În perioada 2-7 octombrie 2018 s-a desfășurat la Roma (Italia), cea de-a III-a etapă a proiectului OLWS – un proiect Erasmus+, în care tineri lideri din Acțiunea Catolică din România, Malta și Italia au avut ocazia să se formeze pe tema voluntariatului, să împărtășească experiențele de viață și să exploreze diferite instrumente și metode de lucru non-formale. Doi tineri din Acțiunea Catolică Spania s-au alăturat grupului, pentru a beneficia și ei de această oportunitate de formare. A fost o bucurie pentru toți participanții faptul că perioada în care s-a desfășurat acest eveniment a coincis cu prima săptămână a desfășurării lucrărilor Sinodului Bisericii, pe tema „Tineri, vocația și discernământul vocațional”. Au fost multe evenimente organizate la Roma cu această ocazie, de aceea participanții la proiectul OWLS s-au bucurat din plin de ele.
Prima zi a proiectului, marți, 2 octombrie, a fost dedicată cunoașterii participanților și a programului evenimentului. Tinerii au fost bucuroși să împărtășească unii altora din experiențele lor de viață și din responsabilitățile pe care le au în Acțiunea Catolică în țările lor.
Miercuri, 3 octombrie, tinerii au participat în Piața Sf. Petru la Sfânta Liturghie care a deschis în mod oficial lucrările Sinodului episcopilor. Cuvintele Papei Francisc adresate tinerilor și părinților Sinodali au atins inimile tinerilor: “La începutul acestui moment de har pentru toată Biserica, în sintonie cu Cuvântul lui Dumnezeu, să cerem cu insistență Mângâietorului ca să ne ajute să ne amintim și să reînsuflețim cuvintele Domnului care făceau să ardă inima noastră (cf. Lc24,32). Ardoare și pasiune evanghelică ce generează ardoarea și pasiunea pentru Isus. Amintire care să poată trezi și reînnoi în noi capacitatea de a visa și a spera. Pentru că știm că tinerii noștri vor fi capabili de profeție și de viziune în măsura în care noi, de acum adulți sau bătrâni, suntem capabili să visăm și astfel să contagiem și să împărtășim visele și speranțele pe care le purtăm în inimă (cf. Il 3,1)” În a doua parte a zilei, tinerii au aflat mai multe detalii legate despre ceea ce înseamnă Sinoadele în Biserica Catolică, precum și despre modul în care au fost implicați tinerii din întreaga lume în pregătirea Sinodului 2018, care îi are ca protagoniști. Tinerii au împărtășit cum s-a desfășurat procesul de consultare a tinerilor în țările lor, dar și la nivelul Acțiunii Catolice. Seara s-a încheiat cu rugăciunea Vesperelor, premergătoare sărbătorii Sf. Francisc din Assisi – patronul Italiei.
Ziua de joi, 4 octombrie, a fost dedicată formării. Atelierele organizate în această zi au ajutat tinerii să înțeleagă cum își pot gestiona mai bine timpul personal, cât de important este să nu amâne lucrurile, cum îi pot motiva pe alți tineri, unde găsesc curajul de a lua decizii radicale și de ce fac ceea ce fac, de ce se implica în Acțiunea Catolică. Un atelier foarte dinamic și apreciat a fost cel despre norme și obstacole în participare, conform scării lui Roger Hart. În cursul serii, tinerii au participat la lansarea cărții: “Visează! Trăiește! Alege!” scrisă de Michele Tridente și Luisa Alfarano, coordonatorii sectorului de tineret al Forumului Internațional al Acțiunii Catolice Din parte tinerilor români prezenți la eveniment a vorbit Alexana Măriuț care a împărtășit cu cei prezenți valențele verbului “Visează!”*
Exemple de bune practici și modele de viață trăită în mod coerent cu valorile Evangheliei au fost ceea ce participanți au descoperit în ziua de vineri, 5 octombrie. La Spelo, la Centrul de Spiritualitate “Sf. Ieronim” tinerii au descoperit figura lui Carlo Carretto (1910-1988): “Pentru mine mica Biserică ce m-a ajutat să înţeleg marea Biserică şi să rămân în ea a fost Tineretul din Acţiunea Catolică. M-a luat de mână, a mers cu mine, m-a hrănit cu Cuvântul, mi-a dat prietenia, m-a învăţat să lupt, mi l-a făcut cunoscut pe Cristos, m-a inserat viu într-o realitatea vie”. Moştenirea lui Carlo Carretto – viaţa, operele, scrierile – este încă actuală şi provocatoare, deoarece este o moştenire “profetică”. “Deşertul în oraş”, “Am căutat şi am găsit”, “Dincolo de lucruri”, “Ceea ce contează este a iubi”, “Şi Dumnezeu a văzut că erau bune”, “Un drum fără sfârşit” – în care vorbeşte despre sine, despre vocaţia sa, despre spiritualitate, despre căutarea lui Dumnezeu, despre dorinţa de rugăciune sunt doar câteva din titlurile care sunt și azi hrană spirituală pentru cei care sunt în căutarea răspunsurilor întrebărilor existențiale. La Assisi, pe urmele Sfântului Francisc, alături de episcopul locului Mons. Domenico Sorrentino, tinerii au avut ocazia să înțeleagă că azi, mai mult ca oricând, suntem chemați cu toții să fim exemple vii de trăire evanghelică, într-o lume care și-a pierdut direcția și sensul, să fim modele credibile pentru cei de lângă noi și să arătăm că se poate și altfel, suntem chemați să arătăm că viața creștină are sens și semnificație.
