Este ceva mai mult!

În zilele de 30-31 octombrie 2010 patru membri ai Acţiunii Catolice din România, Bernadeta Farţade-Gabor (vicepreşedinte sector copii), Raluca Fernea (consilier național pentru sectorul copii), Ana Maria Cobzaru (consilier național pentru sectorul copii), Veronica Ilie (vicepreşedinte ASTRU Târgu Mureş), însoţiţi de asistentul spiritual naţional pentru sectorul copii al Acțiunii Catolice din România – Pr. Florin-Petru Sescu, au participat la Roma, în piaţa “San Pietro” şi Bazilica ”San Paolo”, la lansarea noului an asociativ al Acţiunii Catolice din Italia pentru copii şi adolescenţi.

Frumuseţea acestui moment importantdin parcursul vieţii asociative a fost desăvârşit de întâlnirea celor 120.000 de membrii ai Acțiunii Catolice cu Sântul Părinte Papa Benedict al XVI. Întâlnirea a avut tema: „C’è di più! Diventiamo grandi insieme” –„Este ceva mai mult! Devenim mari împreună”.

Piaţa “San Pietro”, martoră a atâtor evenimente, era în ziua de 30 octombrie plină de bucuria, zâmbetele şi entuziasmul celor peste 120.000 de copii, adolescenţi, educatori, părinţi, asistenţii spirituali care împreună formau marea familie a Acțiunii Catolice, dornică de a creşte împreună şi de a se angaja în slujba lui Cristos, în colaborare cu Biserica.

Programul s-a deschis cu un moment de rugăciune urmat de mărturii, momente de animare, intonarea imnului “C’è di piu!”. Tot în cadrul acestor momente a fost şi o scurtă prezentare a membrilor delegaţiei Acțiunii Catolice din România, numele lor a răsunat în întreaga piaţă, ca şi traducerea în limba română a temei “C’è di piu” – “e mai mult”.

Momentul central a fost întâlnirea cu Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, aşteptat şi primit cu drag de toţi cei prezenţi. După salutul preşedintelui Acțiunii Catolice Italiene – Franco Miano și al Asistentului Spiritual – Mons. Domenico Sigalini, Sfântul Părinte a răspuns la întrebările adresate lui de către un copil, un adolescent şi un educator, întrebări care făceau referire la “a creşte, a iubi, a educa.”

A urmat sărutul inelului papei. Cea mai tânără din delegaţia noastră, Ana – Maria Cobzaru, consilier naţional al sectorului copii, a înaintat, a sărutat mâna şi i-a oferit Sfântului Părinte primul dar din partea copiilor Acţiunii Catolice din România, încredinţând binecuvântării sale toate rugăciunile noastre. A fost un moment emoţionant pentru ea, ca şi pentru noi, cei prezenţi şi toţi cei care fac parte din Acţiunea Catolică.

Din Piaţa Sf. Petru ne-am îndreptat spre Piaţa Poporului unde s-a desfăşurat un program pentru adolescenţi şi spre Vila Burgheză unde era pregătit un program special pentru copii.

În Piaţa Poporului, delegaţia Acțiunii Catolice din România a fost din nou invitată să se prezinte şi să salute adolescenţii prezenţi. Bernadeta Farţade-Gabor a transmis salutul Acțiunii Catolice din România, mulţumind în numele tuturor pentru invitaţia de a participa la acest eveniment, precizând că în inimile lor au fost aduşi toţi copiii şi adolescenţii ACRO care îşi doresc, şi ei, să crească şi să îl cunoască mai mult pe Cristos. Pr. Florin Petru Sescu a precizat că sfinţenia este posibilă, că Dumnezeu ne cheamă pe fiecare dintre noi să îl urmăm cu fidelitate şi iubire, să creştem împreună pentru a fi sfinţi, asemeni multor membri ai Acțiunii Catolice pe care Biserica îi cinsteşte de sfinţi şi fericiţi.

Întâlnirea s-a încheiat cu Sfânta Liturghie, celebrată duminică, 31 octombrie, în Bazilica “San Paolo”, liturghie prezidată de Mons. Domenico Sigalini, asistent ecleziastic al Acţiunii Catolice din Italia.

Bernadeta Farţade-Gabor

Din impresiile participanţilor:

Sunt foarte fericită pentru că am avut ocazia să merg în Italia la acest eveniment atât de special şi de important pentru întreaga Acţiune Catolică. Am simţit că într-adevăr, copiii şi adolescenţii sunt alături de Dumnezeu şi că, în ciuda tuturor lucrurilor ce se petrec în lume, se adună foarte bucuroşi în jurul Sfântului Părinte şi-i aduc laudă Domnului. Bucuria mea este imensă pentru că pe lângă faptul că e pentru prima dată când părăsesc teritoriul României şi vizitez un oraş superb, precum e Roma, am avut deosebita onoare de a-i săruta inelul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea şi de a-i strânge mâna. Totul a fost extraordinar! Oricât aş încerca, nu pot explica ce am simţit în acele momente! Faptul că mi-a cuprins mâinile în ale Sfinţiei sale şi că m-a privit plin de blândeţe dăruindu-mi un zâmbet sincer mi-a pricinuit o bucurie nespusă. A fost foarte frumos! Sincer, nu cred că voi putea uita vreodată! Îi mulţumesc din tot sufletul lui Dumnezeu pentru aceste clipe şi doresc din inimă ca fiecare, mai devreme sau mai tarziu, să trăiască aceeaşi fericire şi să împărtăşească tuturor sentimentele ce se pot naşte doar acolo! (Ana Maria Cobzaru)

După întâlnirea Acţiunii Catolice din Dieceza de Iaşi cu păstorul ei – PS Petru Gherghel, am avut bucuria de a participa ca reprezentant Acțiunii Catolice din România la Întâlnirea copiilor şi adolescenţilor din Acțiunea Catolică Italiană cu Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea. Impresionant a fost numărul mare de participanţi, care, deşi o parte din ei s-au pornit de acasă în toiul nopţii pentru a ajunge la timp, erau plini de entuziasm şi bucurie în Piaţa Sf. Petru, dornici de a mărturisi tuturor că doresc să crească împreună pentru a-l dărui pe Cristos lumii întregi. Emoţionant a fost pentru mine să rostesc salutul Acţiunii Catolice din România în faţa unui auditoriu atât de numeros, să fiu atât de aproape de Sfântul Părinte, să mă las pătrunsă de cuvintele sale care ne indeamnă să ne angajăm pentru a iubi cu adevarat, pentru a face lumea mai bună după planul lui Dumnezeu. Îi mulţumesc bunului Dumnezeu pentru acest dar minunat, mulţumesc Federaţiei Acțiunii Catolice din România şi Acţiunii Catolice Italiene că mi-au dat posibilitatea de a participa la acest eveniment important. Dumnezeu să ne ajute să descoperim zi de zi că „e mai mult”, că trebuie să creştem împreună în urmarea lui Cristos! (Bernadeta Farţade-Gabor)

Prin bunăvoinţa lui Dumnezeu am avut ocazia să fac parte din delegaţia Acțiunii Catolice din România, care a onorat invitaţia Acţiunii Catolice din Italia pentru participarea la Întâlnirea copiilor şi adolescenţilor cu Sfântul Părinte. În cele 4 zile am descoperit Roma, acest muzeu în aer liber care te încântă pe plan spiritual dar îţi “distruge” picioarele, traversând centrul istoric dintr-un capăt în altul. Însă cel mai important moment a fost întâlnirea cu Sfântul Părinte Papa Benedict, căruia am avut ocazia să-i încredinţez prin rugăciune toate gândurile mele, de la doar câţiva metri depărtare, ca prin voia Tatălui ceresc ele să fie ascultate. Nu ştiu cum aş fi reacţionat în locul Anei la acel “baciamano”, salutul personal făcut către Sfântul Părinte. La întoarcere Ana nu mai avea glas, dar nici culoare, iar tremurul mâinilor ei m-au făcut să conştientizez, pentru o clipă, cât de mari sunt harurile pe care le-am primit. Datoria mea şi a noastră este să împărtăşim aceste haruri lumii şi să nu uităm că bucuria pe care o simţim în mângâierea spirituală trece dincolo de simpla voluptate a atingerii. Am avut marea bucurie să văd peste 100 de mii de tineri uniţi pentru un singur scop: să devenim mari împreună (diventiamo grandi insieme) şi să ajutăm la îndeplinirea misiunii Bisericii în societate. Am reuşit să evadez pentru scurt timp din cotidian şi să constat cu încântare, dar şi cu uimire că în zilele noastre, în care prioritar este “să placi lumii”, există atât de mulţi tineri care aleg să fie prieteni ai lui Cristos. Mulţumim din suflet membrilor Acţiunii Catolice din Italia care s-au îngrijit ca totul să fie perfect. Domnul să ne binecuvânteze pe toţi ! (Veronica Ilie)

Mă bucur mult că am participat la această întâlnire a Acţiunii Catolice din Italia. A fost într-adevăr un moment în care s-a putut vedea, ca şi la Întâlnirea Acţiunii Catolice din Iaşi cu păstorul diecezei, numărul mare de membrii, de data aceasta copii şi adolescenţi, care lucrează cu discreţie în parohii, şi care, prin aportul şi adeziunea lor, cât şi prin prezenţa în jurul Papei şi a episcopului, doresc să îşi manifeste ataşamentul faţă de Cristos, faţă de Sf Părinte şi faţă de Biserică. A vedea un număr atât de mare care se adună chiar chiar în ciuda celor 12 ore de autocar în noapte spre Roma şi a celor 12 ore înapoi, este un semn că adolescenţii şi copiii sunt încă o speranţă; iar Biserica, atât timp cât continuă să-şi orienteze eforturile pentru a educa, sprijini şi însoţi noile generaţii în drumul vieţii va avea mereu motive de bucurie. Îi mulţumesc Domnului pentru toate şi Marii Familii a Acţiunii Catolice de aici şi din întreaga lume pentru că încă speră şi îşi doreşte să îl umeze pe Cristos. ”Devenim mai mari (în sfinţenie) împreună” (Pr. Florin Petru Sescu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *