Pelerini la Ziua Mondială a Tineretului din Panama

La inițiativa Sfântului Părinte Papa Francisc, în ultimii trei Sfânta Fecioară Maria a fost în centrul atenției tinerilor. În perioada 22-27 ianuarie 2019, Maria a fost alături de miile de tineri participanți la cea de-a XXXIV-a Zi Mondială a Tineretului, care s-a desfășurat în Panama. Răspunsul Mariei „Iată, slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău” (Lc 1,38) a răsunat în inimile celor prezenți.

Tineri de pe tot Mapamondul, s-au adunat în Panama, pentru a urma exemplul Mariei, o tânără curajoasă. România a fost prezentă cu un grup de peste 40 de persoane, tineri și preoți. Din acest grup au făcut parte și membri ai Consiliului Național al Acțiunii Catolice din România: Adriana Ianuș – vicepreședinte sector tineri, Sabina Balint – consilier sector copii și Marius Balint – consilier sector tineri, însoțiți de pr. Felix Roca – asistent spiritual general.

În zilele, în Dieceză pelerinii din România au fost găzduiți în familii, în Prelatura Bocas del Toro,  parohia „Preasfânta Inimă a lui Isus” din El Empalme, unde este paroh pr. Bartolomeu Blaj, misionar român din Dieceza de Iași.

Încărcați cu energie și bucurie, după zilele în dieceză, pelerinii s-au îndreptat spre capitala Panama. Aici, au fost găzduiți în parohia „Sfântul Petru Apostol” din Panama. Emoția și veselia au fost mereu prezente pe chipurile gazdelor și ale tinerilor și s-au unit în cânt, în fața sfântului altar. În parohie s-au desfășurat și catehezele susținute de Preasfințitul László Böcskei, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Oradea pentru pelerinii din România și din Ungaria. Prezența celor două grupuri, în parohia Sfântul Petru Apostol” a reprezentat un moment de comuniune și împărtășire a credinței. După două zile, timp în care Preasfințitul László i-a provocat pe tineri să se lase chemați de Dumnezeu, să răspundem chemării Lui, asemenea Mariei și a lui Samuel, și să-i lăsăm timp lui Dumnezeu să acționeze în viața noastră. În ultima zi, Isus din Preasfântul Sacrament i-a adunat pe toți cei prezenți.

Grupul a fost prezent la evenimentele care s-au succedat în capitala Panama: sfânta Liturghie de deschidere ZMT, ceremonia de primire a Papei Francisc, veghea din seara de sâmbătă și sfânta Liturghie de încheiere.

În Parcul Omar a avut loc Târgul Vocațional, unde a fost prezent și standul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC), care a avut tema: Tinerii din AC – curajoși ca și Maria – Giovani di AC coraggiosi con Maria”. Jorge Arrieta (AC Argentina), Emanuela Gitto (AC Italia), Fran Ramirez (AC Spania) au reprezentat Departamentul tineri, din cadrul FIAC. Pelerinii din România au vizitat standul și s-au întâlnit cu tinerii din Acțiunea Catolică din Venezuela, Spania, Italia, Argentina, Porto Rico, Columbia, etc. La stand s-a oferit posibilitatea ca tinerii să se întâlnească, să se cunoască, și în același timp să-i reîntâlnească pe sfinții din Acțiunea Catolică: sfântul Ioan Paul al II-lea, sfânta Gianna Beretta Molla, fericitul Pier Giorgio Farssati, etc.

Cu mult entuziasm în suflete, dar în același timp cu tristețe că se termină, ultima zi a fost cu adevărat una specială. La sfânta Liturghie de sfârșit, tinerii din întreaga lume au aflat care va fi locul următoarei întâlniri mondiale, și anume: Lisabona, în anul 2022.

În drumul nostru spre Portugalia, haideți să fim noi cei care spunem „DA”, asemenea Mariei planului lui Dumnezeu și să fim purtătorii iubirii lui Cristos în rândul familiei, prietenilor, în grupul Acțiunii Catolice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *