În perioada 29 iulie – 3 august 2017, la Mănăstirea Părinţilor Carmelitani de la Snagov s-a desfăşurat Cel de-al VI-lea Campus unitar al Federaţiei Acţiunea Catolică din România (ACRO) cu tema „Acţiunea Catolică – din generaţie în generaţie pentru Cristos” și motto-ul „Ceea ce faceţi cu cuvântul sau cu fapta, toate să le faceţi în numele Domnului Isus.” (Coloseni 3, 17)
Acest campus s-a adresat tuturor membrilor Acţiunii Catolice (copii, tineri, adulţi) fiind o ocazie de formare specifică, conform carismei şi misiunii Acţiunii Catolice. Pe parcursul campusului s-a reflectat asupra vieţii de credinţă şi a modului în care aceasta este moştenirea cea mai preţioasă pe care fiecare generaţie o încredinţează generaţiilor ce vor urma. Au participat la acest campus unitar peste 130 de membri ai asociaţiilor din Federaţie, de la bebeluși, până la bunici. Programul campusului a fost declinat în fiecare zi, în funcție de specificitatea fiecărui sector – copii, tineri, adulți – pornind de la Exortaţia apostolică Sfântului Părinte Papa Francisc – Evangelii Gaudium care ne propune o Biserică ce „iese în lume”, cu toţi şi pentru toţi.
Ziua I – Sâmbătă, 29 iulie – Curajul de a face primul pas
Din toate colţurile ţării ne-am reunit cu drag la Mănăstirea Părinților Carmelitani din Ciofliceni (Snagov-București) pentru trăi împreună experiența campusului unitar al Acțiunii Catolice.
La deschiderea campusului, doamna Anca Frona – preşedinte ACRO, a adresat participanților un mesaj de bun venit! și a explicat semnificația evenimentului “Campusurile unitare sunt ocazii de comuniune și de fraternitate între sectoare, iar tema acestui campus „Acțiunea Catolică – din generație în generație pentru Cristos” ne permite să reflectăm asupra bogăției generaționale pe care o reunește această asociație de laici, mai ales că printre participanții acestui campus se numără și câțiva bunici. Am ales această temă deoarece Papa Francisc, în multe din discursurile sale, amintea despre grija/ atenția/stima/iubirea pe care trebuie să le avem unii față de alții, chiar dacă provenim din generații diferite. Papa Francisc insistă asupra responsabilității pe care o are fiecare generație de a îmbogăți cu propria-i experiență, pe cealaltă generație: <<Cât sunt de importanți bunicii în viața familiei, pentru a comunica patrimoniul de umanitate și de credință esențial fiecărei societăți>>”
În continuare, pr. Felix Roca, asistentul spiritual general ACRO a adăugat: “Cât de mult ne putem îmbogăţi unii de la alţii dacă ştim să împărtăşim trăirile noastre şi experienţa de viaţă! Dar înainte de asta avem nevoie să învăţăm să ne căutăm, nu să fugim unii de alţii. Un autor englez spunea că „dacă există un infern pe pământ, acesta se găseşte în inima omului resemnat”, adică a aceluia care nu caută şi, deci, nu găseşte nimic. A căuta este obositor, deoarece cere răbdare, efort şi dăruire. Dar atunci când tinerii îi caută pe adulţi şi adulţii vin în întâmpinarea tinerilor, totul în numele lui Cristos, atunci faţa acestei lumi va continua să
strălucească!”
S-a dat citire apoi mesajului transmis de către PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea și responsabil cu laicii în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici, care ne spunea printre altele: “Ceea ce faceți, cu cuvântul sau cu fapta, toate să le faceți în numele Domnului Iisus” (Col 3,17)! El este lumina și bucuria noastră! Sfântul Părinte, Papa Francisc, ne îndeamnă, Vă îndeamnă să „ieșiți în lume” și să spuneți lumii bucuria – „Evangelii Gaudium” – Bucuria Evangheliei! Dragilor, mai putem oare noi să tăcem? Domnul ne-a redat vederea, ne-a redat bucuria! În sufletele noastre este lumina și viața! Cuvintele și faptele noastre trebuie să-L vestească pe Domnul Isus. Vă îndemn împreună cu Sfântul Părinte, cu episcopii și cu preoții noștri: mergeți și vestiți, mergeți și spuneți lumii bucuriile pe care Domnul vi le-a făcut, după credința voastră! „După credința voastră” vă îndeamnă astăzi Isus: trăiți, bucurați-vă, vestiți, spuneți, faceți toate în numele Domnului!”
Pr. Antonio Prestipino OCD, superiorul comunității carmelitane, ne-a urat bun venit în casă și ne-a invitat să ne simțim în casă ca și acasă.
La finalul ceremoniei de deschidere a campusului, Anca Frona, președintele ACRO, a prezentat echipele de sector care au organizat activitatea campusului.
Ziua a continuat cu Sfânta Liturghie în rit latin prezidată de pr. Felix Roca, în care am cerut binecuvântarea Domnului pentru ca acest campus să fie o reală întâlnire cu aproapele și cu Dumnezeu, astfel încât fiecare dintre noi să crească în virtute, în credință, dar mai ales în prietenia cu Domnul. În cadrul omiliei, pr. Felix ne-a îndemnat “să cerem harul de a face efortul să acționăm, să facem lucruri frumoase, pentru cei de lângă noi și pentru Dumnezeu, dar să nu uităm niciodată să contemplăm ceea ce Dumnezeu face pentru fiecare dintre noi.”
A urmat cina și o seară de cunoaștere “Din generați în generație”, facilitată de secretarul general ACRO, d-ra Codruța Fernea, în cadrul căreia participanții au avut ocazia să interacționeze, să se cunoască, dar și să se familiarizeze cu programul pregătit pentru fiecare sector în parte.
La sectorul copii, coordonat de vicepreședintele național dl. Paul – Cristian Sopon, itinerariul campusului din acest an a prezentat “Viața patriarhului Abraham”. Încă din această primă seară, copiii au intrat în povestea captivantă a vieții lui Abraham – interpretată prin scenete de către animatorii și consilierii sectorului copii.
Sectorul tineri are ca vicepreședinte pe d-ra Adriana – Mihaela Ianuș, care a coordonat întreaga activitate a sectorului. Tematicile captivante ale sesiunilor, experiențele împreună cu sectorul adulți și copii, precum și implicarea în itinerariul de pregătire în vederea Sinodului 2018, au făcut ca tinerii, să fie nerăbdători să experimenteze tot ceea ce consilierii sectorului tineri au pregătit pentru acest campus.
Activitatea sectorului adulți a fost coordonată de d-na Cristina Purice, vicepreședinte național. Pentru sectorul adulți – la care au participat familii tineri și bunici – tematicile pregătite de consilierii sectorului au atins aspecte ale vieții de familie precum rugăciunea, conflictele și dialogul între generații, dar şi experienţe de viaţă de credinţă.
Prima zi a campusului s-a încheiat cu rugăciunea de seară în rit bizantin, în frumosul Sanctuar Carmelitan.
Ziua II – Duminică, 30 iulie – Responsabilitatea pentru misiunea proprie
Rugăciunea de dimineață în rit bizantin urmată de citirea vieții Sfântului Jose Sanchez del Rio, patronul zilei, au deschis cea de-a doua zi a Campusului ACRO.
Prima parte a zilei a fost dedicată cunoașterii participanților, aceasta realizându-se pentru fiecare sector în parte cu activități specifice.
Programul de cunoaștere la sectorul copii a constat în activități și jocuri de cunoaștere. Ajutați de broșura pentru copii, aceștia au avut ocazia să coloreze primele pagini și apoi să-și descopere colegii de echipă cu ajutorul fotografiilor pe care le-au lipit în primele pagini ale itinerariului, alături de care și-au trecut numele și datele de contact, pentru ca noile relații de prietenie să nu fie spulberate de distanță și de trecerea timpului.
Tinerii au început drumul cunoaşterii descoperind pentru început, calitățile lor, dar şi pe ale celorlalți. Ajutați de Cristina Mihălțan, consilier național, tinerii au reușit să-și deschidă inima și să se lase descoperiți cu mult entuziasm.
Programul de cunoaștere de la sectorul adulți a ajutat participanții să se cunoască și să-și exprime așteptările cu care au venit în Campus.
După programul de cunoaștere, a urmat participarea la Sfânta Liturghie, celebrată împreună cu comunitatea locală și prezidată de E.S. Nunțiul Apostolic în România – Mons. Miguel Maury Buendía. Evanghelia zilei ne amintește că fiecare dintre noi este chemat să caute cu adevărat Împărăția Cerurilor, împărăția lui Dumnezeu. În cadrul omiliei, pr. Felix Roca ne-a îndemnat să-i cerem lui Dumnezeu înțelepciunea inimii, acea înțelepciune care știe să aleagă cea ce este mai important: “să-l căutăm pe Dumnezeu din toată inima, să-i ajutăm și pe alții să-L caute, întâlnindu-ne unii cu alții, generație din generație, indiferent de timp, indiferent de vârstă, indiferent de unde suntem sau rit, împreună să-l căutăm pe Dumnezeu, să-i ajutăm și pe alții să-L caute și împreună să dobândim ceea ce este cel mai important adevărata comoară: ințelepciunea inimii – prezența lui Dumnezeu în viața noastră”.
Excelența Sa Nunțiul Apostolic ne-a făcut bucuria ca, după masa de prânz, să rămână alături de noi pentru o întâlnire mai nonformală, într-un cadru mai familial. Astfel i-am putut prezenta activitatea Acțiunii Catolice din România, iar reprezentanți ai fiecărui sector i-au adresat întrebări, atât mai personale cât și mai oficiale, legate de misiunea Excelenței Sale în România. La finalul întâlnirii, Excelența sa ne-a dat un singur sfat: să ne formăm bine, pentru a ști să răspundem provocărilor vieții ca și creștini, pentru a ști să explicăm și să dăm motivații despre credința noastră.
Programul zilei a continuat la fiecare sector în parte cu activități specifice. Copiii au continuat să descopere prin intermediul teatrului viața patriarhului Abraham, pe care au aprofundat-o prin cateheză și mai apoi în grupuri de discuții.
Tinerii l-au avut ca invitat pe pr. Francisc Ungureanu, postulator al cauzei de canonizare a Fericitului Mons. Vladimir Ghika. Părintele i-a ajutat pe tineri să descopere care sunt aspectele pozitive şi negative ale tehnologiei moderne și de asemenea cum se poate face față ritmului alert al evoluției tehnologiei. S-a accentuat mult faptul că, încurajați de Sfântul Ioan Paul al II-lea, putem folosi rețelele de socializare pentru a da mărturie de credință. Au urmat discuțiile în grupuri mici și împărtășirea ideilor exprimate.
Ce de-a doua parte a programului a constat într-o mărturie, a unei tinere, Andra Către, care ne-a descris printr-un exemplu de deschidere, intens și profund, drumul ei de convertire în fața chemării la prietenia cu Cristos. Tinerii, dar și adulții prezenți, au ascultat cu multă emoție și atenție şi au descoperit împreună cât de frumos lucrează Dumnezeu şi Sfânta Fecioară pentru a salva sufletele noastre, mai ales atunci când noi rătăcim și nu dăm valoare vieții.
“Importanța rugăciunii în familie. Itinerariu spiritual pentru familie” a fost tema abordată de sectorul adulți împreună cu pr. Tarcisio Favaro ocd. În cadrul discuțiilor s-a subliniat importanța educației întru credință a copiilor în cadrul familiei, precum și gesturile concrete care se pot face în acest sens, precum rugăciunea împreună, a tuturor membrilor familiei.
