Zilele Acțiunii Catolice 2021

Zilele Acțiunii Catolice au menirea de a ne reaminti că a fi laici este o vocație și că a face parte din Acțiunea Catolică este un dar pe care suntem chemați să îl împărtășim. Bucuria crește dacă este comunicată altora, entuziasmul se reînnoiește dacă este transmis și celor din jur. În această săptămână intitulată Zilele Acțiunii Catolice dorim să transmitem în comunitățile noastre că Acțiunea Catolică este un dar pentru viața noastră și pentru Biserică.

Alegerea perioadei nu este întâmplătoare, Zilele Acțiunii Catolice se desfășoară întotdeauna săptămâna care cuprinde ziua de 22 octombrie – sărbătoarea liturgică a Sfântului Ioan Paul al II-lea, patronul spiritual al ACRO.

Dacă anul trecut am aprofundat valoarea sfințeniei, anul acesta, la a 14-a ediție a Zilelor Acțiunii Catolice avem în centru măreția timpului prezent – timp în care suntem chemați să dăm mărturie despre credința noastră în toate locurile/spațiile pe care le frecventăm.

Papa Francisc dedică un spațiu amplu temei TIMPULUI în Evangelii Gaudium (222-225) subliniind faptul că  „timpul este superior spațiului. (…) A da prioritate timpului înseamnă a se ocupa mai mult de a începe procese decât de a lua în stăpânire spații. Timpul ordonează spațiile, le luminează și le transformă în verigi dintr-un lanț în permanentă creștere, fără întoarceri.  (…) Acest criteriu este foarte potrivit și pentru evanghelizare, care cere să se țină cont de imaginea de ansamblu, de deschiderea față de procesele potrivite și de preocuparea față de planificarea pe termen lung. Domnul însuși, în viața sa pământească, le-a dat de înțeles de multe ori discipolilor săi că există lucruri pe care încă nu le pot înțelege și că e necesar să-l aștepte pe Duhul Sfânt (cf. In 16,12-13). Parabola grâului și a neghinei (cf. Mt 13,24-30) descrie un aspect important al evanghelizării, care constă în a arăta că dușmanul poate să ocupe spațiul împărăției și să provoace daune cu neghina, dar este învins, în cele din urmă, de bunătatea grâului care se manifestă cu timpul.”

Vă propunem ca joi, 21 octombrie, ora 20.00, în ajunul comemorării sfântului Ioan Paul al II-lea, patronul Acțiunii Catolice din România, să ne unim în rugăciune de mulțumire pentru darul Acțiunii Catolice. 

Rugăciunea se va desfășura online, pe platforma Zoom. Pentru participare vă rugăm să vă anunțați prezența aici:  

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZMrceyhqDIoGtFG2f89RGlqYWFIyV-5Ba0i

După înregistrare veți avea link-ul de conectare, care va ajunge și în emailul cu care v-ați conectat.

Va fi alături de noi PS Claudiu Lucian Pop, Episcop de Cluj-Gherla care ne va adresa un cuvânt de învățătură pe tema „Deschideţi-i larg porţile lui Cristos!”


Pe parcursul Zilelor Acțiunii Catolice fiecare dintre noi este invitat să participe la inițiativele de mai jos:

Angajament la nivel personal

  • citește și împărtășește cu grupul tău de Acțiune Catolică:
  • alege unul dintre sfinții, fericiții și venerabilii care au parcurs un drum în Acțiunea Catolică, ca însoțitor de drum în aceste Zile ale Acțiunii Catolice; descoperă-i mărturia de sfințenie pe care a dat-o în timpul vieții sale pământești;
  • urmărește pagina de facebook a Acțiunii Catolice din România și participă la provocarea zilnică – https://www.facebook.com/actiuneacatolicaromania.

Angajament la nivel de grup

Formativ:

  • Alegeți o temă pe care să o dezbateți la o cateheză:  „Acțiunea Catolică în timpul meu prezent”;
  • Organizați o întâlnire despre tema anului asociativ: „Înaintează în larg, Acțiune Catolică! Trăiește măreția timpului prezent!” și motto-ul : „Iată, acum este momentul potrivit, iată, acum este ziua mântuirii!” (2Cor 6,1);
  • Organizați o cateheză despre TIMPUL LITURGIC – https://www.credinta-catolica.ro/catehismul-belgian/timpul-liturgic/.

Spiritual:

  • Participaţi/organizaţi o oră de adoraţie euharistică;
  • Participați și animați sfânta Liturghie în parohie în această săptămână;
  • Rugați-vă în comun Sf. Rozariu. 

Caritativ:

  • Oferiți-vă timpul făcând voluntariat în cadrul programelor din parohia voastră;
  • Vizitați bătrânii parohiei voastre și ascultați-le povestea vieții lor.

Recreativ:

  • Petreceți timp împreună într-un joc în aer liber;
  • Participați/Organizați un tur ghidat al localității voastre, aflați poveștile locului și ale oamenilor.

Cum ne folosim timpul?

Modul în care ne petrecem timpul este una dintre cele mai valoroase decizii pe care le luăm, deoarece timpul, odată ce a trecut, nu-l mai putem recupera niciodată.  Dumnezeu ne cheamă să facem ceva mai mult cu timpul nostru, chiar în acest moment, dar distragerile ne trag în prea multe direcții diferite pentru a ne concentra la planul lui Dumnezeu pentru viața noastră. Distracțiile ne fură timpul, chiar și cele pe care le alegem în mod voit, dar și mai rău este faptul că, așa cum spunea Sfântul Alfons Maria de Liguori, distragerea voluntară ne poate fura sufletul, veșnicia. 

Poate că sunt o mulțime de lucruri diferite pe care știm că ar trebui să le facem, dar nu putem alege doar un lucru, așa că nu alegem niciunul.  Dacă ni se întâmplă astfel, părintele Mike Schmitz spune să ne consolăm cu faptul că trebuie să alegem un singur lucru de făcut, pentru că realitatea este că multitasking-ul oricum nu funcționează. Sfințenia înseamnă să alegem un singur lucru, și anume să spunem DA voinței lui Dumnezeu pentru viața noastră!

Vizionează întreg materialul video aici: https://www.youtube.com/watch?v=YYjVpobbkyo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *