Miercuri, 9 mai 2012, Preasfinţitul Domenico Sigalini, episcop de Palestrina (Italia) şi asistent ecleziastic al Acţiunii Catolice la nivel internaţional (FIAC) a avut o scurtă intervenţie despre rolul laicilor în Biserică în cadrul sesiunii de primăvară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România, desfăşurată la Blaj. La finalul intervenţiei, Preasfinţitul Domenico, împreună cu pr. Felix Roca – Asistent spiritual general al Acţiunii Catolice din România (ACRO), au prezentat obiectivele Adunării Generale a Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice (FIAC), care se va desfăşura în perioada 22-26 august la Iaşi şi a invitat personal toţi episcopii catolici din România să participe la acest eveniment.
În cursul după-amiezii, Preasfinţia Sa, însoţit de Pr. Felix Roca şi Codruţa Fernea – secretar ACRO, au făcut o vizită doamnei Viorica Lascu, fostă preşedintă a Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi – AGRU, care a participat în noiembrie 1991, în calitate reprezentant AGRU, la Adunarea Generală de constituire a FIAC-ului.
A urmat apoi întâlnirea cu membrii ASTRU şi AGRU din Cluj şi cu oaspeţii acestora. În prelegerea sa, Preasfinţitul Domenico a vorbit despre cele două atitudini pe care adulţii trebuie să le aibă faţă de tineri. Prima este stima – a vedea în tineri valoarea pe care aceştia o au, lăsându-le libertatea de a se exprima, de a căuta, de a pune întrebări despre sensul vieţii. Cea de-a doua atitudine trebuie să fie ascultarea – nu pentru a da o reţetă, ci pentru a-i însoţi în căutarea lor. Tinerii au nevoie să li se indice drumul, să fie însoţiţi, să li se ofere valori, dar nu reguli, pentru a putea alege, în deplină autonomie, cine doresc ei să fie. Preasfinţia Sa a subliniat faptul că trebuie investit în protagonismul tinerilor. Biserica trebuie să se întoarcă spre tineri, să devină un spaţiu în care tinerii şi adulţii să poată dialoga de la egal la egal şi trebuie să aibă curajul să propună căi de sfinţenie. Aceasta înseamnă: iubire necondiţionată pentru Cristos, caritate fără a ne cruţa pe noi înşine pentru aproapele nostru, iubire pentru lume, curajul misiunii, viaţă de cuplu şi familie generoasă, nu indiferenţă, ci idealuri înalte, nu mediocritate, ci sacrificiu, nu plictiseală, ci adevăr. Există sfinţi şi fericiţi precum Pier Giorgio Frassati, Alberto Marvelli, Gianna Beretta Molla, Pina Suriano, Giuseppe Toniolo, Antonietta Mesina, Antonietta Meo, care sunt un exemplu şi mărturie că sfinţenia în cotidian este posibilă.
Au urmat întrebări din partea celor prezenţi. La întrebarea „De ce o persoană ar alege Acţiunea Catolică?”, Preasfinţia Sa a răspuns: „Eu le spun preoţilor din dieceza mea: voi sunteţi obligaţi să propuneţi Acţiunea Catolică, dar persoanele sunt libere să aleagă. Vi se pare important să fie în parohie un grup de persoane care: să-L iubească pe Isus, să îşi trăiască credinţa în comuniune cu ceilalţi, să îşi iubească Biserica şi să se angajeze să facă în aşa fel încât Evanghelia să fie o propunere de viaţă în societate? Orice bun creştin ar trebui să trăiască toate cele patru elemente împreună. Astăzi, există persoane care-L iubesc pe Isus, dar nu merg niciodată la Biserică. Există persoane care merg la Biserică, dar care nu sunt îndrăgostite de Cristos. Există persoane care merg singure la Biserică, doar din când în când sau când sunt întâlniri importante. Există persoane care Îl iubesc pe Isus, care merg la Biserică, care au o viaţă comunitară, dar care nu îşi dau seama că sunt creştini care au o misiune în societate. Acţiunea Catolică se organizează pentru a face toate cele patru lucruri împreună, pentru că este o cale care duce la sfinţenie. Iată de ce propun Acţiunea Catolică.”




¤¤¤¤¤ ¤¤¤¤¤ ¤¤¤¤¤
Preasfinţitul Domenico Sigalini are o vastă experienţă în pastoraţia tinerilor, ocupându-se în perioada 1991-2001 de Serviciul Naţional pentru Pastoraţia Tinerilor în cadrul Conferinţei Episcopilor Italieni. A contribuit la organizarea celebrărilor din cadrul Zilelor Mondiale a Tineretului din Denver (SUA – 1993), Manila (Filipine – 1995 ), Paris (Franţa – 1997), Toronto (Canada – 2002) şi a Jubileului Tinerilor Roma (Italia – 2000). Din 1974 colaborează cu Acţiunea Catolică Italiană, fiind asistent diecezan şi apoi naţional. Din 2007 este Asistent Ecleziastic al Acţiunii Catolice Italiene şi al Acţiunii Catolice la nivel internaţional. În prezent este preşedintele comisiei pentru laici din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici Italieni. Este autor a numeroase cărţi pentru tineri şi colaborator la diverse publicaţii şi reviste pastorale precum „Orientamenti Pastorali”, „Settimana”, „Note di Pastorale Giovanile” şi publicaţiile Acţiunii Catolice Italiene.