În weekendul 18-19 mai 2013, Piaţa San Pietro a devenit neîncăpătoare pentru cei peste 150.000 de reprezentanţi ai mişcărilor, asociațiilor și comunităților ecleziale, care s-au reunit pentru a reflecta la tema “Cred! Măreşte credinţa noastră!”. Evenimentul a făcut parte din seria evenimentelor organizate în cadrul Anului Credinţei de către Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare și a acut 2 părți – oveghe de rugăciune sâmbătă seara și particparea la Sfânta Liturghie din Sărbătoarea Rusaliilor.
A fost prezentă în Piața ”Sf. Petru” și Acțiunea Catolică printr-o degație înternațională formată din Emilio Inzaurraga, coordonatorul secretariatului Forumului Internațional al Acțiunii Catolice(FIAC) și președinte al Acțiunii Catolice din Argentina; Codruța Fernea, responsabil al departamentului pentru tineret din cadrul FIAC și secretar al Acțiunii Catolice din România; Maria Grazia Tibaldi, secretar FIAC, precum și numeroși membri ai Acțiunii Catolice Italiene.
Papa Francisc a răspuns la câteva întrebări, prima fiind despre modul în care a ajuns el la credinţă. Pontiful roman a povestit cum bunica lui a fost prima ce i-a transmis credinţa şi a subliniat că credinţa unei persoane începe de cele mai multe ori în familie. A doua întrebare a privit provocările evanghelizării şi implicarea mişcărilor în punerea misiunii evanghelizării în practică. Apoi a fost întrebat despre ce înseamnă “o Biserică săracă, pentru săraci”. Papa Francisc a reamintit că în timpuri de criză nu ne putem retrage în singurătate sau descurajare şi a accentuat ideea că în primul rând creştinii trebuie să îl vestească pe Cristos în ”periferiile existenței” și să medieze întâlnirea oamenilor cu El. Ultima întrebare: “Ce putem face să ne ajutăm semenii când putem face prea puţin pentru a schimba climatul socio-politic în care trăiesc?” Papa a explicat că este nevoie în primul rând de două virtuți: curajul şi răbdarea. “Un creştin trebuie să ştie mereu să răspundă răului cu binele, deşi este dificil.” Seara s-a încheiat cu profesiunea de credinţă, rugăciuni, cântece şi Regina Coeli.
Dumincă, 19 mai, în cadrul omiliei Sfântul Părinte ne-a invitat să reținem trei cuvinte: noutate, armonie și misiune ca și cheie de lectură a Evangheliei citite în Sărbătoarea Rusaliilor. Apoi Papa Francisc a subliniat faptul că ”Mângâietorul este cel care dă curajul de a parcurge drumurile lumii ducând Evanghelia! Spirtul Sfânt ne face să vedem orizontul şi ne stimulează până la periferiile existenţiale pentru a vesti viaţa lui Isus Cristos. Să ne întrebăm dacă avem tendinţa de a ne închide în noi înşine, în grupul nostru, sau dacă lăsăm ca Spiritul Sfânt să ne deschidă la misiune”.