Semniar de formare pentru tineri – Roma, Grottaferrata

În perioada 1-8 octombrie 2013, la Roma – Grottaferrata s-a desfășurat un seminar cu tema  We act NOW for our EupHope! La acest seminar au participat câte patru reprezentanți ai diferitelor asociații de acțiune catolică din tări ca: Italia, Spania, România, Bulgaria, Slovacia, Polonia, Croația și Malta. Delegația din România a fost formată din patru consilieri ACRO: Bogdan Bursaș, Adriana Ianuș și Celina Dumitru, consilieri ai echipei sectorului tineri, Raluca Fernea, consilier al echipei sectorului copii, Codruța Fernea, secretar general ACRO și coordonator al secțiunii pentru tineret din cadrul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice și părintele Felix Roca, asistent spiritual general ACRO.

Scopul a fost acela de a aprofunda mai bine noțiuni dar și practici privind calitatea de cetățean al unei țări și al Europei. Temele propuse pentru discuție au atins aspecte ca identitatea, sentiment de apartenență și participare, și importanța implicării active în societate.

Aceste zile ne-au dat ocazia să cunoaștem foarte multe despre cultura celorlalte țări și despre dificultățile cu care se confruntă fiecare țară. Am identificat totodată, și soluții pentru țara noastră și mai ales, cum putem contribui împreună la  crearea unei Europe mai bune. Modalitatea de lucru a fost pe grupuri mici, constituite din cate un participant din fiecare țară reprezentată, venind în sprijinul creării unei imagini de ansamblu a temei, alcătuită din puncte de vedere venite din toate colțurile Europei. Am avut de asemenea, ocazia să prezentăm și să cunoaștem activitatea pe care o desfășoară fiecare țară în asociațiile prezente în cele 8 țări dar și proiectele pe care le propun la diferite dificultăți în țările lor. În final am putut crea și câteva proiecte prin colaborarea a două țări care au avut ca obiectiv fie promovarea oportunităților oferite de Uniunea Europeană în cele două țări, fie activități care să apropie cele două țări sau, să facă cunoștință mai îndeaproape cu Acțiunea Catolică.

Zilnic s-a celebrat sfânta Liturghie, moment care a adunat tinerii la altarul lui Cristos pentru a-i aduce laudă și mărire. Rugăciunea de seară a oferit posibilitatea de a aprofunda și medita sfânta Evanghelie.

Celina Dumitru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *