Itinerariu formativ tineri Proiect formativ Itinerariu formativ adulţi

De ce un proiect un proiect formativ?

Punctul de plecare este dat de convingerea că o asociaţie, cum este Acţiunea Catolică, nu poate lăsa    formarea la voia întâmplării.  Formarea umană, formarea creştină şi cea specifică Acţiunii Catolice trebuie să fie gândită, “organizată” şi oferită membrilor pentru ca aceştia să   găsească răspunsurile necesare vieţii lor.  Formarea, în sensul acesta, nu înseamnă îndoctrinare, acumulare de informaţii etc., ci înseamnă a forma persoana umană la lumina lui Cristos, astfel încât toate alegerile comportamentele, atitudinile sale să fie inspirate din credinţa în Cristos. Iar acest lucru nu este deloc uşor şi, tocmai de aceea, devine o prioritate pentru Acţiunea Catolică.

Ce este un proiect formativ şi care sunt obiectivele lui?

Ideea de “proiect” redă faptul de a fi mereu “în construcţie”, în mod continuu “pe drum”. Am putea spune că formarea nu poate avea un sfârşit, deoarece orice etapă încheiată devine un nou început. Aşa este, în general, cu viaţa! Un proiect trebuie să fie mereu bine gândit şi are o desfăşurare logică ce pune împreună finalitatea, itinerariile, conţinuturile, metodele şi instrumentele, formatorii şi pregătirea lor. Toate aceste etape răspund la întrebările: ce dorim să   obţinem?, care este parcursul?, în ce modalitate?, cu cine?

Trecând de la general la specific, finalitatea proiectului formativ este aceea de a forma laici care să îşi     trăiască credinţa în mod autentic şi fidel, în orice context al vieţii. Laici care, aşa cum spun documentele Bisericii, să fie mereu conştienţi că sunt “în lume”, dar nu “ai lumii”, ci “pentru lume”.

Obiectivele ce se doresc să fie atinse pentru a forma astfel de laici sunt: interioritatea, fraternitatea, responsabilitatea, eclezialitatea. Toate aceste obiective trebuie să fie  dezvoltate în viaţa membrului Acţiunii Catolice.

În presă: 

Revista: Lumea Catholică, octombrie 2008
Autor:  Radu Capan
Titlu: Debut: un proiect formativ al Acţiunii Catolice din România

Nou!!!

Acum puteţi comanda Proiectul formativ al Acţiunii Catolice din România prin email la: secretar@actiuneacatolica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *