Kigali: Participare AC România la a IV-a Întâlnire a Acţiunii Catolice din Africa

Din Kigali, Rwanda, unde se desfăşoară Întâlnirea Acţiunii Catolice din Africa, ne scrie Codruţa Fernea, (secretar general al Acţiunii Catolice din România)

Forumul Internaţional al Acţiunii Catolice în colaborare cu Comisia Episcopală pentru Apostolatul laicilor din Rwanda organizează în această perioadă 10-14 martie 2010 la Centru Sf. Francisc de Assisi din Kigali, Rwanda, cea de-a IV-a Întalnire continentală a Acţiunii Catolice din Africa care reuneşte peste 100 de responsabili preoţi şi laici din ţările: Kenia, Uganda, Sudan, Tanzania, Burundi, Rwanda, R.D. Congo, Republica Centrafricană, şi Republica Congo. Din partea Europei, participă responsabili din Italia, Spania şi România.

Întâlnirea este un moment de formare şi reflexie asupra modului în care Acţiunea Catolică din Africa participă la viaţa Bisericii de pe acest continent.  Tema întâlnirii africane  “Acţiunea Catolică, în serviciul reconcilierii, justiţiei şi păcii” este în aceaşi tonalitate cu tema întâlnirilor continentale ale Acţiunii Catolice: “pâine, viaţă, pace, libertate”, care se vor desfăşura în acest an în Europa, Asia şi America.

2010_rwanda_037

În cadrul întâlnirii a fost aprofundat mesajul Sinodului Episcopilor pentru Africa iar mărturia laicilor din Acţiunea Catolică care au fost invitaţi să participe la lucrările Sinodului, a ajutat participanţii să înţeleagă care poate fi rolul Acţiunii Catolice în răspândirea şi transpunerea în practica de zi cu zi a acestui mesaj. Alte subiecte abordate în cadrul întâlniri au fost:  “Catehism si formare in Kenia”, “Participarea şi coresponsabilitatea laicilor în Biserică”, “Doctrina socială a Bisericii, sinergie şi solidaritate”, “Pespective FIAC”

2010_rwanda_058

“Voi sunteţi sarea pământului,… voi sunteţi lumina lumii”(Mt 5, 13-14) este motto-ul în jurul căruia s-a desfăşurat această întâlnire. Pe un continent cu mari dificultăţi în ceea ce priveşte demnitatea persoanei umane, răsună bucuria de a fi apostoli ai lui Cristos şi de a fi lucrători în via Domnului.

Codruţa Fernea

secretar ACRO

2010_rwanda_099

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *