Pelerini la Întâlnirea Mondială a Familiilor

“Familia, munca şi sărbătoarea” – aceasta a fost tema Întâlnirii Mondiale a Familiilor, desfăşurată în Italia, la Milano. Prin intermediul Forumului Internaţional al Acţiunii Catlice (FIAC) şi al Acţiunii Catolice din România (ACRO), cu bucurie şi emoţie, am participat în perioada 31 mai – 3 iunie, la acest mare pelerinaj. Grupul coordonat de FIAC a fost format din familii de pe diverse continente, din diferite ţări: Argentina, Israel, Etiopia, Italia şi România.
Pentru familia mea a fost o experienţă extraordinară, cu zile intense, pline de har. Fiecare zi începea cu sfânta Liturghie, celebrată în parohia gazdă „San Nazaro”. Vineri, 1 iunie, dimineaţă, am participat la două conferinţe, desfăşurate în marele complex Fieramilanocity. Prima conferinţă a avut ca temă „Familia şi sărbătoarea între antropologie şi credinţă” şi a fost susţinută de prof. Blanca Castilla din Spania. Cea de-a doua conferinţă a avut tema „Sfinţirea sărbătorii: familia în ziua Domnului” şi a fost susţinută de cardinalul franciscan Sean O’ Malley. Ambele relatări au subliniat importanţa trăirii sărbătorii în familie: participarea împreună, a membrilor familiei la liturghiile de sărbătoare, luarea mesei în comun, în cadrul familiei, relaţionarea între membri, rugăciunea în familie s.a. În această zi, pentru familia mea a fost un moment deosebit şi întalnirea cu Preasfinţitul Petru Gherghel şi cu grupul venit din Dieceza de Iaşi. În după-amiaza aceleaşi zile am fost prezenţi în piaţa Duomului din Milano, la întâlnirea familiilor cu Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea.
Sâmbătă, 2 iunie, am participat la o activitatea organizată de Acţiunea Catolică Italiană, cu titlul „A trăi sărbătoarea, a munci în lume”. Alături de celelalte familii ale grupului F.I.A.C., am fost invitaţi să dăm mărtuire despre modalitatea de a trăi sărbătoarea la noi în ţară, precum şi despre felul în care Acţiunea Catolică se implică în organizarea şi desfăşurarea acestor sărbători. În după-amiaza zilei, familiile prezente au participat la Sărbătoarea mărturiei, alături de Sfântul Părinte.
Punctul culminant al pelerinajului nostru a fost sfânta Liturghie de duminică, 3 iunie,  celebrată de Sfântul Părinte, la Bresso. Au fost prezente peste un milion de persoane, familii cu copii de diferite vârste, veniţi din toate colţurile lumii. A fost un moment emoţionant, plin de încărcătură spirituală. Sfântul Părinte a exprimat preţuirea şi grija pe care Biserica le manifestă faţă de familiile zilelor noastre. Am fost încurajaţi în trăirea autentică a credinţei noastre.
Îi mulţumim lui Dumnezeu, dar şi marii familii a Acţiunii Catolice pentru aceste zile intense, de har. Am cunoscut oameni minunaţi, care ne-au dat mărturie de frumuseţea şi iubirea lui Cristos. Pentru acestea şi multe altele, va mulţumim, vă exprimăm recunoştinţa noastră, purtându-vă mereu în rugăciunile noastre.
Familia Frona (Matei, Anca şi Cristian)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *