Noi evanghelizatori pentru noua evanghelizare

În perioada 15-16 octombrie 2011 s-a desfăşurat în Vatican „Întâlnirea noilor evanghelizatori” la care a participat şi o delegaţie internaţională a Acţiunii Catolice formată din responsabilii din Italia, Argentina, Polonia, Burundi şi  România.

Din partea Acţiunii Catolice din România au participat: Oana Tuduce – preşedinte şi Codruţa Fernea – secretar.

Întâlnirea la care au participat 8500 de persoane din întreaga lume a fost o parte importantă a evenimentului „Noi evanghelizatori pentru noua evanghelizarea” care a fost organizat de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări.

După rugăciunea iniţială şi salutul Mons. Rino Fisichella, preşedintele dicasterului pentru Noua Evanghelizare au urmat 4 mărturii: Maica Veronica Berzosa fondatoarea şi superioara ordinului Iesu Communio a vorbit despre „Spiritualitate şi viaţă interioară” iar scriitorul Vittorio Messori a vorbit  despre Occident şi întrebările pe care occidentul le are referitoare la învăţătura lui Isus Cristos. Apoi omul de ştiinţă Marco Bersanelli a vorbit  despre dialogul dintre ştiinţă şi credinţă. În final episcopul Fabio Mutis din Columbia a vorbit despre experienţele de nouă evanghelizarea care au loc în america latină.

O echipă de specialişti în media au prezentat proiectul ALETEIA.ORG  – un site catolic care ofere răspunsuri la întrebările despre credinţă, viaţă şi societate. Un site unde oricine va pune întrebări va primi răspunsuri.

A urmat apoi un concert oferit auditoriului de Andreea Boceli după care Sfântul Părinte a salutat participanţi la această întâlnire. Sfântul părinte a subliniat faptul că a fi evanghelizatori nu este un privilegiu, ci o angajare care provine din credinţă şi ne-a îndemnat să fim semne de speranţă, capabili să privim la viitor cu certitudinea care provine de la Cristos, care a învins moartea şi ne-a dăruit viaţa veşnică. De asemenea ne-a îndemnat să  comunicăm tuturor bucuria credinţei cu entuziasmul care provine de la Spiritul Sfânt, care face noi toate lucrurile.

Din cauza violenţelor care au avut loc în Roma sâmbătă seara  programul de seară de evanghelizarea în Roma a fost suspendat. Cu toate acestea în diferite locuri ale oraşului au fost organizate momente de rugăciune de către diferite organizaţii şi mişcării implicate în noua evanghelizare.

Duminică, 16 octombrie, Sfânta Liturghie a fost celebrată în Basilica Vaticană de către Sfântul Părinte. La începutul celebrării euharistice, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, Arhiepiscopul Rino Fisichella, s-a adresat pe scurt Sfântului Părinte. A spus că misiunea Bisericii are acum nevoie “de o nouă faţă, aceea a noii evanghelizări, în principal pentru credincioşi, ca să redescopere tăria credinţei şi bucuria mărturiei”. Papa s-a folosit de istorie şi evanghelia zilei pentru a sublinia încă o dată importanţa noii evanghelizări. “Teologia istoriei a fost o parte importantă şi esenţială a noii evanghelizări, deoarece oamenii acestor vremuri, după dezastruoasa eră a imperiilor totalitare din secolul XX, au nevoie să găsească o viziune clasă asupra lumii şi timpului, o viziune cu adevărat liberă şi paşnică.”  La finalul predicii a subliniat că “noii evanghelizatori sunt chemaţi să meargă pe Calea care este Cristos, să facă cunoscută altora frumuseţea Evangheliei care dă viaţă”, după care a mulţumit celor prezenţi că sunt “protagonişti ai noii evanghelizări”.

Codruţa Fernea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *