În contextul campaniei naționale de conștientizare a importanței Zilei Mondiale a Săracilor, celebrată în întreaga Biserică Catolică – duminică, 14 noiembrie 2021, alături de 13 organizații catolice din România am organizat un webinar online cu tema “Fratelli tutti”. În acest cadru, E.S. MIGUEL MAURY BUENDIA, nunțiu apostolic în România și Rep. Moldova, a prezentat Enciclica socială a Sfântului Părinte. Au participat peste 100 de laici, persoane consacrate și preoți din întreaga țară.
Evenimentul debutat cu salutul adresat participanților de către Simona Carobene, directorul executiv al FDP – Protagoniști în Educație, inițiatoarea campaniilor online de promovare a Zilei Mondiale a Săracilor. “Dorim în seara aceasta să aprofundăm această Enciclică extraordinară Fratelli Tutti (…) un document care a atras atenția la nivel mondial, nu doar în lumea creștină dar și în cea islamică. Este o circulară care, din punctul nostru de vedere, deschide o perspectivă nouă.” a subliniat aceasta.
Codruța Fernea, președintele Acțiunii Catolice din România moderatorul evenimentului, a prezentat pe scurt programul întâlnirii precum și câteva aspecte organizatorice care să favorizeze participarea tuturor. A urmat rugăciunea inițială coordonată de Pr. Felix Roca, asistentul spiritual general al Acțiunii Catolice din România.
A urmat apoi E.S. MIGUEL MAURY BUENDIA, nunțiu apostolic în România și Rep. Moldova care ne-a împărtășit o sinteză a temelor principale pe care le regăsim în cele opt capitole ale Enciclicei sociale a Sfântului Părinte Fratelli Tutti, pornind de la înțelesul termenului <<Fraternitate>>. “Fraternitatea, pentru Papa Francisc, are o dimensiune universală, fără frontiere, care permite fiecărei persoane să se simtă iubită, respectată, apreciată, eliminând toate barierele de rasă sau religie. Acest mod de a percepe fraternitatea Pontifului evocă stilul Sfântului Francisc de Assisi, care a extins aceeași fraternitate nu numai asupra oamenilor, mai ales asupra celor dezmoșteniți, asupra celor lepădați de timp, ci și asupra soarelui, a mării și a vântului. Abordarea cuprinzătoare a Papei Francisc privește și ne invită să privim pe toată lumea cu respect și iubire.” Enciclica este plină de teme de reflecție dar și de acțiune concretă precum:
- “ invitația de a ne redescoperi ca familie, de a avea curajul de a-i privi pe ceilalți cu respect și umanitate, de a nu ceda tentației de a face parte din “umbrele unei lumi închise” care nu fac decât să genereze inegalitate și să ducă la denaturarea unor concepte precum delimitarea, libertatea și dreptatea.”
- “să evităm “cultura zidurilor” și să găsim forme de conviețuire adecvate nevoilor actuale, altfel riscăm să cedăm în fața izolării și a autoreferențialității. Iubirea construiește poduri!”
- “să fim oameni de speranță, creștini bogați în umanitate, capabili să fim faruri strălucitoare de iubire, urmând exemplul bunului samaritean. ”
- “Caritatea nu poate rămâne doar la nivel individual, ci se deschide în mod necesar către dimensiunea socială. (…) caritatea trebuie să fie capabilă să folosească orice resursă, inclusiv pe cele care provin din societate, pentru a putea realiza proiectele caritabile în cel mai bun mod posibil”
- “să învățăm să fim mai buni între noi și cu cei pe care îi întâlnim pe drum! Atunci și noi am putea fi stele care să lumineze pe cei care trăiesc în toate formele de întuneric uman. ”
- “Noi, ca Biserică, nu vom obosi niciodată să arătăm lumii prezența iubirii lui Dumnezeu și să o mărturisim prin acte concrete de caritate. ”
- “Biserica este chemată să apere întotdeauna caracterul sacru al vieții umane de la concepție până la moartea naturală”
“După această scurtă prezentare a acestei splendide Enciclice, aș dori să vă mulțumesc pentru răbdarea de a o asculta și mai ales pentru opera de caritate pe care o desfășurați de ani de zile în această țară, în speranța că putem deveni cu toții buni samariteni, iubitori și primitori față de cei pe care îi întâlnim pe drumurile acestei lumi. Dragi prieteni, să lăsăm să vibreze în inimile noastre puterea dezarmantă a Cuvântului lui Cristos, care ne spune: “De câte ori ați făcut-o unuia dintre acești frați ai mei mai mici, mie mi-ați făcut-o” (Mt 25,40)” – Au fost cuvintele de încheiere a intervenției Nunțiului.
Au urmat apoi grupuri de discuții în cadrul cărora participanții au avut ocazia să împărtășească idei și experiențe de viață. A urmat apoi împărtășirea concluziilor în plen:
- Un grup a menționat importanța deschiderii, a simplității și a dialogului. Pentru a depăși umbrele unei lumi închise, Papa Francisc ne invită la deschidere, la a avea curajul să privim la celălalt ca la un frate, cu care se poate dialoga dincolo de zidurile Bisericii, mergând spre ambiente unde este nevoie de un mesaj profund.
- Un alt grup a menționat ideea de a extinde sentimentul de fraternitate în comunitatea din care facem parte, de a fi mai apropiați, de a fi ca într-o familie. Exemplul bunului samaritean trebuie să fie pentru fiecare dintre noi, pentru că nu este suficient doar a vedea și a judeca, ci este mai ales nevoie de a acționa.
- În cadrul discuției într-un alt grup s-a subliniat faptul că nu trebuie să acționăm singuri, ci să găsim resursele materiale și umane pentru a putea fi de ajutor celorlalți. Este important să ne simțim familie pentru a depăși cu bine aceste timpuri de criză. Am fost creați pentru a trăi în relație și suntem împliniți când trăim în această dinamică.
- Concluzia discuției într-un alt grup a fost sintetizată astfel: “Nu este ușor să trăim arta întâlnirii cu ceilalți. Fraternitatea este un drum personal de convertire pentru ca să îi putem privi pe toți ca frați și surori. Caritatea va salva lumea”
- Un alt grup a menționat faptul că este important ca fiecare dintre noi este chemat să se implice și să contribuie cu tot ceea ce are, cu talanții primiți de la Domnul pentru a îmbunătăți situația tuturor.
- Într-un alt grup de discuții s-au împărtășit experiențe concrete de interacțiune cu beneficiarii proiectelor caritabile și dorința de a ajuta cât mai mult, mai ales în această perioadă dificilă prin care trecem.
- Ultimul grup de discuții a reflectat la tema bunătății, pentru că aceasta caracterizează lucrătorii sociali și este “traducerea” în concret a expresei pe care Papa Francisc o folosește în Enciclica Fratelli Tutti: <<Să fim faruri de iubire>>
La finalul întâlnirii, participanții s-au despărțit cu dorința de a (re)citi această enciclică, cu dorința de a da mărturie despre Iubirea care ne atinge pe fiecare dintre noi și ne provoacă să o trăim cu toții ca frați, cu dorința de a ne (re)întâlni și a aprofunda și alte teme și documente magisteriale. A urmat apoi rugăciunea de încheiere și binecuvântarea finală.
—
Înregistrarea video poate fi urmărită aici: https://www.youtube.com/watch?v=NBPfe4JEKrM