Acţiunea Catolică: Zi de rugăciune pentru creştinii din Irak

Acţiunea Catolică adresează o invitaţie la rugăciune pentru comunităţile creştine din Irak încercate de valuri de persecuţie. În ultimii ani în Irak au fost ucişi mii de creştini pentru credinţa lor, iar zeci de mii de creştini au părăsit ţara lor de teama atacurilor.

Emilio Inzaurraga, coordonatorul Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice şi preşedinte al Acţiunii Catolice din Argentina a adresat Acţiunii Catolice din întreaga lume invitaţia de se uni în rugăciune în ziua de 21 noiembrie, Solemnitatea lui Cristos, Regele universului pentru respectarea vieţii şi în mod particular pentru creştinii care şi-au pierdut viaţa pentru credinţă în Irak, în Orientul Mijlociu şi oriunde în lume”.

 Membrii Acţiunii Catolice şi toţi oamenii de bună-voinţă sunt îndemnaţi:

  • Să se roage pentru VIAŢĂ, dar al lui Dumnezeu pe care trebuie să o ocrotim şi să o respectăm, în mod particular pentru creştinii persecutaţi din Irak, Orientul Mijlociu şi din întreaga lume şi pentru cei care îi persecută.
  • Să aprofundeze semnificaţia prezenţei milenare a creştinilor în Orientul Mijlociu, acolo unde se află rădăcinile credinţei noastre, asumându-ne împreună cu întreaga Biserică responsabilitatea pentru aceste comunităţi, în lumina a ceea ce a reieşit în urma recentului Sinod al Episcopilor.
  • Să reflecteze asupra modului în care religia este instrumentalizată pentru a provoca acte de violenţă împotriva bisericilor, moscheilor şi altor locuri de cult, împotriva credincioşilor vulnerabili şi dezarmaţi, cetăţeni care se roagă lui Dumnezeu şi care doresc să trăiască în PACE în ţara lor.
  • Să formeze laici creştini, adulţi, tineri şi copii care să se implice în apărarea LIBERTĂŢII religioase, care să fie asumată şi promovată în întreaga lume  prin fraternitate şi solidaritate.

În perioada 2003 – 2010 peste 2000 de creştini irakieni au fost ucişi pentru credinţa lor. Peste 40% dintre refugiaţii irakieni în afara ţării sunt creştini. În ziua de 31 octombrie 2010 Catedrala siro-catolică din Bagdad a fost atacată, fiind ucise 58 de persoane şi peste 100 rănite grav.

Papa Benedict al XVI-lea a deplâns dezastrul după rugăciunea Angelus din ziua de 1 noiembrie 2010. A condamnat atacul „sălbatic” din ziua precedentă şi a oferit rugăciuni pentru victime. “Mă rog pentru victimele acestei violenţe absurde, cu atât mai cumplită cu cât a fost comisă împotriva persoanelor lipsite de apărare adunate în casa lui Dumnezeu, care este o casă a iubirii şi a reconcilierii”, a spus Sfântul Părinte. „Îmi exprim solidaritatea cu comunitatea creştină, lovită încă o dată, şi îi încurajez pe păstori şi pe credincioşi să fie tari şi fermi în speranţă. Dincolo de aceste momente sălbatice de violenţă, care continuă să lovească în popoarele din Orientul Mijlociu, aş dori să înnoiesc apelul din inimă la pace: este un dar al lui Dumnezeu, dar şi rezultatul eforturilor oamenilor de bună voinţă, al instituţiilor naţionale şi internaţionale. Fie ca toţi să îşi unească forţele pentru terminarea actelor de violenţă!”

Pr. Felix Roca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *