8 Februarie – Ziua de rugăciune şi reflecţie împotriva traficului de persoane

Azi, 8 februarie la nivel mondial este marcată a III-a Zi de rugăciune şi reflecţie împotriva traficului de persoane – o iniţiativă a Papei Francisc care sublinia încă la începutul pontificatului său: „Sclavia modernă este o crimă împotriva umanităţii. Victimele sunt de pretutindeni, dar cel mai adesea se găsesc printre fraţii noştri cei mai săraci şi mai vulnerabili. Sclavia modernă este mascată prin comportamente acceptate care fac victime prin prostituție, trafic de persoane, muncă forțată, sclavie, mutilare, vânzare de organe, consum de droguri şi muncă silită a copiilor. Asemenea practici se fac în spatele porţilor închise, în locuri special amenajate, pe străzi, în mașini, în fabrici, în mediul rural, în navele de pescuit și în multe alte părți (…) atât în orașe și în mediile rurale şi în centrele de primire ale celor mai bogate națiuni și a celor mai sărace din lume. Și cel mai rău lucru este că această situație, din păcate, se agravează în fiecare zi”.

01

Mii de copii, femei și bărbați sunt vânduți anual ca sclavi destinați muncilor forțate, prostituției, cerșetoriei și traficului cu organe. Deși sclavia a fost abolită în mod oficial acum două secole, nu au existat niciodată atât de mulți sclavi ca în timpurile noastre, iar o treime dintre aceștia sunt minori. Tema de rugăciune şi reflecţie din acest an este dedicată copiilor și se desfășoară sub motto-ul: „Copii, nu sclavi!”. Se estimează că, în ultimii 30 de ani, aproximativ 30 de milioane de copii au fost implicaţi în trafic. În prezent, în lume, la fiecare două minute, un băiat sau o fetiţă este victimă a exploatării sexuale. Mai mult de 200 de milioane de copii muncesc în condiţii inumane, dintre care 73 milioane sunt sub 10 ani. 22.000 dintre aceşti copii mor în fiecare an din cauza accidentelor de muncă.

În cadrul audienţei generale de azi, 8 februarie, Papa Francisc a subliniat: „Astăzi se celebrează Ziua de rugăciune şi reflecţie împotriva traficului de persoane, dedicată anul acesta îndeosebi copiilor şi adolescenţilor. Îi încurajez pe toţi cei care în diferite moduri ajută minorii reduşi la sclavie şi abuzaţi să se elibereze de această asuprire. Doresc ca aceia care au responsabilitate de conducere să combată cu hotărâre această plagă, dând glas fraţilor noştri mai mici, umiliţi în demnitatea lor. Trebuie făcut orice efort pentru a elimina acest delict ruşinos şi intolerabil. (…) Revin la celebrarea de astăzi, Ziua de rugăciune şi reflecţie împotriva traficului de persoane, care se celebrează astăzi pentru că astăzi este sărbătoarea sfintei Iosefina Bakhita [arată o broşură care vorbeşte despre ea]. Această tânără redusă la sclavie în Africa, exploatată, umilită, n-a pierdut speranţa şi a dus înainte credinţa, şi a ajuns să sosească în Europa ca migrantă. Şi aici a simţit chemarea Domnului şi s-a făcut sora. S-o rugăm pe sfânta Iosefina Bakhita pentru toţi migranţii, refugiaţii, exploataţii care suferă aşa de mult, aşa de mult.”

România este țara europeană cu cel mai mare număr de victime ale traficului de persoane, țara care a pierdut milioane de oameni în dauna nivelului mai bun de trai din vestul Europei. Plecați în căutarea unei vieți mai bune, multora dintre ei li s-au „vândut” promisiuni și speranțe false. Conform statisticilor Agenţei Naţionale Impotriva Traficului de Persoane în anul 2015 au fost identificate 880 de victime ale traficului de persoane, exploatate prin diverse forme atât intern, cât și în afara țării. Creșterea cu 103 victime de gen masculin schimbă raportul pe gen în totalul victimelor traficului identificate față de 2014. Vulnerabilitatea ridicată a minorilor este între vârstele de 14 și 17 ani și a adulților (femei și bărbați) între 18-40 de ani. În același timp, noi forme de exploatare în rândul victimelor iau contur din ce în ce mai mult (exploatarea identității, căsătoria forțată și exploatare asociată acesteia, exploatare pentru beneficii sociale-în graficul alăturat, considerate alături de cazurile de tentativă la trafic de persoane, în categoria ”alte situații”). Cifrele sunt oficiale, dar au limitări din cauza procedurilor legale, neacceptarea statutului de victimă “cu acte în regulă”, prejudecăților sociale și din cauza imposibilității de evadare. Părerea experților este că traficul de persoane e din ce în ce mai răspândit și din ce în ce mai multe persoane îi cad pradă.

Ziua de 8 februarie devine, astfel, un moment important pentru a învinge teama, ignoranța, negarea, indiferența și tăcerea complice a unui fenomen cutremurător care în timpurile noastre afectează peste 40 de milioane de persoane, din care 80% sunt femei și copii.

Acţiunea Catolică din România şi Asociaţia Solwodi, vă invită la rugăciune, azi – în sărbătoarea sfântei Bakhita, patroana victimelor traficului de persoane, spunând împreună:

«Dumnezeule Preabun,
când auzim de copiii şi adulţii minţiţi
şi duşi în locuri necunoscute pentru a fi exploataţi sexual,
obligaţi să muncească sau să îşi doneze organele,
inimile noastre sunt pline de tristeţe
şi sufletul nostru se revoltă
pentru că demnitatea şi drepturile lor
sunt distruse prin ameninţări, minciuni şi violenţă.
Ne înălţăm glasul împotriva acestei practici inumane,
a acestei forme de sclavie,
şi ne rugăm împreună cu Sf. Iozefina Bakhita ca ea să înceteze.
Dă-ne înţelepciunea şi curajul de a-i găsi şi ajuta
pe cei cu răniți cu trupul, inima și sufletul,
pentru ca împreună să împlinim dorinţa ta de a fi fraţi şi surori.
Fă ca exploatatorii să rămână cu mâinile goale
şi ajută-ne să proclamăm tuturor libertatea,
darul tău făcut tuturor. Amin!»

Resurse:

  • www.eliberare.com/resurse

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *