Comunicat de presă: Prima întâlnire a noului Secretariat FIAC

Secretariatul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, format din 5 țări: Argentina, Burundi, Italia, România și Spania, alese în timpul Adunării Mondiale, ținută la Iași din 22 până în 26 august 2012, au avut prima întânire la Roma.

Emilio Inzaurraga, Președintele Național al Acțiunii Catolice din Argentina a fost confirmat ca și Coordonator al Secretariatului.

Această reuniune a coincis cu „sede vacante” și, astfel, a predominat un spirit de rugăciune care și-a atins punctul culminant la celebrarea Sfintei Liturghii pro eligendo pontifice”,în dimineața zilei de 7 martie. Liturghia a fost celebrată de Mons. Domenico Sigalini, Episcop de Palestrina și asistent ecleziastic al FIAC, la mormântul Sf. Petru, din Cripta Vaticanului.

Secretariatul a trimis de asemenea un mesaj către Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papa Emerit, prin care Secretariatul și-a confirmat solidaritatea cu el și a promis rugăciunile sale.

Programul întâlnirii a inclus elaborarea liniilor directoare programatice 2013-2016. Coresponsabilitatea laicilor în Biserică și în societate rămâne prioritatea ce va fi propusă membrilor celor 30 în care Acţiunea Catolică este prezentă, în lumina și urmarea direcției arătată de Conciliul Ecumenic Vatican II. Fiecare asociație de Acțiune Catolică este încredințată cu sarcina creării unei experiențe de viață a comuniunii misionare și a solidarității în propria realitate locală din contextul global.

La nivel continental, o atenție specială va fi acordată promovării Acțiunii Catolice, sesiunilor de formare între țări, și călătoriei post-sinodale a Bisericilor și a continentelor pe drumul unei noi evanghelizări.

Secretariatul va continua să sprijine inițiative ce întrețin Coordonarea Tinerilor, cu o atenție specială către Țara Sfântă. De asemenea, acesta va încuraja întâlniri și schimburi între asociaţiile Acțiunii Catolice, care furnizează provizii pentru copii și adulți.

În 6 şi 7 martie, membrii secretariatului au participat și la Seminarul „Pentru o istorie a Acțiunii Catolice în lume”. Acest seminar a fost organizat de (Isacem), Institutul Paul al VI-lea, pentru istoria Acțiunii Catolice și a Mișcării Catolice în Italia. Scopul Institutului este de a scoate în evidență importanța cercetării susținută de erudiți și de formarea istorică în Acțiunea Catolică.

  

MEMBRI AI SECRETARIATULUI  2012-2016

Emilio INZAUURAGA – Preşedinte naţional AC Argentina (ACA)

Zenobé NAGIGIRA – Leader naţional al Mişcărilor AC Burundi (MAC)

Franco MIANO – Preşedinte naţional AC Italia (ACI)

Oana TUDUCE – Preşedinte naţional AC România (ACRO)

Higinio JUNQUERA – Preşedinte naţional AC Spania (ACG)

 

Emilio Inzaurraga –  Coordonator

ES Mons. Domenico SIGALINI – Asistent Ecleziastic     

________________

 

Responsabil pentru Coordonarea Tinerilor

Codruta Fernea – Secretar General ACRO

Responsabil pentru Promovarea AC

Chiara Finocchietti – Ofiţer de relaţii internaţionale al ACI

Administrator

Giovanni Rotondo – ACI – Preşedinte diecezan AC Genova

Secretariat

Maria Grazia Tibaldi – ACI – Biroul central FIAC Roma

Imagini de la evenimente sunt disponibile pe pagina de Facebook a Coordonării Tinerilor FIAC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *