În perioada 27 – 30 octombrie 2011, a avut loc la Centrul Manresa din Cluj-Napoca cursul de formare cu tema Acţionăm responsABIL în AC şi moto-ul – „În dar aţi primit în dar să daţi”(Matei 10,8), organizat de Federația Acțiunea Catolică din România (ACRO) şi coordonat de echipa națională a sectorului tineri.
Acest curs de formare s-a adresat responsabililor sectorului tineri din Acţiunea Catolică din diecezele şi eparhiile unde aceasta este prezentă, cu intenţia de a fi o ocazie de formare în domeniul mobilizării de resurse din comunitate şi de cunoaştere a metodelor de strângere de fonduri.
La curs au participat 25 tineri responsabili din cele cinci asociaţii membre ale Acţiunii Catolice din România: AC Iaşi, ASTRU Blaj, ASTRU Cluj, ASTRU eparhial Lugoj, ASTRU Oradea, precum şi echipa sectorului tineri. Invitații Codruța Fernea, secretar general al Acțiunii Catolice din România și Adela Ghițulescu director executiv Caritas eparhial Oradea au reuşit să ne capteze atenţia şi să sporească interesul membrilor pentru acest domeniu.
Cursul a început joi seara cu salutul vicepreședintei sectorului tineri – Crina Horvat, al asistentului spiritual sectorul tineri Pr. Iuliu Muntean, al președintei Oana Tuduce și al asitentului spiritula general Pr. Felix Roca și prezentarea membrilor echipei sectoului tineri. A urmat un moment de cunoaștere care a încălzit atmosfera și i-a provocat pe participanți să relaționeze, seara încheindu-se cu un moment de rugăciune.
Ziua de vineri s-a deschis cu rugăciunea Laudelor după care s-a desfășurat prima sesiune formativă introductivă în atragera de fonduri, susținută de Codruța Fernea. În cadrul acestei sesiuni s-au prezentat: noţiunile introductive în mobilizarea de resurse şi elementele unei campanii pentru strângeri de fonduri. După prezentarea unei baze teoretice tinerii participanți, împărțiţi pe asociații au avut posibilitatea să aplice cele învățate organizând o campanie de strângere de fonduri pentru un proiect stabilit de ei.
După apusul soarelui a avut Sfânta Liturghie celebrată de Pr. Iuliu Muntean, în rit bizantin. Moment în care s-au pus pe altar toate realizările și munca desfășurată pe parcursul zilei. Seara a urmat Târgul AC la care a participat şi Ps Florentin Crihălmeanu, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla. Participanții au avut timp la dispoziţie pentru a pregăti o prezentare asociației pe care o reprezintă. Momentele au fost deosebite și au fost prezentate într-un mod inedit și divers. Rugăciunea de seară a fost cea care a încheiat ziua de vineri.
Ziua de sâmbătă a început cu rugăciunea de dimineață, urmată de o aplicație practică. Reprezentanții asociațiilor au avut ocazia să prezinte unui donator proiectele pe care le-au lucrat vineri. Aceştia au fost supuşi la diferite situaţii dificile reuşind să înveţe multe lucruri noi. Apoi s-au dezbătut prezentările, evidențiând punctele forte și ce trebuie îmbunătățit, urmat de o sesiune în care s-au prezentat metodele de atragere de fonduri şi o sesiune de întrebări pentru cele două formatoare.
A urmat sfânta Liturghie care a încununat ziua, moment de comuniune cu Dumnezeu.
Seara, participanții au avut ocazia să participe la o „vânătoare de fonduri” prin Cluj Napoca. Au primit o listă cu posibili donatori cărora trebuia să le propună o întâlnire în care să le prezinte proiectul lor. Tinerii responsabilii au avut posibilitatea să alegă cu ce posibil donator să să se întâlnească și să-i convingă să-i ajute în desfășurarea proiectelor. Donatorii reprezentau asociații caritabile, religioase sau erau oameni de afaceri.
Duminică s-a participat la Sfânta Liturghie celebrată de pr Felix Roca, la final fiecare participant a primit un simbol al întâlnirii. Un alt moment de formare a fost mobilizarea de resurse on-line, prin care s-au prezentat avantajele şi beneficiile site-urilor de socializare. Au urmat concluziile moment în care participanții au avut ocazia să împărtășească impresii.
Adriana Ianuş