Pornind de la premisa că fiecare responsabil al Acţiunii Catolice are nevoie de o experienţă profundă de întâlnire cu Dumnezeu pentru a creşte în viaţa spirituală şi pentru a susţine pe alţii în trăirea credinţei şi asumarea propriei vocaţii, Federaţia Acţiunea Catolică din România a organizat în perioada 27 – 30 noiembrie 2009, exerciţii spirituale naţionale pentru cele trei sectoare de vârstă – copii, tineri şi adulţi.
Tema „Preoţi şi laici pe drumul sfinţeniei” şi mottoul „Întreceţi-vă în a vă stima unii pe alţii. Neobosiţi în râvnă, înflăcăraţi de Duh slujiţi Domnului.” (Rom 12,10-11) au fost alese unitar pentru cele trei sectoare de vârstă. Exerciţiile spirituale s-au desfăşurat la Centrul Manresa pentru sectorul adulţi, la Mănăstirea franciscană de la Pârâul Rece pentru sectorul copii şi la Mănăstirea surorilor Congregaţiei lui Isus de la Timişu de Sus pentru sectorul tineri.
Bernadeta Fartade ne relatează cum s-au desfăsurat exercitiile spirituale adresate sectorului copii: „Au participat educatori şi animatori pentru copii din AC Iaşi, ASTRU Cluj şi ASTRU Blaj. Exerciţiile au fost coordonate de asistentul spiritual naţional al Acţiunii Catolice pentru sectorul copii pr. Florin-Petru Sescu, împreună cu membrii ai echipei naţionale a sectorului copii: Farţade-Gabor Bernadeta şi Mureşan Codruţa. Programul exerciţiilor s-a deschis vineri, 27 noiembrie, cu Sfânta Liturghie. Ziua următoare, după o drumeţie prin pădure, s-a celebrat Sfânta Liturghie în mijlocul naturii, simţindu-ne astfel mai aproape de Dumnezeu, Creatorul nostru. Pe drumul de întoarcere ne-am rugat devoţiunea sfîntului Rozariu. După-amiaza am avut prima meditaţieîn care am aprofundat trei lucruri necesare pentru întâlnirea cu Dumnezeu: deschiderea spre Dumnezeu, cunoaşterea limitelor proprii şi colaborarea cu Dumnezeu, având ca texte de referinţă: Mc 10, 17-27 şi Lc 1, 68-79. A doua meditaţie a zilei de sâmbătă ne-a condus la aprofundarea cunoaşterii lui Dumnezeu, colaboratorul nostru, cel mai mare „seducător”, ajutaţi fiind de textele biblice din Mt 16, 13-18, Mt 1, 18-25, urmate de împărtăşirea gândurilor, a sentimentelor trăite în timpul de reflecţie personală. Ziua s-a încheiat după vizionarea primei părţi a filmului Papa Ioan al XXIII-lea cu Roratele, aprindere a primei lumănări din Coroana Adventului şi rugăciunea de seara. Duminica dimineata, după rugăciunea de dimineaţă a urmat o a treia meditaţie despre sfinţenie ca şi colaborare cu harul lui Dumnezeu şi ca trăire în misiunea de educatori pe care o avem in cadrul Acţiunii catolice. Textele care ne-au sprijinit în acest sens au fost: Mt 5, 43-48, 1Tes 4, 1-3a, Ef 2, 19-22; 2Cor12, 7-10. După celebrarea sfintei liturghii, urmată de prânz, a urmat a patra meditaţie referitoare la cele trei funcţii fundamentale primite la Botez şi însemnătatea urmării lui Cristos astăzi. După vizionarea partii a doua din film a urmat adoraţia euharistică şi împărtăşirea concluziilor participanţilor , încheindu-se astfel programul exerciţiilor spirituale. Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru vremea frumoasă şi harurile primite, fraţilor franciscani pentru ospitalitate, părintelui Florin şi tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestor zile de har.”
Crina Horvat şi Iulia Iova ne relatează cum s-au desfăşurat exercitiile spirituale adresate sectorului tineri: „Au participat 22 de tineri din toate asociaţiile membre ale Federaţiei Acţiunea Catolică din România: ASTRU Cluj, ASTRU Oradea, ASTRU Blaj şi Acţiunea Catolică „Sf. Iosif” Iaşi, împreună cu responsabilii din echipa naţională a sectorului tineri, Anca Frona – vicepreşedintele sectorului tineri şi Pr. Iuliu Muntean, asistent spiritual al sectorului tineri. Prima zi a început cu rugăciunea de dimineaţă, urmată de un moment de cunoaştere al participanţilor. A urmat apoi vizionarea filmului „Sleepers”, punându-se accent pe relaţia preot-laic. După-masa a fost dedicată meditaţiei personale, printr-o drumeţie pe munte prin pădure. Seara s-a încheiat cu o liturghie şi cu o dezbatere pe marginea filmului vizionat în prima parte a zilei. Duminică, fiind prima zi de advent, am participat la liturghie împreună cu comunitatea din Timişul de Sus. Această zi a stat sub semnul interiorităţii. În prima parte a zilei, am vizionat filmul – Walk the line – descoperind viaţa şi cariera cântăreţului Johnny Cash, urmat de o discuţie despre alegerile pe care le facem în viaţă şi responsabilităţile pe care ni le asumăm. După masa a stat sub semnul meditaţiei personale, urmate de discuţii pe marginea filmului şi completarea unor fişe personale pregătite de Pr. Iuliu Muntean despre relaţiile cu ceilalţi şi dorinţele tinerilor.”
Cecilia Frăţilă ne releatează cum s-au desfăşurat exercitiile spirituale adresate sectorului adulţi: La sfârşitul săptămânii trecute, responsabilii sectorului adulţi din AC Iaşi şi AGRU, am reuşit să ne detaşăm de toată agitaţia cotidiană, să rezistăm tentaţiei televizorul şi să ne rezervăm un timp întâlnirii cu Dumnezeu în Exerciţii spirituale. Îndrumaţi de Părintele Coriolan Mureşan, am meditat asupra Planului de mântuire pe care Dumnezeu l-a pregătit pentru noi, creaturile sale, prin intermediului textului biblic Efeseni 1, 3-14, am “gustat“ libertatea – condiţia esenţială pentru a putea răspunde chemării lui Dumnezeu – împreună cu Avram, am experimentat sclavia păcatului (păcatul îngerilor, păcatul lui Adam şi al Evei, păcatul personal), – obstacol în comuniunea cu Dumnezeu, antiteza proiectului cu Dumnezeu -, această realitate care există în viaţa noastră şi care necesită o convertire zilnică. Putem spune că la capătul acestor zile ne-am regăsit curajul şi entuziasmul de a răspunde chemării lui Dumnezeu.”
Impresii de la participanţi
„Fiind si prima experienta in domeniul exerciţiilor spirituale, pot spune ca a fost ceva deosebit, ce cu siguranta si-a lasat amprenta in caracterul si viata mea. Au fost două zile de linişte în care am auzit, poate nu lucruri noi, dar au fost lucruri spuse intr-o manieră diferită…şi cum am mai spus, am plecat cu multe propuneri, sper eu o persoană mai bunăsi mai capabilă de a fi animator.”( Silvia)
“Cele doua zile petrecute la Paraul Rece, împreună cu alţi educatori din diferite colţuri ale ţării şi asistentul spiritual Pr.Florin Sescu m-au facut să mă simt cu adevărat ca într-o familie: marea familie a Acţiunii Catolice! Aici, sub aripile naturii si ale liniştii am incercat să meditez mai mult la căile care mă pot conduce la sfinţenie, la modul în care eu pot face ceva cu adevarat special pentru Isus … Experienţa în sine a fost unică şi extraordinară întrucât am găsit şi nişte răspunsuri la întrebările pe care le aveam de ceva timp şi sunt sigură ca pe lângă pozele şi frumoasele amintiri pe care le-am acumulat aici voi rămâne şi cu ceva pentru suflet: voi rămâne cu Cristos, ghidul nostru spre munţii sfinţeniei!” (Celina)
“Venite la timpul potrivit au fost pentru mine prilej de întâlnire cu Cristos şi găsirea păcii înterioare de care aveam atât de mare nevoie. O propunere mai importantă – iubirea şi respectul celorlalţi. Sfinţenia este o chemare universală, Dumnezeu ne da harul necesar, trebuie să vrem să îl primim şi să colaborăm cu El.”
Tineri răspund:
Dacă ai putea scrie o carte, ce titlu i-ai da şi despre ce ar fi vorba?
Aş scrie o carte despre timiditate, explicând cât de mult suferă aceste persoane pentru a nu mai fi marginalizate: Bogăţia timidităţii.
Aş face o paralelă între iubirea de azi şi cea din Sf Scriptură – aş explica că a iubi nu este echivalent cu a te îndrăgosti: Iubirea.
Aş vorbi despre nişte persoane care ajung în pragul disperării şi care reuşesc să-şi revină cu ajutorul dragostei: Triumful dragostei.
Mesajul cărţii ar fi că toate işi au rostul în lume, chiar şi răul şi deşi nu credem, binele învinge: Crinul din deşert.
Aş scrie despre o familie care petrece zilele de Crăciun fără o masă îmbelşugată, săracă şi fără brad, dar care îl au pe D-zeu alături de ei si îi mulţumesc. Într-o altă paralelă, aş scrie despre o altă familie bogată, care are de toate, mai puţin dragostea faşă de d-zeu. Familiile se întâlnesc într-o iarnă de Craciun….: Povestea de Craciun.
Ar fi vorba despre necesitatea de a creşte în Cristos, conştientizarea fiecăruia, că trebuie să se transforme, să fie plăcut lui D-zeu: Sus, sus, tot mai sus.
Aş scrie despre fapentruul că totul a fost creat pentru fiecare dintre noi – pentru a aperecia mai bine – oameni, natura – are o limită pentru noi – pentru că aşa vrea natura – pentru că aşa a venit Dumnezeu
Cum se poate ajunge să devi fericit într-o lume nefericită: De ce Cristos? sau Căutarea şi găsirea fericirii.
Despre încrederea în propria persoană: Aşa cum numai tu eşti.
Aş vorbi despre viaţă, despre viaţa mea, trăiri, simţiri, gânduri, dubii, credinţe, speranţe, bucurii, întâmplări, oameni, comportamente, învăţături şi sfaturi pentru cei care nu sunt încă născuţi: Ai fost mereu lângă mine.