Consiliu Naţional ACRO la Iaşi

În perioada 22-26 februarie 2012 s-a desfăşurat la Iaşi, la Casa Don Orione, Consiliul Naţional al Acţiunii Catolice din România  Pe lângă responsabilii naţionali ai Acţiunii Catolice din România,  la acest Consiliu Naţional a participat şi Maria Grazia Tibaldi – secretara Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice. Pe ordinea de zi a întâlnirii s-au aflat două punte importante: definitivarea programului pe sectoare pentru anul asociativ în curs şi pregătirea pentru a Cea de-a VI-a Adunare Generală a Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice care se va desfăşura la Iaşi, în  perioada 22-26 august 2012.

Echipa sectorului copii coordonată de Bernadeta Farţade-Gabor – vicepreşedinte şi de Pr. Florin Petru Sescu – asistent spiritual, a definitivat ultimele aspecte legate de organizarea cursului de formare de educatori ai Acţiunii Catolice care se va desfăşura la Cluj-Napoca în perioada 8-11 martie 2012. Cursul are tema „Trăieşte din plin în AC, fii educator!” şi o va avea ca invitată pe Anna Teresa Borelli, responsabila naţională pentru copii a Acţiunii Catolice Italiene. Intervenţiile invitatei italiene vor încerca să răspundă la întrebările fundamentale  precum : Educator de ce? Educator pentru ce? Educator pentru cine? şi Educator cum?,  întrebări esenţiale în munca unui educator cu grupurile de copii ale Acţiunii Catolice. Pe lângă aceste intervenţii, echipa naţională a sectorului copii a pregătit ateliere şi activităţi care vor completa formarea oferită de invitata din Italia şi vor ajuta participanţii să se cunoască, să interacţioneze şi să simtă din plin stilul Acţiunii Catolice.

Echipa sectorului adulţi coordonată de Anca Frona – vicepreşedinte şi Pr. Coriolan Mureşan – asistent spiritual, a elaborat programul şi detaliile cursului cu tema „Adulţii – educatori în comunitatea parohiala” care se va desfăşura în luna iunie.  Acest curs este al doilea din seria cursurilor pe care sectorul adulţi al Acţiunii Catolice din România le pregăteşte în acest trieniu şi care are ca scop formarea responsabililor grupurilor de adulţi ai Acţiunii Catolice în tematici legate de familie, de implicarea adulţilor în activităţile parohiale şi de formarea la o responsabilitate civică şi socială.

Echipa sectorului tineri coordonată de Crina Horvat –vicepreşedinte şi Pr. Iuliu Muntean – asistent spiritual, a programat cursul dedicat responsabililor tineri ai Acţiunii Catolice. Acesta va avea o două teme mari, prima este legată de cultura organizaţională a Acţiunii Catolice, iar a doua se referă la metodele creative în lucrul cu grupurile parohiale de adolescenţi şi tineri. De asemenea echipa sectorului tineri a dedicat timp şi modalităţii în care se va prezenta la Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic de la Iaşi.

În cadrul plenarelor Consiliului Naţional, coordonate de Oana Tuduce – preşedinte naţional şi Pr. Felix Roca –asistent spiritual general, s-au stabilit detaliile organizatorice legate de Adunarea Generală a Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice, care va avea tema „Laici din Acţiunea Catolică – coresponsabilitate eclezială şi socială” şi motto-ul pasajul evanghelic „… în acelaşi ceas, s-au ridicat şi s-au întors la Ierusalim” (Luca 24,33). La această întâlnire vor participa peste 120 de responsabilii ai Acţiunii Catolice însoţiţi de preoţii asistenţi spirituali şi episcopi din ţările unde Acţiunea Catolică este prezentă. Consiliul Diecezan al Acţiunii Catolice din Dieceza de Iaşi a participat la această sesiune plenară de lucru şi şi-a exprimat întreg sprijinul în găzduirea acestui eveniment de o asemenea importanţă.

Un moment deosebit în cadrul Consiliului Naţional a fost întâlnirea cu PS Petru Gherghel, episcopul locului. Preasfinţitul Petru a subliniat importanţa laicilor în noua evangheliaze şi în special a Acţiunii Catolice, care este un ferment în comunităţile unde aceasta este prezentă. Preasfinţitul a încurajat membrii Consiliului Naţional al Acţiunii Catolice din România să continue munca pe care o desfăşoară la nivel naţional şi i-a îndemnat să nu se lase descurajaţi în faţa dificultăţilor.  A urmat apoi Sfânta Liturghie arhierească la care a participat şi Consiliul Diecezan al Acţiunii Catolice “Sf. Iosif” însoţit de asistenţii spirituali din zona Iaşi.

Din programul Consiliului Naţional nu au lipsit vizite la diferite obiective din oraşul Iaşi, care va fi gazda multor eveniment în acest an, momente de destindere şi cunoaştere, precum şi  rugăciuni şi Sfinte Liturghii, celebrate atât în rit latin şi cât şi în rit bizantin care ne amintesc mereu de diversitatea şi catolicitatea Bisericii noastre.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *