Delegaţie ACRO la ceremoniile ocazionate de crearea noilor cardinali

Acţiunea Catolică din România a participat la ceremoniile ocazionate de crearea noilor cardinali – printre care şi Preafericirea Sa Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma – cu o delegaţie din partea Consiliului Director formată din Oana Tuduce – preşedinte, Pr. Felix Roca – asistent spiritual şi Codruţa Fernea – secretar general.

Vineri după-masa delegaţia Acţiunii Catolice din România însoţită de PS Petru Gherghe, Episcop de Iaşi a avut o întâlnire cu Consiliul Director al Acţiunii Catolice Italiene. La această întâlnire a participat şi Maria Grazia Tibaldi secretara Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice. În cadrul acestei întâlniri s-au purtat discuţii referitoare la activitatea  Acţiunii Catolice în Italia şi în România subliniindu-se faptul că Acţiunea Catolică este un locul unde se experimentează universalitatea Bisericii. De asemenea s-a discutat şi despre a VI-a Adunarea Generală a Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice cu tema „Laici din Acţiunea Catolică – coresponsabilitate eclezială şi socială ” care va avea loc în perioada 22-26 august 2012 la Iaşi. La finalul întâlnirii PS Petru Gherghel a înmânat preşedintelui Acţiunii Catolice Italiene – Franco Miano, o copie a icoanei Fecioarei Maria de la Cacica invitând responsabilii AC Italiene să participe la acest eveniment care va fi găzduit de Acţiunea Catolică din România în Dieceza de Iaşi.

Sâmbătă 18 februarie 2012 a avut loc Consistoriu Ordinar Public în Bazilica Sfântul Petru din Vatican, ocazie în care Papa Benedict al XVI-lea a creat 22 de noi Cardinali  ai Bisericii Catolice, printre care şi Preafericitul Părinte Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Consistoriul a început cu  procesiunea a noilor cardinali, de la capela Sfântului Sebastian unde se află mormântul Fericitului Ioan Paul al II-lea, până la altarul central al Bazilicii. La momentul liturgic prescris, fiecare Cardinal a urcat la altarul Confesiunii Sfântului Apostol Petru unde a primit bereta roşie, simbol al dăruirii până la vărsarea sângelui din dragoste faţă de Biserică, inelul de Cardinal având încrustate figurile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi o stea ce o reprezintă pe Fecioara Maria, precum şi decretul de numire conţinând numele bisericii al cărei titular devenea noul Cardinal, şi care pentru Preafericitul Lucian este biserica Sfântului Atanasie de la Roma.

În cursul după-amiezii, noul Cardinal, Preafericirea Sa Lucian, a binecuvântat sutele de credincioşi veniţi cu acest prilej din România printre care şi delegaţia din partea Acţiunii Catolice de România, care a fost însoţită de membri şi asistenţi spirituali ai Acţiunii Catolice din diverse eparhii.

Duminică 19 februarie 2012, Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a celebrat în Bazilica Sfântul Petru Sfânta Liturghie împreună cu noii Cardinali. Papa a subliniat în cuvântul său de învăţătură aspectul universalităţii Bisericii Catolice care se exprima şi prin celebrarea acestui Consistoriu, invitând noii cardinali la o adâncă conştientizare a misiunii la care sunt chemaţi în slujirea poporului lui Dumnezeu, şi în spirit de colaborare cu urmaşul Sfântului Petru.

În cadrul rugăciunii Angelus, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea s-a adresat sutelor de pelerini prezenţi la Roma pentru această sărbătoare, rostind în limba română: «Salut pelerinii de limba română veniţi la Roma pentru Consistoriu. Rugăciunea la Mormintele Apostolilor să vă întărească credinţa şi entuziasmul de a vesti Evanghelia».

A urmat apoi o agapa frăţească organizată cu acest prilej la Colegiul Pontifical Ucrainean de la Roma, ocazie în care Preafericirea Sa Cardinalul Lucian,a mulţumit pelerinilor prezenţi şi a anunţat numirea de către Congregaţia pentru Bisericile Orientale a noului Rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, în persoana părintelui Gabriel Buboi.

Luni, 20 februarie, în Aula Paul al VI-lea din Vatican, Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a acordat o audienţă generală noilor Cardinali şi tuturor pelerinilor provenind din întreaga lume prezenţi în Cetatea Eternă pentru acest eveniment. Sfântul Părinte s-a adresat şi în limba română pelerinilor prezenţi  «Salut cu bucurie pe Preafericirea Sa Lucian Mureşan şi pe voi toţi, credincioşi din România, care aţi dorit să vă strângeţi în jurul iubitului vostru Păstor, pe care l-am creat Cardinal. Împreună cu voi salut întregul popor român şi Patria voastră, legată acum şi mai mult de Sediul Sfântului Petru! Binecuvântarea mea să vă susţină mereu.» Eminenţa Sa Cardinalul Lucian i-a mulţumit Sfântului Părinte pentru această mare onoare acordată Bisericii Greco-Catolice şi României, oferindu-i în dar o icoană a Bunului Păstor.

 

[altpwa user=actiunea.catolica.ro album=PreafericireaSaLucianMuresanCreatCardinalAlBisericiiCatolice]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *