Pelerinajul copiilor din Acţiunea Catolică la mormântul Sfântului Petru

În perioada 6-7 septembrie 2013, a avut loc la Roma întâlnirea copiilor care fac parte din Acțiunea  Catolică din diecezele Italiei. La acest eveniment deosebit a avut bucuria să participe și o delegație a Acţiunii Catolice din Romania, alcătuită din doi copii: Alex Chelcan (ASTRU Cluj) și Alina Bulai (AC Iasi), dar și doi consilieri naționali, reprezentanți ai sectorului copii: Raluca Fernea și Ramona Laslău.  Alături de delegația din România, la această întâlnire au mai fost invitați și alți reprezentanți ai țărilor care fac parte din secretariatul FIAC – Spania, Argentina, Burundi dar şi reprezentaţi din Ţara Sfânta – Ierusalim.

Tema acestei întâlniri a fost intitulată: ,,Ti credo! Tutto parla di Te˝ aceasta accentuând importanţa Conciliului Vatican II  dar și  importanța credinței în viața de zi cu zi, mai ales în acest an, când întreaga Biserică a avut în centru acest mare  dar. Cele două zile dedicate acestui eveniment au fost încărcate de bucuria și de entuziasmul specific tuturor copiilor dornici de a-l descoperi pe Cristos în tot ce întâlnesc, în tot ce trăiesc și în tot ce experimentează. Astfel, ziua de vineri a debutat cu momentul de întâlnire, moment de reunire a diferitelor grupuri care au ajuns le Roma din diferite regiuni ale Italiei, programul zilei fiind continuat cu pelerinajul făcut la mormântul Sfântului Petru dar și în renumita piață, care poartă același nume. Punctul central al zilei a fost marcat de momentul de rugăciune  care a reunit într-un suflu vocile a sute de copii care i-au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru darul pe care l-au primit, de a se afla acolo, de a împărtăși împreună cu ceilalți bucuria, jovialitatea specifice vârstei. După momentul cinei, toți cei prezenți la acest eveniment au avut prilejul de a se cunoaște, de a socializa și de a-și manifesta bucuria prin intermediul jocurilor care au încheiat prima zi .

În cea de-a doua zi, participanții au avut ocazia de a vizita Grădinile Vaticanului, acolo desfășurându-se și o întrevedere cu Cardinalul Agostino Vallini, Vicarul General al Sanctității Sale, Mons. Domenico Sigalini, Asistentul General al Acțiunii Catolice din Italia, cu Franco Miano, Președintele Național al Acțiunii Catolice din Italia dar și cu responsabila la nivel naţional, sector copii, din Italia, Anna Teresa Borrelli. După încheiere dialogului dintre copiii și responsabilii prezentați, a urmat momentul de rugăciune iar în continuarea programului zilei, toți copiii s-au îndreptat spre Castelul Sant Angelo unde au luat prânzul. După masa de prânz  toți  s-au putut bucura de minunatele jocuri stand, care au fost special pregătite și prin intermediul cărora educatorii  au încercat să-i facă pe copii să descopere importanța  Conciliului Vatican II. În încheiere evenimentului fiecare dieceză participantă a fost premiată. Cu siguranță că aceste momente au fost unice și deosebite pentru fiecare copil prezent la acest eveniment, însă,  pentru noi, delegația din România, a fost o experiență plăcut în care am putut să descoperim numeroase lucruri noi,  am cunoscut o realitate puțin diferită de a noastră, dar cel mai important lucru a fost comuniunea și rugăciunea care ne-a reunit și ne-a făcut membri ai unei mari familii, Acțiunea Catolică, familie care trece peste orice bariere, familie care trece dincolo de granițe, familie care împărtășește iubire și adevărată credință. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar pe care ni l-a oferit dar și tuturor celor care, printr-un fel s-au altul, ne-au făcut părtași la acest grandios moment.

Ramona Laslău

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *