
Într-o perioadă în care oamenii sunt mai copleșiți ca niciodată de ceea ce se întâmplă în jurul lor și gândul zilei de mâine îi înfricoșează, Acțiunea Catolică din România (ACRO) și-a arătat, din nou, sprijinul pentru aproapele. Astfel, deși contextul creat de pandemia de coronavirus impune distanțarea socială, profitând de oportunitățile oferite de Internet, ACRO a organizat miercuri, 29 aprilie 2020, ora 19:30, un webinar pe platforma ZOOM, cu tema “Chemați cu toții să vâslim împreună!”, eveniment la care au avut acces 100 de persoane, membrii ai asociațiilor acestei federații, sau simpli curioși, dornici de a învăța mai multe.
Evenimentul i-a avut ca invitați pe Iulia și Dan Călinescu, lideri de tineret care susțin cursuri de formare și seminarii de leadership și care împărtășesc celor care îi ascultă experiența lor despre diverse subiecte care-i pasionează, ajutându-i astfel să conștientizeze cât este de important ca o persoană să își înțeleagă misiunea și să o trăiască.
Evenimentul a început cu o introducere, făcută de Codruța Fernea, președintele ACRO, urmată de rugaciunea de început pregătită de pr. Felix Roca, asistent spiritual general al Acțiunii Catolice la nivel național. Rugăciunea, intitulată „Cortul și bastonul”, amintind de prezența lui Dumnezeu în mijlocul nostru, a avut în centrul atenției fragmentul biblic „Liniștirea furtunii” preluat din Evanghelia după sfântul Marcu 4,35-41, și un fragment din predica Sfântului Părinte rostită în ziua de 27 martie 2020, cu ocazia momentului excepțional de rugăciune pentru oprirea pandemiei. După rugăciune a fost prezentată pe scurt Acțiunea Catolică din România.
Apoi, au luat cuvântul Dan și Iulia Călinescu și au vorbit despre perspectiva corectă care trebuie abordată în aceste vremuri și despre modul în care perioada de izolare impusă de pandemie ne subliniază fragilitatea, ne invită să fim tari și „nu doar să fim tari ci chiar să creștem!”. Ei au punctat asupra libertății de a alege atitudinea cu care trăim aceste timpuri grele sau rele, cum spun unii, dar, amintind de îndemnul sfântului Augustin, dacă noi suntem buni, timpurile sunt bune. Să căutăm avantajele acestei perioade pe care o trăim, mulți dintre noi, acasă, în izolare, și să trăim legea darului, a dăruirii de sine, deoarece, suntem fericiți cu adevărat atunci când ne putem dărui. Cum putem trăi mai bine legea dăruirii? Făcând asemănarea cu un pom care aduce roade, fiecare dintre noi, trebuie să ne concentrăm asupra misiunii și nu asupra roadelor. Este Dumnezeu care trimite ploaie și soare la vreme potrivită, noi ne facem misiunea, „facem trunchiul copacului să fie puternic”. Putem face acest lucru îngrijindu-ne zilnic de „pământul copacului nostru”, de inima noastră. Principalul lucru de alimentat este credința, ținând cont că cea mai mare ispită este spiritul leneviei.
A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri pe aceeași temă. Concluzia evenimentului a fost provocarea adresată fiecăruia de a reflecta la întrebarea: Anul 2020 va fi anul pandemiei de coronavirus, sau va fi anul în care eu am făcut ceva important pentru mine?
Raluca Antal Vaida și Bernadeta Moreanu
Câteva din ideile cu care au rămas participanți pot fi citite aici.