Dimineața zilei de sâmbătă, 6 octombrie a fost dedicată unui atelier pe “Advocacy”. Tinerii au descoperit ce înseamnă acest termen, precum și modul în care pot folosi această metodă în organizațiilor lor pentru a-și face vocea auzită în societate. A urmat apoi un atelier în care participanții au reflectat la experiența trăită la Roma în aceste zile, precum și ceea ce au învățat din aceasta și și-au elaborat certificatele Youth Pass. După-amiaza zilei a fost dedicată întâlnirii cu Sfântul Părinte şi cu părinţii sinodali: “Noi pentru. Unici, solidari, creativi”. A fost o întâlnire extraordinară în care tinerii au avut ocazia să vorbească despre experiențele lor de viață, despre trăirile lor, despre bucurii și provocări. Au fost ascultați cu atenție și Sfântul Părinte a promis că împreună cu Părinții Sinodali vor răspunde tuturor întrebărilor adresate. De asemena a îndemnat tinerii să prețuiască libertatea pe care le-o oferă Isus și să fie concreți, pentru că orice drum parcurs, ca să fie credibil trebuie să fie concret. La finalul întâlnirii tinerii din România au avut ocazia să îl întâlnească pe Preasfințitul Cornel Damian, episcop auxiliar de București și reprezentatul Conferinței Episcopilor Catolici din România la Sinod. Seara s-a încheiat la Cinema, unde tineri au urmărit documentarul: „Pope Francis – A Man of His Word”, în care Sfântul Părinte se adresează în mod direct publicului, pe teme precum ecologia, imigraţia, societatea de consum şi dreptatea socială, diferenţele în privinţa nivelului de trai, dar şi rolul familiei
Cu participarea la Sfânta Liturghie și la rugăciunea Angelus, duminică – 7 octombrie 2018 s-a încheiat a 3-a etapă din proiectul OWLS. Înainte de a se întoarce acasă, tinerii din Acțiunea Catolică din România și-au exercitat dreptul la vot la Ambasada României în Italia.
Impresii ale participanților din ACRO:
- Proiectul OWLS3 a fost o experiență frumoasă, plină de lucruri, locuri și prieteni noi. Datorită acestui proiect am avut oportunitatea de a schimba impresii cu tinerii italieni, maltezi si spanioli și de a învăța din experiența lor în AC. Sesiunile “Why?”, “Advocacy” si “Time management” au fost interesante și m-au făcut să reflectez asupra importanței lor în rândul tinerilor AC. Cuvintele Sfântului părinte, papa Francis “Fie ca Duhul…să ne dea harul de a fi amintire activă, vie, eficace, care din generaţie în generaţie nu se lasă sufocată şi strivită de profeţii de calamitate şi de nenorocire nici de limitele, greşelile şi păcatele noastre, ci este capabilă să găsească spaţii pentru a înflăcăra inima şi a discerne căile Duhului. “, mi-au plăcut foarte mult și ar trebui, noi, tinerii să le ascultăm cu atenție. Mulțumesc ACRO pentru oportunitatea oferita! (Cristina Mihălțan, consilier național sector tineri ACRO)
- Astăzi tinerii au nevoie de experiențe, au nevoie să trăiască ritmul dar și profunzimea unui creștin pasionat de valorile frumoase. În aceste zile s-a creat contextul potrivit prin care s-a îmbinat, as spune providențial, teoria cu experiența, prin care am înțeles cât de important este ca un lider să știe să ofere un echilibru tuturor nevoilor sale, să fie în permanentă relație cu motivația pentru care face ceva. În același timp am înțeles ce înseamnă cu adevărat implicarea și mai ales, de ce și cum să intervenim atunci când interesul pentru participare scade sau nu este la nivelul la care poate să dea rezultate frumoase. Toate acestea nu ar fi avut niciun sens dacă nu am fi descoperit un scop și mai mare și mai profund prin vizita la Assisi, un oraș plin de pace, pace dată de simplitatea cu care a trăit Sfântul Francisc. Raportul dintre intenția lui și primirea din partea episcopului mi-au restabilit atitudinile interioare față de situațiile pe care le întâlnim în relațiile cu ceilalți, fie de subordonare fie cu adulții. Mi-am dat seama că oricât de mult ne-am dori să schimbăm lumea aceasta, nu am putea fără sa interiorizam și să ne oferim și o hrană spirituală asemenea lui Carlo Carretto care a dorit să fie cu tot sufletul alături de Cristos. Într-un final, simt că cu cât suntem mai legați de valorile creștine, cu atât luăm parte mai mult la istoria care se scrie zilele acestea. Participarea la diferitele evenimente din programul Sinodului pentru tineri a fost o îmbogățire a orizontului de care orice tânăr doritor să fie lider are nevoie. Mărturii ale tinerilor, interesul episcopilor, tineri dornici de a ajuta la formarea altor tineri, în fața tuturor acestora nu poți rămâne indiferent. (Celina Dumitru, consilier național sector tineri ACRO)
- O experiență unică, așa cum sunt toate experiențele care îi au în centru pe tineri. A participa la proiectul OWLS din partea Acțiunii Catolice din România a fost un adevărat moment forte, un bun prilej pentru a-mi reîncărca bateriile și motivația în ceea ce privește implicarea mea ca tânăr. Diversitatea culturilor pe care am întâlnit-o sintonizată cu valorile comune pe care le-am regăsit și în ceilalți participanți la proiect (Malta, Spania, Italia) au fost ingredientele perfecte pentru o experiență de creștere umană, intelectuală, spirituală. Momentele prilejuite de Sinod la care am participat m-au umplut de un sentiment de recunoștință: să simți că împreună cu tine și prin prezența ta acolo se scrie o pagină a istoriei Bisericii e ceva unic, te emoționează și responsabilizează în același timp. Workshop-urile la care am participat ne-au dobândit și abilități concrete sau cel puțin ne-au pus să reflectăm la modul în care le putem dobândi și îmbunătăți: cum ne organizăm timpul, care este motivația pentru care facem ceea ce facem, ce înseamnă pentru noi a participa și care sunt temerile pe care le putem întâmpină, ce reprezintă termenul “advocacy” și cum îl putem pune în practică în grupurile noastre de Acțiune Catolică. La Spello și la Assisi am găsit două exemple de cum e bine să se îmbine partea de reflecție și rugăciune cu cea de acțiune și organizare (Carlo Carretto, respectiv Sf. Francisc). Am pășit pe urmele Sărăcuțului din Assisi întrebându-ne care e visul nostru și dacă într-adevăr îndeplinirea acelui vis ne-ar face fericiți. Este deosebit de important să nu încetăm să visăm, să credem în visele noastre și să ne lăsăm însoțiți. Chiar și Papa Francisc la Liturghia de deschidere a sinodului spunea: “La începutul acestui moment de har pentru toată Biserica, să cerem cu insistenţă Mângâietorului ca să ne ajute să ne amintim şi să reînsufleţim cuvintele Domnului care făceau să ardă inima noastră (cf. Lc 24,32) […] Amintire care să poată trezi şi reînnoi în noi capacitatea de a visa şi a spera. Pentru că ştim că tinerii noştri vor fi capabili de profeţie şi de viziune în măsura în care noi, de acum adulţi sau bătrâni, suntem capabili să visăm şi astfel să contagiem şi să împărtăşim visele şi speranţele pe care le purtăm în inimă”. Visați așadar! (Alexandra Mariut – consilier național sector adulți ACRO)
- Zilele petrecute la Roma pentru a participa la proiectul OWSL organizat de Acțiunea Catolică din România au fost zile frumoase, în care am învățat lucruri noi, am văzut locuri noi și am întâlnit oameni pe care nu îi cunoșteam dar cu care împart aceleași valori în viață. Programul întâlnirii a început cu o seara de cunoaștere unde fiecare ne-am făcut un profil de Instagram, unde cu ajutorul unor poze reprezentând peisaje, oameni în diferite ipostaze și mesaje am reușit să exprimăm cât mai multe lucruri despre noi. În zilele care au urmat am luat parte la câteva workshop-uri pregătite de coordonatorii întâlniri, Codruța Fernea (România), Maria Cachia (Malta), pr. Ruben Gauci (Malta) și Emanuela Gitto (Italia), workshop-uri unde am învățat cum să ne organizam timpul cât mai bine, am învățat cum ar trebui sa relaționăm cât mai bine unul cu celălalt, am învățat ce înseamnă cuvântul “advocacy” și ce rol are, nu în ultimul rând am vorbit despre motivația pentru care suntem implicați în asociațiile noastre. Toate aceste frumoase și interesante workshop-uri au fost îmbinate cu întâlniri și vizite în diferite locuri din Roma, Assisi și Spello. Pot spune că cele mai importante întâlniri au fost cele cu Sf. Părinte Papa Francisc, liturghia de deschidere a Sinodului tinerilor și mai apoi întâlnirea din aula Paul al IV-lea, o întâlnire unde momentele artistice s-au îmbinat cu mărturiile diferiților tineri despre convertirea și experiențele lor trăite în biserică și sub lumina credinței. La finalul acestei întâlniri papa Francisc i-a felicitat pe tineri pentru tot ceea ce fac în Biserică și i-a îndemnat să fie mai curajoși și să își urmeze cu încredere drumul. În drum spre Assisi ne-am oprit la Spello, o localitate unde Acțiunea Catolică Italiană deține un centru de spiritualitate și unde este înmormântat unul dintre foștii președinți ai Acțiunii Catolice, Carlo Carretto, care a fost nu doar președinte dar și un foarte bun organizator. Vizita la Assisi ne-a ajutat să conștientizăm mai bine opera și aportul Sfântului Francisc în Biserică, trecând prin locurile pe care el le-a vizitat și unde a pus bazele ordinului franciscan. Am trăit zile frumoase și rodnice la Roma și sper ca și alți membri ai Acțiunii Catolice din România să participe la astfel de experiențe. (Gabriel Mariut – consilier național sector adulți ACRO)
- Evenimentele internaționale la care reprezentanții Acțiunii Catolice din România participă sunt întotdeauna experiențe care îi îmbogățesc la nivel personal dar și la nivel asociativ. Împărtășirea experiențelor de viață și asociative ne ajută întotdeauna să creștem atât din punct de vedere spiritual cât și uman. Pentru mine fiecare participare la un eveniment internațional este o lărgire a orizontului, pentru că deschiderea spre ceilalți, de alte naționalități dar și cu alte backgrounduri culturale diverse mă scoate întotdeauna din zona de confort și mă ajută să îmi depășesc propriile limite de relaționare, înțelegere, deschidere spre nou și necunoscut. Proiectul OWLS este în întregime o provocare, deoarece fac atât parte din echipa de coordonare și implementare al acestuia la nivel internațional cât și coordonez participarea reprezentaților Acțiunii Catolice din România la diferitele etape ale acestuia. Etapa a 3-a care s-a desfășurat la Roma a fost deosebită pentru mine, atât datorită faptului că am avut ocazia să împărtășesc cu participanții din experiența mea ca și formator cât și datorită participării la unele evenimente conectate cu Sinodul episcopilor care îi are în centru pe tineri. Întotdeauna participarea la evenimentele cu Sfântul Părinte este emoționată. Mi-au rămas în minte și în suflet unele fraze pe care le voi aprofunda în următoarea perioadă: „știm că tinerii noștri vor fi capabili de profeție și de viziune în măsura în care noi, de acum adulți sau bătrâni, suntem capabili să visăm și astfel să contagiem și să împărtășim visele și speranțele pe care le purtăm în inimă (cf. Il 3,1). // Numai dialogul poate să ne facă să creștem. O critică onestă și transparentă este constructivă și ajută, în timp ce nu fac asta bârfele inutile, zvonurile, concluziile sau prejudecățile. // Îndrăgostiți-vă de această libertate, care este aceea pe care o oferă Isus. // Orice drum pe care-l veți parcurge, pentru a fi credibil, trebuie să fie concret (…) Concretețea este garanția pentru a merge înainte. Dacă media, dacă folosirea web-ului te duce în afara concreteții, te face „lichid”, taie-l. Pentru că dacă nu există concretețe nu va fi viitor pentru voi. Acest lucru este sigur, este o regulă a drumului și a căii. // Alipiți-vă de rădăcini, dar nu rămâneți acolo. Luați rădăcinile și duceți-le înainte pentru a da rod, și veți deveni și voi rădăcini pentru alții.” (Codruța Fernea – secretar general ACRO)