În perioada 14-17 iulie, la casa „Sfântul Iosif” a Surorilor din Congregaţia Inimii Neprihănite din Odorheiu Secuiesc, a avut loc un curs de formare pentru animatori, organizat de sectorul copii al Federaţia Acţiunea Catolică din România. La curs au participat 33 de tineri animatori din cele cinci asociaţii membre ale Acţiunii Catolice: AC Iaşi, ASTRU Blaj, ASTRU Cluj, ASTRU eparhial Lugoj, ASTRU Oradea, precum şi întreaga echipă a sectorului copii, alături de Pr. Florin Sescu, asistentul spiritual al sectorului copii. Invitaţi au fost Oana Tuduce, preşedinte al Acţiunii Catolice din România şi Pr. Felix Roca, asistent spiritual genereal al Acţiunii Catolcie din România.
Tema cursului a fost „Trăieşte din plin în AC – fii animator!” iar moto-ul “În dar aţi primit, în dar să daţi”(Mt 8,10).
Cursul a început joi seara, cu Sfânta Liturghie urmată de salutul de bun venit al vicepreşedintei sectorului copii, Bernadeta Farţade-Gabor, prezentarea echipei naţionale a sectorului copii, salutul Sorei, Emila Trif, superioara Casei Sfântul Iosif, care ne-a prezentat un scurt istoric al Congregaţiei, mănăstirea şi specificul casei. Au urmat stabilirea de comun acord a regulilor de bună funcţionare a cursului de formare şi o serie de jocuri de cunoaştere coordonată de Raluca Fernea, consilier naţional al sectorului copii, în care tinerii au avut ocazia sa interacţioneze şi să afle mai multe lucruri unii despre ceilalţi.
Ziua de vineri s-a deschis cu Sfânta Liturghie prezidată de excelenţa sa, Girolamo Grillo, episcop emerit de Civitavecchia şi Tarquinia, după care Bernadeta Farţade-Gabor, vicepreşedinte al sectorului copii, a deschis în mod oficial cursul formativ, urmată de salutul Oanei Tuduce, Preşedinte a Federaţiei Acţiunea Catolică din România şi a pr. Felix Roca, asistent spiritual general al Federaţiei, care ne-a explicat frumuseţea motoului şi a temei acestui curs.
Prima sesiune formativă cu titlul „Animator…de ce?” a fost ţinută de pr. Felix Roca. În cadrul prezentării au fost expuse motivele pe care un tânăr trebuie să le aibă pentru a fi animator, a fost „conturat” portretul unui bun animator şi s-au prezentat 7 tipuri de animatori. „Orice persoană care porneşte la un drum are nevoie să ştie de ce doreşte să parcurgă acel drum, unde îl duce şi cum trebuie să îl străbată. Poate un tânăr sau o tânără care îşi asumă misiunea de animator nu are clare toate răspunsurile şi motivaţiile, dar face ceea ce face din toată inima. Este ca şi cum ar fi natural să se implice, să ofere ceea ce este bun şi frumos din viaţa sa.” A urmat un atelier în care tinerii, împărţiti în 6 grupuri de discuţii, au identificat posibilitatea de a diminua tendinţele negative ale animatorilor: plângăciosul, şeriful, proful, colonizatorul, mângăietorul, turistul, autonomul.
A doua prezentare, ţinută de Bernadeta Farţade-Gabor, „Animator…pentru cine?” a urmărit prezentarea elementelor fundamentale ale unui grup, caracteristicile grupului AC şi etapele principale de dinamică a grupului. Atelierul care a urmat a oferit participanţilor posibilitatea de a găsi împreună activităţile specifice fazelor de evoluţie a grupului: faza iniţială, criza şi faza de funcţionare şi integrare a grupului.
După-masa a continuat cu două sesiuni formative: „Direcţii de acţiune ale Acţiunii Catolice” coordonat de Bernadeta Farţade-Gabor în colaborare cu Ramona Laslău şi Ana-Maria Cobzaru, consilieri ai sectorului copii, şi „Organizarea unei activităţi”, moment susţinut de Codruţa Mureşan. Ficare prezentare a fost urmată de câte un atelier specific, în care participanţii au putut aprofunda mai bine ideile prezentate.
Seara a continuat cu un joc complex, „Traseul cu peripeţii” în care tinerii, îndeplinind sarcinile cerute de organizatorii cursului, s-au familiarizat cu unele metode de animare şi au înţeles importanţa respectării regulilor şi a lucrului în echipă.
Ziua de sâmbătă a început cu Sfânta Liturghie, urmată de sesiunea formativă „Animator…cum?”, în cadrul căreia au fost prezentate câteva metode şi tehnici de animare pe care participanţii au trebuit să le identifice din jocul din seara precedentă. În cadrul aceleiaşi prezentări au fost prezentate şi unele modalităţi de gestionare a timpului unui animator în organizarea unei activităţi. Prezentarea a fost coordonată de Ramona Laslău şi Anca Jurcuţa, membre ale echipei naţionale a sectorului copii.
Programul de sâmbătă după-masa a inclus o sesiune formativă a pr. Florin Sescu, asistent spiritual al sectorului copii, cu titlul „Animator…pentru ce?”, prezentând misiunea, rolul şi valorile aniamtorului, iar în cadrul atelierului care a urmat, participanţii au încercat să identifice misiunea şi valorile unor personaje biblice.
Seara a urmat prezentarea asociaţiilor din care provin participanţii, precum şi momente recreative împreună cu copiii casei „Sfântul Iosif”.
Cursul s-a încheiat duminică dimineaţa, cu oferirea diplomelor şi premiilor participanţilor, organizatorilor şi invitaţilor, urmată de participarea activă la Sfânta Liturghie, moment în care fiecare participant a primit un simbol al mandatului misionar – fiţi animatori în parohia voastră.
Sectorul copii al Acţiunii Catolice din România aduce mulţumiri Surorilor din Congregaţia Inimii Neprihănite pentru găzduire, invitaţilor, participanţilor fără de care cursul nu ar fi avut loc, şi nu în ultimul rând, bunului Dumnezeu care ne-a fost alături cu binecuvântarea sa şi ne-a susţinut în buna desfăşurare a acestei activităţi pe tot parcursul zilelor petrecute împreună. Lui îi încredinţăm întreaga viaţă, pe toţi animatorii şi pe cei care, într-un fel sau altul, îndeplinesc un rol în educarea şi formarea creştină a copiilor. Dumnezeu să ne ajute să împlinim cu bucurie, responsabilitate şi fidelitate misiunea primită, răspunzând pozitiv la invitaţia sa: „În dar aţi primit, în dar să daţi!”(Mt 8,10)
Anca Jurcuţa & Bernadeta Farţade-Gabor
Impresii:
Acest curs de formare pentru animatori mi-a placut foarte mult deoarece am invăţat unele lucruri noi, chiar dacă a fost şi putin obositor, cei din organizare, au făcut în aşa fel incât să nu simţim oboseala în timpul cursului, facând joculeţe să ne “trezim” puţin. (Diana Turcu, Astru Blaj)
Doresc să încep prin a mulţumi celor care au organizat acest curs de animatori. Mulţumiri vreau să transmit şi surorilor care ne-au primit în casă (….) Ultimele două zile au fost foarte ‘’scurte” deoarece mi-au plăcut enorm şi simţeam că vreau sa ţină de doua ori mai mult. M-a marcat si m-a făcut să simt ceva deosebit, discursul ţinut de o persoană din Acţiunea Catolică din Iaşi şi de părintele care a participat la organizare. Acel discurs despre motivaţia ce stă in spatele voinţei de a fi animator si un citat care merită citit de mii de ori şi pe care nu îl voi uita niciodată: “Nu eşti animator pentru că aşa ai vrut tu, ci pentru că ai fost ales”. Mulţumesc pentru ocazia de a participa la acest curs si Dumnezeu sa fie alături de toţi. (Ioan Dobrea, Astru Cluj)
La acest curs de formare am invatat deferite jocuri interactive si de cunoaştere , am aflat în detaliu ceea ce înseamnă să fii animator, mi-a plăcut faptul că am avut ocazia să lucrez cu alţi oameni şi am învăţat de la ei multe lucruri şi toate acestea îmi vor folosi pe viitor. (Mihai Cheta, Astru Lugoj)
Îmi pare bine că am avut ocazia să particip la acest curs de formare, deoarece am avut prilejul de a-mi clarifica unele lucruri de care înainte nu eram sigură în legătură cu ceea ce înseamnă a fi animator. Mi-a plăcut că am lucrat mult în echipe, ceea ce m-a ajutat să mă împrietenesc şi să-i cunosc mai bine pe participanţii acestui curs de la care am avut ce învăţa. Jocul de vineri seara, ,,Traseul cu peripeţii’’, mi s-a părut o probă interesantă, unde spiritul de echipă ne-a ajutat să fim creativi, ne-a învăţat să ne ajutăm unii pe alţii pentru a reuşi la probele date şi unde ni s-a dat ocazia de a face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a ajunge la ceea ce ne-am propus. Aşa cum s-a spus şi la acest curs, Dumnezeu ne-a ales să fim animatori, şi nu noi am ales aceasta. Îi mulţumesc Lui pentru că mi-a făcut acest dar, şi sper să mă ajute în anganjamentul pe care mi l-am luat în urma participării la acest curs, şi anume acela de a mă pune mai mult în slujba celor mici, a copiilor. (Tereza Bejan, AC Iaşi)
[altpwa user=actiunea.catolica.ro album=CursAnimatori]