După cină, a urmat un moment festiv, în comun, pentru toți participanții la campus: serata tradițională. Aici participanții au avut ocazia să îmbrace costumele naționale, dar și să deguste din produse specifice diferitelor zone ale țării noastre.
Ziua s-a încheiat cu rugăciunea de seară împreună, în rit bizantin.
Ziua III – Luni, 31 iulie – Valorizarea propriilor talanți
Cea de-a treia zi a Campusului a debutat cu rugăciunea Laudelor, la finalul căreia am avut ocazia să descoperim mai multe despre viața Sf. Ignațiul de Loyola, patronul zilei.
În cursul dimineții activitatea s-a desfășurat pe sectoare de vârstă.
Astfel, copiii au continuat itinerariul Campusului cu un nou episod din viața Patriarhului Abraham, interpretat prin scenete de către consilierii naționali. A urmat apoi un moment de cateheză, susținut de pr. Florin Petru Sescu, asistentul spiritual național pentru sectorul copii.
Tinerii și-au desfășurat activitatea împărțiți în două grupuri. Adolescenții au participat la o dezbatere cu tema “Smartphone. De la dependență la independență digitală”, susținută de Sr. Ana-Maria Bulai, fsp. În cadrul acestei activități, adolescenții au descoperit că stă în puterea fiecărei persoane să decidă cum să folosească telefonul: fie să ne distrugă viața, utilizându-l într-n mod excesiv și neadecvat, fie în folosul și ajutorarea noastră, ca pe un instrument de comunicare și informare.
Cealaltă parte a grupului de tineri, împreună cu adulții, au participat la conferința susținută de pr. Marius Taloș Sj, superiorul iezuiților din România, cu tema “Neînțelegeri în familie. De la probleme la Taine”. S-a discutat despre diferența infinită dintre probleme și Taine, despre răbdarea cu care trebuie să stăm în fața Misterului. Părintele spunea: “răbdarea cu cei din familie este dragoste; răbdarea cu tine însuți este speranță; răbdarea cu Dumnezeu este credință”. Am învățat de asemenea despre modul în care trebuie să comunicăm, în special despre comunicarea non-violentă pentru că știm bine că “cuvintele pot fi ferestre, dar și zid de netrecut”. La finalul prezentării, pPr. Marius a provocat participanții la patru activități și discuții, pentru sesiunea din după-amiaza zilei.
După programul intens din cadrul dimineții, a urmat Sfânta Liturghie în rit bizantin celebrată de PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București, împreună cu preoții prezenți. În predica sa, PS Mihai a subliniat centralitatea Cuvântului în viața de credință, cea care instaurează o „rudenie” spirituală cu Domnul, superioară celei biologice: „Cine este mama Mea și cine sunt frații Mei?” (Mt 12,48). Iar această rudenie este o responsabilitate, o chemare, dar și un temei de speranță, arătându-ne că Dumnezeu ne oferă prietenia sa, așteptând doar încrederea noastră filială în Cuvântul său: „Iată mama mea și frații Mei” (12,49). “Orice lucru are sens doar când este împărtășit cu ceilalți, fiindcă doar atunci suntem rodnici în Spiritul Sfânt, permițându-i lui Dumnezeu să lucreze prin noi spre mântuirea tuturor. De aceea gândul judecății finale trebuie să provoace o evaluare de sine lucidă: Isus ne vrea autentici, simpli și cu intenții curate, pentru ca harul lui Dumnezeu să lucreze și să se folosească de sărăcia noastră. Sunt multe daruri, dar un singur Spirit: alcătuim trupul Domnului, fiecare acolo unde e chemat, lucrând pentru a-i aduce mărire lui Dumnezeu și a vesti bucuria Evangheliei spre a risipi întunericul lumii.”
Programul a continuat cu masa de prânz, urmat de un bine – meritat timp de odihnă, iar apoi din nou cu activități specifice sectoarelor de vârstă.
Adulții au pus în practică recomandările pr. Marius Taloș Sj și, în grupuri mici, au împărtășit experiențe din viața de părinți și bunici. Astfel, s-a observat că în orice familie apar neînțelegeri între soți, relația de cuplu fiind amenințată, fie din interior (din cauza neînțelegerilor dintre soți), fie din exterior (interferența negativă a altor persoane, neînțelegeri între copii, lupta cu probleme economice și sociale). Importantă este nu evitarea conflictelor, ci asumarea și depășirea lor prin: acceptarea realității existente, comunicare, răbdare, diplomație și multă rugăciune – arma cea mai puternică, toate făcute din iubire și cu iubire.
Copiii s-au bucurat de activități specifice vârstei lor, activități care au avut ca element principal apa. Astfel pe grupuri, copiii au realizat diferite jocuri cu apă, participând și concurând la „Olimpiada copiilor”. O parte din copii și-au etalat talanții artistici, în cadrul atelierului de pictură pe sticlă, realizând prin pictură portretul sfântului zilei.
În cadrul sesiunii „Sinodul – cu și despre tineri”, pr. Felix Roca, asistentul spiritual general ACRO, a explicat tinerilor că Sfântul Părinte Papa Francisc acordă o atenție deosebită tinerilor și că următorul Sinod al episcopilor este dedicat lor, tinerilor. Astfel părintele i-a încurajat pe tineri să răspundă unor întrebări, pe grupuri de discuții. Răspunsurile au fost centralizate și vor fi punctate în documentul oficial al tinerilor din România, care va însoți pregătirea Sinodului.
Serata zilei a fost animată de sectorul adulți, care au împărtășit prin teatru, cânt și joc, activități și povești specifice, din copilăria și tinerețea lor. Multă bucurie și voie bună au caracterizat această serată, ceea i-a făcut pe tinerii și copiii prezenți să descopere aici un „altfel” de adult, diferit de cel de acasă.
A urmat apoi rugăciunea de seară, care a constat în Adorație Euharistică. Aceasta a continuat pe tot parcursul nopții, după un program bine stabilit. Adorația a deschis “ziua de deșert” a campusului, o zi în care privirea și inima noastră se îndreaptă în mod special spre Dumnezeu.
Ziua IV – Marţi, 1 august – Zi de deșert: Să stăm cu Isus
După o noapte de veghe în prezența lui Isus, în cadrul rugăciunii de dimineață, din cea de-a patra zi a Campusulu,i am primit Binecuvântarea Euharistică și am avut ocazia să aflăm mai multe despre viața patronului zilei, Fericitul Vladimir Ghika.
De dimineață, copiii participat la un nou episod de teatru din viața patriarhului Abraham și la cateheza susținută de pr. Florin. Apoi sectorul copii a continuat ziua de deșert printr-o drumeție în pădure. Aici au recitat Rugăciunea Rozariului și au făcut apoi grupuri de discuții pe marginea catehezei.
Tinerii și adulții au ales să petreacă prima parte a zilei de deșert “Pe urmele Fericitului Vladimir Ghika”, printr-un pelerinaj la închisoarea Jilava. Ghizi în acest pelerinaj le-au fost dl. Iulian Oanță și dl. Cornel Bărbuț, responsabili ai Asociației Familiilor Catolice din București. Participanții la pelerinaj au fost profund marcați de peisajul închisorii Jilava și al condițiilor de detenție, dar mai ales de chinurile și torturile pe care le-a îndurat Fericitul Vladimr Ghika pentru credința în Isus Cristos și în Biserica Sa.
A doua parte a zilei de deșert a continuat la sectorul copii cu activități specifice vârstei – respectiv ateliere de pictură pe sticlă și competiții între echipe.
Tinerii l-au avut ca invitat pe pr. Egidiu Condac, președinte al Confederației Caritas România, care i-a ajutat să înțeleagă cum pot găsi un echilibru între rugăciune și acțiune. Astfel au fost provocați să răspundă la întrebări precum “Cum descifrăm binele astăzi? Cum răspundem binelului pe care noi îl primim de la părinți și bunici? Ce pregătim noi generațiilor viitoare?”.
Sectorul adulți a vizionat filmul “Binecuvântată fii închisoare” în prezenta regizorului acestuia, domnul Nicolae Mărgineanu. La finalul proiecției, a avut loc o discuție cu cei prezenți. Domnul regizor a răspuns și la întrebările adulților, care au fost interesați de modul în care a fost realizat filmul, precum și de distribuție. Filmul a fost impresionant și pentru că a fost filmat la închisoarea Jilava, Mislea și Canal Dunăre-Marea Neagră. Discuția s-a finalizat cu întrebarea: „Oare noi am fi dispuși să ne dăm viața pentru credință, așa cum au făcut-o Fericitul Vladimir Ghika și episcopii noștri martiri?”
Sfânta Liturghie în rit latin a fost prezidată de pr. Egidiu Condac. În cadrul cuvântului de învățătură, părintele ne-a provocat să deschidem calea prezenței lui Dumnezeu în viața noastră, care este atât de aproape încât uneori ne e greu să-l recunoaștem. De aceea am fost îndemnați să lăsăm ca lumina lui Dumnezeu să pătrundă în viața noastră, pentru ca sufletul nostru să fie templul locuinței sale.
Serata a fost animată de sectorul tineri, care au provocat participanții la joc și voie bună. Prin cântec, dans, probe practice și jocuri, tinerii au creat o adevărată atmosferă de sărbătoare.
În cadrul rugăciunii de seară i-am mulțumim Domnului pentru toate trăirile intense din această zi și în special pentru modul în care l-am simțit aproape în ziua de deșert.
Ziua V – Miercuri, 2 august – Bucuria de a Evangheliza
Ziua de miercuri a debutat cu rugăciunea de dimineață, urmată de prezentarea patronului zilei, FericitulPier Giorgio Frassati.
Sectorul copii a dedicat dimineața zilei pentru a descoperi prin teatru, un nou episod din viața patriarhului Abraham. A urmat apoi aprofundarea acestuia prin intermediul catehezei și a grupurilor de discuție.
Pentru tineri, ziua de miercuri a fost rezervată activităților practice. Astfel ei au putut observa evoluția în timp a a paşilor de dans și a modalității de realizare a unei fotografii. Cu ajutorul Codruței Fernea, secretar general ACRO care a coordonat atelierul de fotografie, tinerii au descoperit câteva secrete prin care pot realiza o fotografie reuşită, apoi au fost invitați să-și pună talentul în valoare și să realizeze ei înșiși câteva fotografii. Atelierul de dans a fost coordonat de d-ra Celina Dumitru, consilier național pentru sectorul tineri. În cadrul acestuia, tinerii au descoperit că dansul nu este atât de greu și au înțeles că este în același timp o modalitate creativă de a sta împreună şi de a da sens mişcărilor pe care le fac.
Adulții au dedicat dimineața sesunii de formare cu tema “La pas cu tinerele generații” coordonat de pr. Felix Roca. Subliniind încă o dată îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc de a-i asculta pe tineri, de a conștientiza că întreaga comunitate îi evanghelizează și îi educă, părintele a Felix a vorbit adulților despre Sinod din octombrie 2018 cu tema „Tinerii. Credința. Discernământul vocațional”.
A urmat Sfânta Liturghie în rit bizantin a fost celebrată de pr. Viorel Codrea, asistent spiritual al ASTRU eparhial Lugoj.
Programul a continuat și în prima parte a după – amiezei cu activități specifice fiecărui sector în parte. Apoi a urmat un timp dedicat activităților inter-sectoriale. Tinerii și sectorul copii au “cultivat valori”, care au fost oferite simbolic adulților în cadrul seratei.
A urmat apoi „Jocul, din generație în generație”, unde toate cele trei sectoare, s-au bucurat împreună de o sesiune de jocuri specifice. Acestea au fost pregătite cu grijă de adulți și de tineri, dar mai ales de sectorul copii, care au provocat participanți la activități și jocuri cu apă.
După cina festivă a urmat serata, pregătită cu multă dăruire de sectorul copii, serată care a purtat numele „ACRO are Talent”. În cadrul acesteia copiii au avut ocazia să îți valorifice talentele. Spre bucuria organizatorilor de la sectorul copii, câțiva dintre copii au ales să fie ei actorii piesei de teatru, alegând să joace unul din episoadele scenetei cu Abraham, iar ceilalți copii au cântat sau au dansat și au recitat poezii. Toate aceste activități s-au îmbinat perfect cu provocările pe care sectorul copii le-au pregătit pentru tineri și adulți.
Seara s-a încheiat cu rugăciunea de seară în care i-am mulțumim Domnului pentru ziua petrecută împreună, descoperind cât de frumoasă este bucuria de a Evangheliza.
Ziua VI – Joi, 3 august – Acțiunea Catolică e misiune, cu toţi şi pentru toţi
Ultima zi a campusului a început cu rugăciunea de dimineață, după care am avut ocazia să aflăm mai multe despre viața Sfântului Ioan Paul al II-lea, patronul zilei și al Acțiunii Catolice din România.
După o sesiune de evaluare a campusului pe fiecare sector în parte, cu activități specifice vârstei, au urmat și concluziile întâlnirii noastre. Anca Frona – președintele ACRO, a mulțumit participanților, dar și tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment, sponsorilor și Fundației Renovabis. Un cuvânt de mulțumire a fost adresat și consilierilor naționali, care, prin munca lor, au făcut ca participanții să experimenteze frumusețea și vitalitatea Acțiunii Catolice. pr. Felix Roca, asistentul general, ne-a îndemnat să îi mulțumim lui Dumnezeu și să îi mulțumim și aproapelui și tuturor celor cu care am colaborat, celor cu care ne-am împrietenit, celor cu care am trăit momente frumoase.
Evenimentul s-a încheiat cu Sfânta Liturghie, prezidată de pr. Florin Petru Sescu – asistentul spiritual național pentru sectorul copii, care, în cuvântul de învățătură, ne-a invitat să privim la viața noastră ca la un năvod și să ne luam timp pentru a vedea ce este în năvodul nostru. Dumnezeu vorbește cu noi dar nu mai reușim să îl înțelegem. De aceea este important timpul și rugăciunea. Părintele a concluzionat: „Dragi copii, dragi tineri, dragi adulți, campusul se încheie. Vin câteva ore în care să vă gândiți: Ce a fost frumos luați cu voi mai departe, ce a fost mai puțin plăcut, învățați de acolo și dați deoparte! Purtați năvodul acesta și obișnuiți-vă să-l purtați bine, ca atunci când veți ajunge în fața lui Dumnezeu să fiți ca stăpânul casei, care știe să scoată de acolo nu lucruri bune și rele, ci lucruri vechi, dar și lucruri noi. ”
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru timpul de har petrecut la cea de-a patra ediție a Campusul unitar național ACRO și purtăm în inimile și viața noastră dorința ca tot ceea ce facem cu cuvântul sau cu fapta, toate să le facem în numele Domnului Isus. (Coloseni 3,17). Vom răspunde astfel exortației Papei Francisc: “Lărgiți inima voastră pentru a lărgi inima parohiilor voastre. Fiți călători ai credinței, pentru a-i întâlni pe toți, a-i primi pe toți, a-i asculta pe toți, a-i îmbrățișa pe toți. Rămâneți deschiși la realitatea care vă Înconjoară. Căutați fără teamă dialogul cu cel care trăiește lângă voi, chiar și cu cel care gândește diferit dar care asemenea vouă dorește pacea, dreptatea, fraternitate.”
În loc de concluzii, câteva impresii de la participanți:
- Animatorii au făcut o treabă minunată. Nu mi-a lipsit nimic și nu aș schimba nimic. Am învățat să mă accept și să mă iubesc așa cum sunt. Am învățat să-l iubesc pe Dumnezeu și am învățat să lucrez în echipă. Mi-ar plăcea să mai vin de fiecare dată când se organizează
- A fost un campus foarte frumos. Animatori mi-au plăcut și seratele au fost extraordinare. Am învățat că trebuie să dăruim până și dușmanului, să îi iubim pe cei din jur.
Am învățat trei lucruri: “Fii bun cu ceilalți și ei vor fi buni cu tine! Ascultă-l pe Dumnezeu și respectă-i porunca ca și Abraham! Toți suntem egali!”- Sunt mulțumit de tot! Organizatorii și-au făcut treaba bine, coordonând frumos atât activitățile comune cât și cele de sector. Am învățat să dansez mai multe genuri de muzică, câteva noțiuni noi despre arta de a face fotografii și multe lucruri pe care nu le știam despre AC.
- Abia aștept să ne revedem. Campusul a răspuns așteptărilor mele, deoarece a fost foarte bine organizat și ne-am simțit ca într-o familie. Am învățat să nu irosesc timpul, să fiu mai organizată și să fac fotografii reușite.
- Momentele și amintirile din acest campus o să fie întipărite mereu în mintea și inima mea. Am învățat că orice greșeli ai face în viață, Dumnezeu ne iartă pentru că ne iubește. Am învățat despre noile tehnologii și despre cum să fac fotografii. O să imi fie dor de tot!
- Exercițiile și trăirile, informațiile primite, Adorația, persoanele și personalitățile pe care le-am cunoscut, locația deosebită, serviciile la masă și cazare, totul a fost trăit intens și deosebit de mine. Am învățat să trăiesc izolat de TV, internet și supermarket, să mă gândesc mai mult la mine și să-l las pe Dumnezeu să-și urmeze planul să experimentez credința în Dumnezeu și rugăciunea la un alt nivel. Mulțumesc și sunt recunoscător pentru experiențele trăite în Campus alături de atâtea persoane minunate.
Domnul să fie lăudat și binecuvântat pentru reușita acestui Campus minunat.- Pot spune că acest campus mi-a dat curaj mai mult să mă implic în Acțiunea Catolică în comunitatea mea. Aici mi-am regăsit mai bine liniștea sufletească. Am învățat despre credință, responsabilitatea pe care o am ca membru în Acțiunea Catolică și despre răbdare-umilință de care trebuie să dau dovadă dacă vreau să merg pe drumul cel bun. Felicitări pentru toată activitatea echipei de organizare și îmi doresc să creștem mult în înțelepciune aici în familia Acțiunii Catolice!
- Mult har și creștere în continuare! Am învățat să ascult oamenii – am întâlnit multe experiențe nebănuite, am învățat că socialul și spiritualul pot fi îmbinate senin. Mulțumim pentru buna organizare!
- Dacă “bunicii sunt patrimoniu de credință și umanitate” (Papa Francisc), atunci generațiile stând împreună pot fi o comoară vie: aceasta este impresia zilelor inter – generaționale petrecute la campusul unitar ACRO 2017, în ambientul înălțător al Mănăstirii Părinților Carmelitani de la Snagov. De la cel mai mic participant, de doar 4 luni, până la bunicile cu suflet tainic, cu toții am simțit că împreună suntem mai mult decât ne putem imagina. A fost impresionant cum fiecare grup a lua parte la un laborator specific vârstei și erau totodată împreună. Fiecare era împlinit, zâmbitor și doritor să pună în comun ce are mai de preț. Gesturile și cuvintele au mers braț la braț, zâmbetul și dorința de a servi cu iubire s-au citit pe chipul tuturor. Pentru câteva zile am gustat cum e ambientul familiei la potențialul său maxim. Îmbinarea spirituală, socială și cultural artistică a întregului program au fost o adevărată artă care a făcut din acest campus o experiență inedită ce se dorește fără dubiu a fi repetată! Felicitări și mulțumiri nespuse organizatorilor! Așteptăm deja următoarea ediție.