceste zile am descoperit viața creștinilor din Palestina, viața tinerilor. Oameni care muncesc din greu pentru a dobândi o identitate în fața statului. Cel mai mult m-a surprins bucuria care radiază de pe chipurile acestor tineri, vorbind despre Isus, despre credința creștină. S-au bucurat enorm să poată împărtăși această fericire pe care o trăiesc zilnic, străbătând locurile unde s-a născut și a trăit Isus. Am citit în sufletele lor dorința de a putea vedea lumea, de a călători, un vis care pentru ei este încă irealizabil, pentru că nu au încă, acest drept, dreptul la liberă circulație. Am văzut cum Papa Francisc li s-a adresat și lor, amintind în Christus Vivit: „În tineri găsim, imprimate în suflet, și loviturile primite, eșecurile, amintirile triste. De multe ori <sunt rănile înfrângerilor din propria istorie, ale dorințelor frustrate, ale discriminărilor și nedreptăților îndurate, ale faptului de a nu se simți iubiți sau recunoscuți.> Isus devine prezent în aceste cruci ale tinerilor, pentru a le oferi prietenia sa, alinarea sa, compania sa vindecătoare, iar Biserica vrea să fie instrumentul său în acest parcurs de vindecare interioară și pacea inimii.” Așa cum Isus le arată prietenia lui, și noi dorim să le fim prieteni și le suntem alături în rugăciune și în comuniune, ori de câte ori, avem ocazia.
Adriana – vicepreședinte tineri ACRO
Coordonarea unui proiect internațional e întotdeauna o provocare pentru că sunt foarte multe elemente de care trebuie ținut cont dar mai ales de elementul surpriză pentru că diferențele culturale se simt mult mai puternic. M-am bucurat de reușita acestui parcurs, alături de tinerii din Țara Sfântă. Cu disponibilitate și responsabilitate, acest proiect a oferit participanților oportunitatea de întoarcere la rădăcini – acolo unde credința atinge locurile unde s-a născut, a trăit și a înviat Mântuitorul nostru. De-a lungul anilor, am avut oportunitatea să fiu participant la multe evenimente organizate de Acțiunea Catolică Internațională (FIAC) în Țara Sfântă. Cred că acest proiect #weareONE este acum în mâinile Acțiunii Catolice din Italia, Spania, România și Malta prin oamenii din delegațiile prezente care au devenit “ambasadorii” locurilor și a creștinilor – pietrele vii întâlnite în Țara Sfântă.
Codruta – membru în echipa proiectului #weareONE2