Papa care are chipul celor din urmă

 Prin acțiunea Spiritului Sfânt, adăugată la ceea ce credința sugerează, reușim să conturam chipul Papei Francisc. Acest nou Papă care a venit de departe ne invită să ne abandonăm complet şi de bunăvoie milostivirii divine. (…) Biserica va deveni mereu mai mult și mai mult comunitate de frați care merg și speră în milostivirea divină. Biserica va găsi noi puteri pentru afirma bucuria mântuirii, va regăsi curajul de a sta mai bine și mai mult de partea celor umili, a celor săraci, a celor disperați, a celor ce cer să vadă lumina. Biserica Papei Francisc va arăta lumii Caritatea sa și creștinii reuniți în jurul Papei vor deveni primii și veritabili protagoniști ai milostivirii pentru că ei sunt capabili să „aleagă să practice milostivirea”.

Mulţi asteptau un Papă care să nu fie o expresie doar a Europei. Cred că Papa Francisc va aduce un curent care va face bine acestei Europe atât de înrădăcinată în modul ei de a vedea lucrurile, în modul ei de a face lucrurile, în modul ei de a se confrunta cu problemele. Papa Francisc poate oferi fiecărui creștin un orizont care nu se oprește acolo unde se oprește privirea umană, care merge dincolo de granițele bătrânului continent și îmbrățișează continentele noi: Africa, Asia, Oceania, întregul Sud.

Papă va aduce cu el bucuria de a trăi și ne va spune și unde trebuie să mergem să căutăm această bucurie, va cânta noi cântece, va deschide noi căi, va şti să practice milostivirea.

Chipul papei Francisc a fost desenat cu culori și formă de “milă”, ceea ce înseamnă a privi către aproapele, oricine ar fi el, cu ochii carității, cu o inimă liberă de orice invidie, cu o minte deschisă iertării, cu brațele larg deschise și gata primească pe cei care caută pace și seninătate. A alege să fii milostiv, care este, de asemenea, motto-ul ce caracterizează pontificatul lui Francisc, înseamnă să te pui la dispoziția binelui, iubirii și fraternității. Și pentru tineri, așa cum au făcut predecesorii săi, el va avea afecțiune, recunoștință, respect, iubire adevărată, împărtășire, rugăciune și multe oportunități de a cânta împreună bucuria. Dacă el îi va chema pe tineri să fie milostivi și să fie sare pentru lume ei vor răspunde afirmativ.

Sfântul Părinte va merge în Brazilia pentru a celebra Ziua Mondială a Tineretului, pentru a fi protagonist alături de tinerii lumii a unui mod reînnoit de a mărturisi Evanghelia, de a anunța milostivirea lui Dumnezeu, de a exercita caritatea. Până atunci să ne pregătim să mergem pe cărările pe care Francisc ni le va indica.

+Domenico Sigalini

Asistent ecleziastic al Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice

(www.azionecattolica.it)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *