A merge împreună  – construind prietenii, împărtășind experiențe

A doua etapă a proiectului OWLS (Opportunities+Willingness+Learning=Success) s-a desfășurat la Roma – Grottaferrata, în Italia, în perioada 7-13 august 2018. Au participat 60 de tineri din 9 țări – Malta, Italia, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Polonia, Albania, Spania și România. Acțiunea Catolică din România a fost reprezentată de o delegație formată din 12 tineri însoțiți de pr. Ștefan Madarasi – asistent spiritual național pentru sectorul tineri, pr. Paul Căliman – asistent spiritual pentru sectorul copii și Codruța Fernea – secretar general și membru în echipa internațională de coordonare a proiectului.

Dacă prima etapă a proiectului a explorat oportunitățile pe care le au tinerii de a se implica în Biserică și în societate, a doua etapă a fost dedicată temei voluntariatului. În cadrul atelierelor de lucru s-au evidențiat beneficiile pe care voluntariatul le oferă pentru dezvoltarea personală, dar și dificultățile pe care tinerii le întâlnesc atunci când fac voluntariat. Pornind de la experiențele personale, și apoi în grupuri participanții au identificat zece cuvinte cheie care definesc voluntariatul în Acțiunea Catolică. Acestea sunt: co-responsabilitate, bucurie, credință, comunitate, empatie, sacrificiu, iubire, creativitate, implicare, dezvoltare personală. Ulterior, don Ruben – asistentul spiritual al tinerilor din Acțiunea Catolică Malta, în cadrul unui atelier despre demnitatea persoanei umane, i-a provocat pe tineri să conștientizeze darurile pe care le-au primit de la Dumnezeu, dar și modul în care le valorifică în diversele aspecte ale vieții lor: în familie, la școală/serviciu/universitate, în Acțiunea Catolică sau în cercurile de prieteni.

Despre justiția socială, caritate, legătura dintre acestea și munca de voluntariat în comunitățile noastre ne-a vorbit dl. Paolo Beccegato, din partea Caritas Italia. După o radiografie în cifre a ceea ce înseamnă sărăcia la nivel european, ne-a invitat să trăim zi de zi caritea asa cum Sfântul Părinte spune în exortația Gaudete et exsultate 21: Tatălui este Cristos, și noi în el. În definitiv, Cristos e cel care iubește în noi, pentru că „sfințenia nu este altceva decât caritatea trăită pe deplin”.

Cu bucurie am participat la întâlnirea tinerilor italieni cu Papa Francisc, o întâlnire în vederea pregătirii Sinodului, care va avea loc în luna octombrie. La veghea de rugăciune după ce a răspuns întrebărilor tinerilor italieni, Sfântul Părinte a subliniat: Biserica are nevoie de elanul vostru, de intuițiile voastre, de credința voastră. Avem nevoie! Și când veți ajunge acolo unde noi încă nu am ajuns, aveți răbdarea să ne așteptați, așa cum Ioan l-a așteptat pe Petru în fața mormântului gol.

Apoi, a urmat o noapte albă prin Roma, în care tinerii au avut ocazia să participe la diferite evenimente organizate de asociați, grupuri și mișcări de tineret în diferite Biserici, care au fost deschide întreaga noapte. Paticipanții din proiectul OWLS s-au alăturat tinerilor din întreaga Acțiune Catolică Italiană, care au animat întreaga noapte de veghe în Biserica „Santa Maria in Vallicella”

Duminică dimineață am participat la sfânta Liturghie, din Piața San Pietro, prezidată de Cardinalul Gualtiero Bassetti, președintele Conferinței Episcopale Italiene. La finalul sfintei Liturghii Sfântul Părinte a salutat tineri prezenți și s-a rugat împreună cu ei și ceilalți pelerini aflați în Piață, rugăciunea Angelus. La finalul acesteia, Sfântul Părinte a reamintit tinerilor: Astăzi vă îndemn să fiți protagoniști în bine! Protagoniști în bine. Să nu vă simțiți mulțumiți când nu faceți răul: fiecare este vinovat de binele pe care putea să-l facă și nu l-a făcut. Nu e îndeajuns să nu urăști, e nevoie să ierți. Nu e îndeajuns să nu ții ranchiună, e nevoie să te rogi pentru dușmani. Nu e îndeajuns să nu fii motiv de dezbinare, e nevoie să aduci pace acolo unde lipsește. Nu e îndeajuns să nu vorbești pe alții de rău, e nevoie să întrerupi când auzim vorbindu-se de rău de cineva. A opri bârfirea, aceasta înseamnă a face binele. Dacă nu ne împotrivim răului, îl alimentăm în mod tacit. E necesar să intervenim acolo unde răul se răspândește, pentru că răul se răspândește acolo unde lipsesc creștini îndrăzneți care i se împotrivesc prin bine, ”pășind în iubire” (cf. 5,2), după îndemnul Sfântului Paul.

Obosiți, dar încărcați de experiența întâlnirii cu Sfântul Părinte, ne-am întors la Grottaferrata, unde am avut ocazia să evaluăm întreaga săptămână petrecută împreună. Alături de noi au fost și Luisa Alfarano și Michele Tridente – coordonatori sectorului tineret din cadrul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice și Maria Grazia Tibaldi – secretarul general al FIAC.

Nu au lipsit din cadrul proiectului sfânta Liturghie și momentele de rugăciune, timpul de împărtășire a experiențelor de viață și bineînțeles momentele de destindere, dans și voie bună. Mulțumim Domnului și tuturor  celor care au făcut posibilă participarea delegației din România la acest eveniment.

Impresii ale participanților:

Întreg proiectul OWLS este deosebit de important pentru Acțiunea Catolică din România datorită faptului că ne permite să întâlnim responsabili și tineri din alte Acțiunii Catolice și să învățăm din experiența lor. Ne ajută în primul rând să facem schimb de bune practici, să înțelegem procese și metode, să descoperim împreună frumuseațea de a fi Acțiune Catolică, toți diferiți și totuși cu aceeași misiune și dorință de a fi apostoli în lume trimiși. (Codruța Fernea)

“Nu e bine să faci răul, dar e rău să nu faci binele”:  cuvintele Papei Francisc adresate tinerilor la rugăciunea Angelus din Piața Sf. Petru de duminică, 12 august 2018, pot fi deopotrivă concluzia zilelor parcurse împreună la Grottaferrata în cadrul proiectului OWLS – Acțiunea Catolică. Având în centru tema voluntariatului, am descoperit împreună noi, tineri din România, cu ceilalți participanți din Malta, Italia, Spania, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Rep. Moldova, că ‘visurile noastre de astăzi pot fi realități ale vieții de mâine’ (Cf. Papa Francisc, Veghe de rugăciune, Circo Massimo-Roma, 11 august 2018). Căci, fiecare a ajuns la Grottaferrata cu o misiune personală în suflet. Atelierele de lucru, mărturiile personale, momentele de comuniune și animație au fost ocazia de a cunoaște mai bine voluntariatul ca stil de viață, personal și comunitar, dar totodată ca misiune. Suntem fericiți ca tineri ai Acțiunii Catolice în măsura în care putem să îi servim cu bucurie și iubire pe ceilalți. Dar, totodată, suntem chemați ca tineri catolici să răspândim în societate și în comunitatea noastră fraternitatea, caritatea, dreptatea. Fraternitatea pentru că stă la baza voluntariatului, fiindcă doar văzând în aproapele nostru un frate putem să îl servim cu dăruire sinceră. Caritatea este cea care se hrănește prin voluntariat și totodată îl îmbogățește pe voluntar. O bogăție greu de numit, mai mult de trăit. O valoare internă, un bun viu al persoanei care se pune la dispoziția celorlalți cu tot ceea ce este, după chipul și asemănarea celui care ne-a servit arătându-ne Sensul vieții. Am avut prilejul să înțelegem mai bine și conceptul de justiție socială, care conferă voluntariatului un rol esențial în societate. Asociația Caritas, dar nu numai, este un exemplu pe care îl avem noi toți în diecezele sau eparhiile noastre. Dar, un exemplu efectiv și eficace sunt însăși inițiativele Acțiunii Catolice care prin proiectele de acest gen arată tinerilor cât sunt importanți prin ceea ce sunt și pot face chiar acum, ceva pentru comunitatea în care se află. Nu în ultimul rând, ținând cont de statisticile alarmante ale țării noastre la nivel european (penultima în ultimul raport al sărăciei), experiența trăită la Grottaferrata este o invitație pentru fiecare dintre noi să promovăm implicarea socială a Bisericii în contextul socio-politic în care ne aflăm. Cu siguranță, participarea la un astfel de proiect naște în viața fiecărui participant o idee, un vis, pe care la rândul său o poate valorifica printr-o inițiativă similară. Totul începe pentru că Cineva “avea un vis” [I had a dream], iar acest vis are exact numele tău și al meu… Hai să-l împlinim! [Let’s do it!] Mulțumim, Acțiunea Catolică!  (Mihaela și Ștefan Madarasi)

În acele zile petrecute la Grottaferrata, în Italia, am descoperit oameni frumoși, care au aceleași principii, același devotament de a-i ajuta pe cei din jur. Aș putea spune că m-am simțit ca și acasă. Acțiunea Catolică a avut un rol important în formarea noastră ca și oameni și a adăugat “câteva cărămizi importante” la educația fiecăruia dintre noi. Programul întâlnirii s-a concentrat pe activități care au surprins diversitatea activității de voluntariat, beneficiile, obstacolele pe care le întâlnim, precum și jocuri care aveau ca scop munca în echipă. Cel mai frumos moment a fost întâlnirea cu Papa Francisc. A fost un moment unic, pe care nu o să-l pot uita. Am trăit acest moment de fericire împreună cu aproximativ 90000 de tineri, care au lăsat frica și îndoielile și au urmat chemarea Papei. Ne-am reîntors acasă mai bogați și pregătiți să împărtășim și să îmbogățim activitatea de voluntariat din țara noastră, ghidați fiind de mesajul Papei: “E bine să nu faci rău, dar e rău să nu faci bine” (Carmen Pocola)

Pentru mine OWLS a însemnat prima experiență internațională. Timp de aproape o săptămână am trăit sub aceeași aripă alături de 60 de tineri catolici. Am rămas plăcut impresionată să văd, aud că împărtășesc aceeași experiență în cadrul voluntariatului cu ceilalți participanți și că principiile și valorile după care ne ghidăm sunt aceleași, iar la bază având un numitor comun Isus și Biserica Catolică. Știm cu toții că voluntariatul a sădit în noi multe calități pe care probabil nu le-am fi putut dobândi în cercul de prieteni, la școală sau în orice alt fel de grup.  Am învățat să ne organizam mai bine timpul, am învățat să fim mai competitivi și  să găsim motivația de a merge mai departe indiferent de cât de lung e “drumul”. În Owls am întâlnit oameni plin de energie, dornici să te primească într-o părticică din sufletul lor și care iubesc ceea ce fac, oameni simpli, dar fericiți. Am învățat că simplitatea este cea de care depinde cu adevărat fericirea dar și ca trebuie să fii curajos pentru a trăi viața în adevăratul sens al cuvântului. OWLS rămâne în sufletul meu ca o mică familie pe care am întâlnit-o în  Italia și alături de care m-am  simțit minunat.  Acestea fiind spuse, voluntariatul și implicit OWLS nu mi-a oferit  doar șansa de a descoperi lucruri și oameni  noi, dar și șansa de a mă redescoperi. Sunt mândră de tot ceea ce am reușit sa fac, sunt binecuvântată că am făcut parte din acest proiect, să stiu ca de acum am prieteni minunați  din diferite țări  și îmi place să cred ca acesta este doar începutul vieții pline de experiențe inedite, la care visam. Până la urmă, suntem cât povestim. Și pentru a avea ce să povestești, trebuie să îndrăznești. Îndrăznește să fii voluntar și să schimbi lumea în bine! (Ina Oltean)

Zilele trecute m-am întors din cel mai frumos proiect la care am participat: OWLS. Această săptămână a fost pe lânga obositoare, plina de entuziasm, de valori, de curaj, de provocări, de emotii și de bucurie. Nu am mai avut ocazia să particip la un asemenea proiect. A fost așa bine organizat, încât să nu-ți pară rău, să nu te plictisești, să înveți și în același timp să-ți îmbunătățești limba engleza, respectiv italiana. Tema VOLUNTARIATULUI mi-a plăcut enorm! La asta mă pricep eu cel mai bine. Am învățat să comunic, să îmi împărtășesc experiențele, să fiu deschisă față de ceilalți, să nu-mi ascund starile, să fiu eu însumi, să fiu mai curajoasă, să fiu mai pozitivă, să am mai multă încredere în mine, un lucru foarte important în calitate de voluntar; am învățat bansuri, am învățat jocuri noi, am învățat de la cei mai mari și cu experiență cum să faci să atragi tineri spre voluntariat, am învățat cum să fac activitatea noastră să evolueze, să fim mai buni și cel mai important, cum să-l punem pe Dumnezeu pe primul loc în activitățile noastre, fără El nu putem evolua. A fost uimitoare această săptămână, deja mi se face dor! (Andreea Ghercă)

În zilele petrecute la Roma, participând la proiectul internațional OWLS, am avut ocazia să cunosc și alți tineri, atât din România, cât și din alte țări, care sunt pasionați de voluntariat ca și mine. Împreună am învățat care sunt atributele unui voluntar, care sunt obstacolele pe care le putem întâmpina în munca noastră, cât și moduri de a depăși aceste obstacole. Am văzut moduri prin care putem deveni voluntari mai buni. Am format prietenii noi și legături care sper să dureze. Sper să revăd persoanele pe care le-am cunoscut în cadrul acestui proiect cât mai curând. (Matei Capan)

Să fiu participant la proiectul OWLS a însemnat foarte mult pentru mine. Experiențele împărtășite în acele zile m-au ajutat să reflectez la munca mea de voluntar și la ce pot îmbunătăți legat de aceasta. A fost o ocazie de cunoaște tineri din alte țări, care împărtășesc aceleași valori ca și mine. E minunat cum voluntariatul poate conecta oameni atât de diferiți într-un timp așa scurt. De asemenea, a fost o ocazie de a-mi spune povestea, de a mă deschide. În urma discuției am primit niște întrebări care mi-au dat de gândit. Am avut șansa de a mă dezvolta pe mai multe planuri și am prins curajul de a face o schimbare în mine, una pe care trebuia să o fac de ceva vreme. Mulțumesc tuturor pentru că ați făcut ca această experiența să fie una rodnică. Ținem legătura! (Teodora Capan)

Pentru mine, această experiență a fost o adevărată provocare, prin care speram să-mi lărgesc orizontul şi un mod de a-mi îmbunătăți felul în care văd anumite aspecte ale vieții. La început mi-a fost destul de greu să mă acomodez, dar zâmbetele celorlalți participanți din multe colțuri ale Europei au făcut totul mult mai uşor, pe zi ce trecea. Degajat, momentul în care Papa Francisc a fost la doar câțiva metrii de mine a ajuns pe primul loc în lista momentelor unice trăite pe parcursul întregii săptămâni, fiind unul dintre cele mai emoționante momente din viața mea. O nouă zi în Grottaferrata însemna o nouă aventură, încă o zi trăită la cel mai înalt nivel. Am învățat şi am aprofundat subiecte diverse despre Acțiunea Catolică, dar şi despre alte activități obişnuite de voluntariat, unde am înțeles în profunzime însemnătatea acestora, pentru a putea împărtăşi mai departe, în comunitățile noastre. Fiecare workshop, ceva cu totul diferit, mai dinamic sau mai serios, toate au rămas întipărite în mintea mea, fiecare predică, fiecare moment de rugăciune, fiecare cântec, fiecare masă împreună, ne-au adus tuturor ceva în plus, ceva ce doar noi toți am putut simți, atunci, acum şi pentru totdeauna. De aceea, pentru mine acest proiect a fost o mare oportunitate, de care aş fi putut profita şi mai mult, cu siguranță, şi pentru care voi rămâne mereu recunoscătoare datorită felului în care m-a schimbat. Mulțumesc pentru tot! (Raluca Doboș)

Timp de o săptămână am făcut parte din cel frumos proiect numit OWLS. De fiecare dată când trebuie să-i povestesc cuiva  despre această experiență mă cuprinde un val de emoții deoarece a fost unică și am avut doar de câștigat.  M-am simțit ca într-o familie, iar zi de zi mi-am umplut tot mai mult desaga de cunoștințe și de amintiri de neuitat. Am învățat ce înseamnă cu adevărat sa faci voluntariat din dragoste și cu plăcere. Auzind experiența celorlalți, am conștientizat ce legătură strânsă există în Acțiunea Catolică, dar mai ales că trebuie să fiu un exemplu pentru cei din jur, să-i ajut să creadă în visurile lor și în iubirea nemărginită a lui Dumnezeu, care ne-a adus împreună în Italia. Nu ar fi fost atât de interesant totul și nu aș fi învățat atâtea, dacă nu ar fi existat o asemenea echipă în spate, care  a ales cu grijă toate activitățile, astfel ajungând fie cel mai frumos proiect din care am făcut parte.  Mulțumesc! (Bianca Bordea)

Participarea în cadrul proiectului OWLS a fost o experiență unică pentru mine deoarece nu m-am implicat niciodată în activități la nivel internațional. Am văzut în OWLS oportunitatea de a cunoaște ceea ce nu am cunoscut până acum: maltezi, italieni, spanioli etc. Chiar dacă eram din culturi diferite si vorbeam limbi diferite ceea ce ne-a unit a fost obiectivul nostru comun: voluntariatul, voluntariatul care nu înseamnă doar experiență ci și dăruire, sacrificiu, creativitate, zâmbete.  Nu regret nicio clipă pe care am petrecut-o în cadrul proiectului și aștept cu nerăbdare următorul eveniment de acest fel. (Miriana Ciobanu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *