Înfrățire AC Iași – AC Nocera Inferiore- Sarno- Împreună în Cristos!

Acţiunea Catolică „Sf. Iosif” Iași (AC Iași) continuă drumul către Cristos alături de prietenii din Acțiunea Catolică Nocera Inferiore- Sarno (AC Nocera Inferiore- Sarno).
Prima întâlnire s-a desfășurat în 13-16 octombrie 2011 la Iaşi când am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru o delegație însoțită de președintele diecezan Giovanna Civali și asistentul spiritual pentru sectorul tineri pr. Roberto Farruggio.
În perioada 24-27 mai AC Iași, reprezentată prin pr. Felix Roca, asistent spiritual diecezan, Adriana Ianuş, preşedinte diecezan, Gabriel Măriuţ, vicepreşedinte, Viorica Spătaru, responsabil diecezan, sectorul adulţi, Celina Dumitru, responsabil diecezan, sectorul tineri, şi Mariana Ciuraru, administrator, s-a deplasat la Nocera pentru a cunoaşte realitatea locală a asociaţiei cu care s-a înfrăţit.
În prima seară, în drum spre cazare, am vizitat Sanctuarul “Sf. Maria a Miracolelor din Sarno” , loc care oferă o panoramă minunată asupra orasului Nocera Inferiore-Sarno. Vineri dimineață după rugăciunea Laudelor realizată în capela Insitutului Surorilor “Fiicele Cartăţii ale Sângelui Preţios” din Pagani am vizitat în Nocera Inferiore Muzeul de Arhelogie, Galeria, Biserica “Sf. Anton”, Castelul “Fienga” şi Mănăstirea “Sf. Andrei” unde am avut ocazia să întâlnim doi preoți români care activează acolo.
După amiază am fost în Nocera Superiore unde am vizitat Baptisteriul, al doilea ca mărime din Europa, Mănăstirea “Sfânta Maria  a Îngerilor”, Parohia “Sf. Bartolomeu Apostol” (Sf. Cirus), Sancutarul “Materdomini”. Seara am participat la Sfânta Liturghie care a fost celebrată de pr. Roberto Farruggio și pr. Felix Roca în parohia “Sf. Maria a Constantinopolului”.După sfânta Liturghie a urmat întâlnirea cu asociația parohială, moment de sărbătorire a înfrăţirii asociaţiilor diecezane.
Seara s-a încheiat cu  întâlnirea Consiliul Diecezan, moment de comuniune și cunoaștere. Am împărtășit așteptările și inițiativele care duc mai departe această înfrățire, dorinţa de a face cunoscută realitatea țărilor din care facem parte. Ca membrii ai vechiului continent Europa, a cărui rădăcini sunt creștine, avem responsabilittaea de a păstra  şi promova valorile creștine mai ales în aceste timpuri supuse crizei morale și economice. Ne-am amintit istoria unei alte întâlniri – a Fericitului Ieremia Valahul, ne-am propus pe viitor să aprofundăm opera şi viaţa sa şi să încredinţăm protecţiei sale această înfrăţire a asociaţiilor noastre.
Sîmbătă, după rugăciunea de dimineaţă am pornit spre Angri, unde am vizitat Palatul Doria, Biserica “Sf. Ioan Botezătorul”, Centrul Istoric, apoi ne-am îndreptat spre Pagani şi am vizitat Bazilica “Sf. Alfonso Maria de’Ligouri”, Muzeul şi Bilioteca Alfonsiana, Mănăstirea “Sf. Maria a Purităţii”, Sanctuarul “Sf. Fecioară Maria de pe Muntele Carmel”.
După- amiază împreună cu o parte din Consiliul Diecezan ne-am îndreptat spre palatul episcopal pentru a ne întâlni cu episcopul locului, P.S. Giuseppe Giudice. Seara am participat la sfânta Liturghie celebrată în Catedrala “Sf. Prisco”. În cinstea sărbătorii Rusaliilor în Catedrala din Sarno a avut loc o veghe de rugăciune, moment de preamărire şi binecuvântare alături de episcop şi credincioşii diecezei.
Sfânta Liturghie de duminică a încheiat această vizită. Plini de bucurie şi entuziasm ne-am întors în dieceza noastră pentru a continua misiunea de laici în via lui Cristos. Această întălnire ne-a ajutat să înţelegem imensitatea bunătăţii lui Dumnezeu manifestată prin  oamenii care sunt pe pământ. Toate acele locuri sfinte vizitate întăresc credinţa noastră şi ne susţin în încercările vieţii. Prietenia care s-a legat între aceste două asociaţii de acţiune catolică reprezintă un sâmbure de iubire şi dăruire care încolţeşte în inimile noastre.
Următoarele experienţe le vom trăi la evenimentele care vor avea loc în Dieceza de Iaşi: Întâlnirea Naţională a Tineretului Carolic din România, Adunarea Generală a Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice şi Jubileul de 20 de ani a Acţiunii Catolice „Sf. Iosif’’ Iaşi.
   Adriana Ianuș
Impresii:
O vizită fructuoasă, cu un program bogat și interesant, cu multe obiective religioase de vizitat și cu posibilitatea de a ne cunoaste reciproc. Mentionez doua momente care m-au impresionat în mod deosebit. Vizita la Conventul Sf. Andrei, unde ne-au așteptat doi preoți franciscani români iar dupa prezentarea lăcașului de cult au oferit cărți scrise în limba italiană despre Fericitul Ieremia întregii delegații. Ne-am reamintit câteva lucruri despre Fericitul Ieremia, a plecat din  Moldova ajungând să trăiască o viață de sfințenie pe meleagurile din Napoli. Am fost plăcut surprinsă când la întalnirea cu Consiliul Diecezan, Giovanna Civale, președinte diecezan a propus să se aprofundeze activitatea Fericitului Ieremia în Italia. Deosebită a fost și organizarea nopții de veghe la Coborarea Sfântului Duh la Catedrala din Sarno. A fost o adorație minunată, celebrată de episcopul diecezei, cu multe cântece frumoase. (Viorica Spătaru)
Trei zile în care am cunoscut istoria şi stilul de viaţă al câtorva persoane reprezentative din Dieceza Nocerra  Inferiore – Sarno. Această înfrăţire o văd ca pe o metodă de susţinere şi îmbogăţire culturală şi spirituală. Am cunoscut oameni deschişi şi care îşi oferă cu pasiune timpul şi cunoştinţele pentru a fi în slujba Bisericii. Am cunoscut-o pe Carmela Tortora –vicepreședinte diecezan, sectorul tineri cu care am avut ocazia să împărtăşim câteva din experienţele noastre şi mai ales din proiectele de viitor. A fost o ocazie de ne inspira din cultura istorică, de a identifica aspectele care ne unesc dar şi de a extrage bogăţia din acele aspecte care ne diferenţiază. În aceste zile am experimentat foarte bine rolul comunicării şi roadele sale dar şi prezenţa Duhului Sfânt. Cum bine se ştie că orice prietenie începe prin a identifica aspectele comune dar şi de a accepta cele mai puţin comune, drumul de la Roma la Nocerra Inferiore ne-a ajutat să identificăm un aspect comun şi anume Fericitul Ieremia al cărui drum este bine cunoscut. M-a impresionat faptul că a şi fost propus ca patron al acestei înfrăţiri, semn că Duhul Sfânt lucrează. Toată această experienţă mi-a reînnoit entuziasmul!  (Celina Dumitru)
Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost simplitatea și bucuria cu care ne-au primit, cu care ne-au vorbit și prietenia deschisă pe care ne-au oferit-o. Dacă ar fi să subliniez doar o singură idee cu care am rămas cred că aș rămâne la faptul că ei pun foarte mare accent pe credința în Dumnezeu, pe încrederea și prietenia celorlalți și pe faptul că mai înainte de a judeca o țară, o persoană, trebuie mai întâi să o cunoști și să o privești așa cum este: fiu și prieten al lui Dumnezeu. (Mariana Ciuraru)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.