Colaboratori ai bucuriei voastre. Pasiunea de a educa împreună este tema sub care s-a desfăşurat Congresul Educatorilor Acţinii Catolice Italiene (ACI) – sector copii şi sector tineri, în perioada 14-16 decembrie 2012, la Roma. Alături de cei peste 800 de educatori din toată Italia, care se ocupă de formarea spirituală şi umană a copiilor şi tinerilor în cadrul Acţiunii Catolice, a fost prezentă şi delegaţia Acţinii Catolice din România (ACRO) formată din: Farţade-Gabor Bernadeta – vicepreşedinte naţional al sectorului copii, Raluca Fernea – consilier naţional al sectorului copii şi Codruţa Fernea, secretar general ACRO.
Programul Congresului a început vineri, 14 decembrie, cu rugăciunea de deschidere oficiată de Monseniorul Domenico Sigalini, episcop de Palestrina şi asistent spiritual general AC, urmată de introducerea în tema Congresului coordonată de Teresa Borelli, responsabila naţională a sectorului copii, împreună cu Lina Moni Bidin şi Marco Sposito, vicepreşedinţi naţionali ai sectorului tineri. În continuare, Franco Miano, preşedinte naţional ACI, alături de Rosanna Virgili, biblistă, au explicat în ce constă pasiunea de a educa împreună. În relatarea ei, Rosanna Virgili, l-a descris pe Dumnezeu ca fiind cel dintâi Educator, care a condus cu iubire poporul ales, subliniind astfel că educatorul nu este doar un însoţitor, ci trebuie să fie persoana care învaţă copilul sau tânărul să meargă ţinându-l de mână, creând astfel o relaţie importantă între educator şi educat.
“Suntem cu toţii implicaţi în acest unic mare drum” spunea Franco Miano în relatarea sa, “pasiunea de a educa ne pune în serviciul celor mici, angajamentul educativ orientează întreaga viaţă către persoanele pe care ţi le pune Dumnezeu în faţă.”. Educaţia presupune a-l provoca pe celălalt să crească, a ajuta persoanele să îşi pună întrebări, să aleagă şi, totodată, a se lăsa provocat de ceilalţi. Este o artă comunitară, în Biserică şi în Acţiunea Catolică fiecare educator desfăşoară serviciul educativ în numele comunităţii nu în nume propriu.
Programul primei zile s-a încheiat cu un moment de dezbatere, educatorii adresând relatorilor întrebări clarificatoare, iar după cină congresul a continuat cu o serată.
Ziua de sâmbătă a fost o zi dedicată laboratoarelor specifice celor două sectoare. După sfânta Liturghie prezidată de părintele Dino Pirri, asistent central ACR, a urmat o masă rotundă cu tema: “Numeşte-le, emoţii, dacă vrei!” în cadrul căreia au intervenit Franca Feliziani Kannheiser, catehet şi psihoterapeut, părintele Cesare Pagazzi, teolog, părintele Carlo Chiappini sj, moderator fiind Vania de Luca, ziaristă Rainews. Franca Feliziani Kannheiser a prezentat originea şi rolul emoţiilor în viaţa noastră, rolul educatorilor de a oglindi emoţiile copiilor pentru a-i ajuta să le conştientizeze, să le dea sens şi să le gestioneze. Pornind de la expresiile “Mâna e ca inima”(Aristotel) şi “Mâna e creierul extern al omului” (Kant), părintele Cesare Pagazzi explică rolul mâinii care aplaudă, mângâie, loveşte, susţine, încurajează, dăruieşte, primeşte, etc. . “O mână plină de iubire este o mână care acoperă şi descoperă în acelaşi timp”. Această parte a corpului este prima care ne ajută să interacţionăm cu lucrurile.
Trecând de la mână la lucruri, Pr. Casare a atras atenţia asupra învăţăturilor pe care le dau acestea: lucrurile funcţionează, ne dau certitudine şi, totodată, ne învaţă indisponibilitatea. Este important să ne lăsăm educaţi de disponibilitatea si indisponibilitate lucrurilor şi totodată să învăţăm de la Isus felul în care aceta ia în mână lucrurile – făcând referire la înmulţirea pâinilor, mai întâi mulţumeşte, apoi rupe şi împarte.
Părintele iezuit Carlo Chiappini aminteşte că Dumnezeu vorbeşte omului prin intermediul emoţiilor, a sentimentelor, a dorinţelor, de aici şi importanţa educării omului la a simţi, a fi atent la sentimentele şi emoţiile pe care le trăieşte, aceastea îi vor permite să trăiască mai bine relaţia cu Dumnezeu. A urmat dezbaterea, prin intermediul întrebărilor adresate, educatorii căutau soluţii la problemele pe care le întâlnesc în lucrul cu copiii.
În partea de după amiază, în cadrul atelierului “Tu ce emoţie eşti?” educatorii sectorului copii au avut posibilitatea de a descoperii emoţiile transmise de operele lui Caravaggio: “Crucificarea Sfântului Petru”, “Convertirea lui Saul” aflate în Capela Cerasi din biserica Santa Maria del Popolo, opera “Madona pelerinilor” din biserica Sfântul Augustin, precum şi “Vocaţia Sfântului Matei”, “Inspiraţia Sfântului Matei” şi “Martiriul Sfântului Matei” din Capela Contarelli, din biserica San Luigi dei Francesi. Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu veghea de rugăciune desfăşurată la biserica Santa Maria in Aracoeli prezidată de Monseniorul Matteo Zuppi, episcop auxiliar al diecezei Roma.
Rugăciunea Laudelor a deschis programul ultimei zile, urmată de momentul concluziilor, în care Teresa Borelli a punctat faptul că în cadrul grupurilor parohiale de acţiune catolică a copiilor (ACR), cei mici sunt protagoniştii principali, experinţa ACR e a copiilor pe care Dumnezeu îi cheamă să îl urmeze. Educatorii trebuie să fie vii, pasionaţi şi adevăraţi, trăind zi de zi dorinţa de a-l întâlni pe Isus Cristos şi de a-l transmite celorlalţi.
În implinirea misiunii ei educative, Acţiunea Catolică propune un proiect formativ: complet – adresat fiecărui sector: copii, tineri, adulţi, global – referindu-se la persoană în totalitatea ei şi gradual – adaptat fiecărui nivel de vârstă.
Congresul s-a încheiat cu Sfânta Liturghie prezidată de monseniorul Mariano Crociata, secretar general al Conferinţa Episcopilor Italieni, alături de asistenţi spirituali a celor trei sectoare ale ACI.
“Educaţia are nevoie, înainte de toate, de acea apropiere şi încredere care se nasc din iubire, (…) Fiecare educator adevărat ştie că pentru a educa trebuie să dăruiască ceva din sine însuşi şi că doar aşa îi poate ajuta pe copii să-şi depăşească egoismul şi să devină, la rândul lor, capabili de o iubire autentică”. (Papa Benedict al XVI-lea)
Bernadeta Farţade-Gabor şi Raluca Fernea