Împreună în inima lumii

Împreună în inima lumii. Itinerarii de formare pentru tineri în ţara lui Isus”  este un proiect al Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice – sectorul tineri în colaborare cu Patriarhatul latin al Ierusalimului şi Custodia Ţării Sfinte. Proiectul s-a născut în urma pelerinajului pe care tinerii din Acţiunea Catolică din 26 de ţări l-au făcut în Ţara lui Isus în decembrie 2007- ianuarie 2008. Frumuseţea şi bogăţia acelui pelerinaj i-a făcut pe tinerii, odată întorşi acasă, în parohiile şi diecezele lor să gândească iniţiative care să de-a o continuitate experienţei trăite şi în acelaşi timp să găsescă modalităţi de a fi alături de creştinii din Ţara Sfântă care sunt o minoritate.

Proiectul se va desfăşura cu o ritmicitate bianuală fiind compus din etape care vor conţine un itinerar de formare spirituală şi biblico-culturală, oportunităţi de cunoaşterea realităţii Tării Sfinte azi, dar şi întâlnirii cu creştinii din parohiile din Ţara Sfântă, cu comunităţi religioase şi opere de solidaritate.

Prima etapă a proiectului  se va desfăşura în perioada 27 noiembrie -13 decembrie 2010 la Betleem şi Nazaret şi va reuni 30 tineri şi preoţi asistenţi spirituali ai Acţiunii Catolice din Italia, Romania, Burundi, Argentina, Myanmar, Palestina, Israel  şi Iordania.

Programul  cuprinde sesiuni de formare care se vor desfăşura la Centrul Cultural al Acţiunii Catolice din Betleem şi la Centrul Benedict al XVI-lea din Nazaret şi vizite tematice la locurile sfinte din Ierusalim, Iudea şi Galilea. Sesiunile de formare – biblic, istorie şi arheologie creştină, vor fi susţinute de Cercul biblic al franciscanilor și de episcopi: Mons. William Shomali, episcop auxiliar al Patriarhatului Latin şi Mons. Giacinto Marcuzzo, vicar patriarhal pentru Israel. Sesiunile de formare despre Biserica în Tara Sfântă, doctrina socială a Bisericii, specificitatea vocației laicale, perspective după Sinodul Episcopilor din Orientul Mijlociu, probleme actuale între Israel și Palestina vor fi susținute de laici. O parte importantă a programului o constituie și vizitele în diferite parohii din Țara Sfânta, în care tinerii participanți vor întâlni tineri, având astfel ocazia să se cunoască și să își împărtășească experiențele.

Din România vor participa la această experiență Crina Horvat (ASTRU Cluj) – vicepreședine tineri Acțiunea Catolică din România, Codruta Fernea (ASTRU Cluj) – secretar general al Acțiunii Catolice din România, Codruța Mureșan (ASTRU arhieparhial) și Ramona Laslău (AC Iași) consilieri naționali ai Acțiunii Catolice din România pentru sectorul copii.    

Mai multe informații se pot citi pe situl Forumului Internațional al Acțiunii Catolice
Programul
( în italiană)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *